-Ekolojik olarak sıcağı fazla sevmeyen bir bitkidir.Yoğun güneş ışığı almayan aydınlık ortam ister.Yarı gölge alanları çok sever.
-Geçirgen humuslu topraklarda iyi yetişir.Geçirgenliği sağlamak için perlit, vermikülit veya ponza taşını hazırladığınız toprak karışımına ekleyebilirsiniz.
-Çelikle ve tohumla üretilir.
-Toprak nemli kalmalı ancak çok ve sık sulamalardan kaçınılmalıdır.Fazla sulama kök çürüklüğüne ve aynı zamanda yaprak bitlerine sebep olur.Esinti yoksa fazla sulama her zaman kök çüürüklüğüne ve başka zararlılara davet çıkartır.
-Bitki yaprak bitlerine ve kırmızı örümceğe karşı hassastır.Önleme amacıyla sabah veya akşam saatlerinde spreyle su fısfıslayabilirsiniz.
-Donlara karşı dayanıksızdır.Dayanabildiği en son sıcaklık eksi 1 derecedir.Bu nedenle kış şartlarında evde bakılması gerekir.
-Cam güzelinin çiçeklenmesi için sıvı bitki besini ayda 1 olmak üzere vermelisiniz.Bitki besin aldığı sürece yaz kış bol çiçek açar.
-Çelik ve tohumla üretmek için en uygun zaman ülkemiz şartlarında Eylül ayıdır.
-Üst dallardan sürgünlerin uçlarını koparırsanız altlardan dallanma yapacak ve bitkiniz gürleşecektir.
-Özellikle Eylül ayında çelik alarak bitkimi çoğaltmaya çalışıyorum.Hem saksıda daha şık duracak hemde bitkininizin yedeği elinizde olacaktır.
Cam güzelinde başlıca sorunlar;
Solgunluk, düşen yapraklar su eksikliğinden kaynaklanır.
Çürüyen kök, aşırı sulamanın bir sonucudur.
Bitkinizi kurudukça sulayın.
Cılız büyüme çok fazla sıcaklık ve yetersiz ışıktan kaynaklanır.Çelikler alarak her zaman bitkinizi yenileyin.
Kötü çiçeklenme çok büyük saksı kullanmaktan kaynaklanır.
Çiçeklerin dökülmesi normal olarak ışık eksikliğinden kaynaklanır, ancak kuru hava veya kırmızı örümcek akarı saldırısı, büyüme koşulları zayıfsa aynı etkiye sahip olacaktır.
Sıcak, kuru hava ve tam güneş ışığına maruz kalmak kırmızı örümcek akarlarını teşvik edebilir.
Tedavi: Günlük sisleme şeklinde spreyleme saldırıları önlemeye yardımcı olabilir. Kötü bir şekilde istila edilmiş yaprakları ve bitişik sapları ve uygun bir pestisit kullanarak ilaçlayın. 3 gün sonra ve tekrar 10 gün sonra tedaviyi tekrarlayın. Akarlar devam ederse, farklı bir haşere ilacı kullanmalısınız.
Yaprak bitleri ve beyaz sineklere dikkat edin.Sararn, dökülen yaprakları mutlaka temizleyin ve düzenli olarak ilaçlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder