28 Ağustos 2017 Pazartesi

Gardenya



         Gardenya , Gardenia Jasminoides






        Biraz nazlı bir çiçek ve müthiş kokulu....

      -Anavatanı her ne kadar subtropikal özellikli Japonya ,Vietnam gibi ülkeler olsa da Akdeniz iklimine de uyum sağlamıştır.

      -Soğuğa dayanıklığı eksi 10 derecelere kadardır.Kuzeyden esen soğuk rüzgarlardan koruyarak balkon ya da teraslarınızda yetiştirebilirsiniz.

      -Açık havayı sever, ev içinde gelişmesi zayıftır.

      -Asitli toprak sever. Torprağın asitliğini kormak için 15 günde bir defa olmak üzere 1 litre suya 1 adet limon tuzu kristali eritip sulama yapabilirsiniz.

      -Toprak asitliğini sağlamanıza rağmen büyümüyor ve genç yapraklarında özellikle uç kısımlarında  sararmalar oluşuyorsa demir eksikliği olabilir. Demir içerikli gübreler kullanabilirsiniz.Ben saçı kıbrıs olarak tabir edilen aktarlarda satılan demir sülfat kullanıyorum.Bir litre suya 1 tatlı kaşiği saçı kıbrısı karıştırarak hazırlıyorum ve 1 bardak kadar bitkime veriyorum.Kalanını diğer çiçeklerim için kullanıyorum.

      -Yukarıda bahsetmiş olduğum durumun pas hastalığı ile karıştırılmaması gerekir.Pas hastalığı olan bitkilerde kahverengi lekeler yaprak uçlarından ziyade yaprak üstlerinde lekeler halinde görülür.

      -Nemi çok sever.Akşamları poşetin içine su fısfıslayarak üzerine geçirirseniz yaprakları gürleşecek ya da yeni yapraklar çıkartmaya başladığını göreceksiniz.Sabah poşeti çıkartmayı unutmayın.


      -Bitkiyi nemli tutun ancak toprağı çamurda olmasın.Saksı tabağında su bırakmayın.
      
      -İçme suyu veya 1-2 gün dinlendirilmiş su tercih edin.

     -Gardenya günde en az 4 saat güneş almalı.Tabii ki yaz aylarında kavurucu öğle güneşi filitrelenerek gelmeli.

      -Gardenya ilkbaharın başında tomurcuk oluşturup, yaz başında çiçeklenir.Eğer gündüz 25 derece akşamları 15 derece şartlarını sağlayabilirseniz yılda 2 defa çiçeklenme görmeniz mümkündür.

      -Gardenyanıza su spreyleyebilirsiniz sever ancak bol esinti olması şartıyla.Esinti olmadan yapılan tüm spreylemeler mantar hastalıklarına davetiye çıkarır.

      -Saksı tercihi olarak köklerinin kavrulmaması için toprak saksı kullanılmalıdır.

     -Toprak tercihi olarak humuslu toprak ve ponza taşı karışımı uygundur.

       -Bitki besin çubukları oldukça etkilidir.Gübrelemeye yapmaya gerek kalmaz.Ya da ayda bir kez sıvı bitki besini verebilirsiniz.

      -Vereceğiniz bitkide Fosfor oranının yüksek olması her zaman çiçeklenmeyi teşvik eder.

     -Gardenyalar çelikle veya basit daldırma ile kolayca çoğaltılabilir.Sonbaharda aldığınız çelikleri nemli torfa perlitle karıştırarak ekin ve sera ortamı oluşturun.

     -Basit daldırma içinde Madagaskar yasemini adlı yazımı okumanızı rica edeceğim.


    

   

1 yorum:

  1. Benim kardenya bitkimde yapraklarda pas oluşuyor bunun için ne yapabilirim.tsk

    YanıtlaSil