2 Eylül 2017 Cumartesi

Begonya



        Begonya (Begonia)





       Begonyalar ev ortamında yetiştirebildiğimiz oldukça hassas yapılı bitkilerdir.

       Toprak tercihi olarak gerçek humuslu toprak olmalıdır.Saksı tercihi olarak derin değil aksine yayvan saksılar tercih edin.Saksınızı seçiminizden sonra toprağı koymadan once bulabilirseniz kalker taşları yoksa 2 parmak seviyesinde pomza taşı koyun.Üzerine Humuslu toprağınızı dökerek toprak hazırlığını tamamlayın.Saksı ve toprak değişimlerini ilk baharda yapmak iyidir.Saksınızı büyütürken çok büyük saksılar yerine her zaman 1 numara büyüğünü tercih edin.

      Begonyalarınız çiçeklenme için  günlük sabah yada akşam güneşini 4 saat boyunca almalıdır.Öğle güneşinden bitkinizi korumalısınız.

      Begonyalar havasız , kuytu ve sıcak yerleri hiç sevmez.Genelde karşılaşılan sorunların kaynağı da budur.Kışın sıcakta havasız kalan begonyalarınız kolayca çürüyebilir.Evinizde çiçek beslerken en önemli şey sanırım havalandırma ve güneş alma.

       Begonyalarda sulama çok önemlidir.Özellikle kış aylarında az ve seyrek sulama gerekir.Ortam yeterince nemliyse sulamaya ihtiyaç kalmaz.Havası kuru şehirlerde yaşıyorsanız dikkat edeceğiniz şey havanın nemli olmasını sağlamaktır.

       Ekim için en uygun aylar bahar aylarıdır.Yumruları güneşli bir yerde 2-3 gün süreyle bekletilip, saksı harcına dikilir ancak yumrunun üstü açık bırakılır yada çok ince örtülür.Filizlenme görüldükten sonra üstü toprakla tamamen örtülülürse iyi olur.


       Begonyalar yapraklarına su fısfıslanmasını sever.Yapraktan su ve gübre almaya oldukça uygundur.

       Çok suyu sevmez (toprak çamur-balçık görünümünde olmamalı)Toprak kuruluğu kontrol edilip sulanmalıdır.

     Yumrular ekildikten hemen sonra çok az sulanmalıdır..

    Çiçeklenmesi Haziran ayını bulur.Ayda bir sıvı bitki besini çiçekli bitkiler için olanı kullanılabilir.Besin yada gübre içeriklerinde Azot (N) olmamasına dikkat edin.Hiç bir faydası yoktur.Köklerini zehirler.Tercihen orkide yada genel amaçlı sıvı bitki besini kullanabilirsiniz. (Fosfor ağırlıklı gübreler çiçeklenme ve tomurcuklanmayı arttırır.)Bitki besin çubukları varsa gübreleme yerine kullanabilirsiniz.



   Çiçeklenme dönemi geçtikten sonra suyu yavaş yavaş kesilir.Yaprakları kuruduğunda  toprak üstü gövde 7-8 cm bırakılarak kesilir.1 hafta sonra yumru topraktan çıkarılır ve temiz ve kuru bir yerde bahara kadar saklanır.

   Yumruları çıkarmak istemiyorsanız kuru ve gölge yerde saksıyı dinlendirmeye alabilirsiniz.

   Hem çelikle hemde yaprakla üretilir.

   Begonyanızda çok sık tomurcuk oluşuyorsa bazı çiçekler zayıf kalabilir.Bu durumda yanyana sık tomurcukları keserseniz çiçekleriniz daha gösterişli ve güzel olacaktır.

   Yaprak güzelliği yetiştirilen begonyalar reks begonya olarak geçer.Bakım şartları benzer yalnız biraz daha esinti ve kalsiyum desteği ister (Ca).Çok sulama ve esintisiz ortamlarda küllenme , kök çürüklüğü gibi zararlılarla karşılaşılabilir.




   

2 yorum:

  1. Çiçekleriniz harika görünüyor gerçekten beğenmemek elde değil bende ilgileniyorum ama henüz bukadar canlı ve renkli bir görüntü elde edemedim önümüzdeki bahara inşallah buradan öğrendiklerimi uygulayacağım yeni yazılarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten istendiğinde herşey oluyor.Umarım sizinkiler de olacak.

    YanıtlaSil