-Açık ve temiz havayı , rüzgarı ve nemli havayı sever.En iyi gelişimini sabah güneşini alabileceği açık pencere kenarlarında , nemli iklimlerde gösterir.
Küpe çiçeğinin temel bakımı, bitkinin yaprakları üzerinde hiçbir zararlı (böcek, yaprak biti vs) olmadığından emin olmayı ve yarı gölgeli- havadar alanlarda bitkiyi konumlandırmayı içerir. Küpeliler daha çok serin olan yerleri ve güneş ışığından etkilenmeyen alanları tercih ediyorlar. Yaz aylarında dikkatli olun çünkü aşırı sıcak hava küpe çiçeğini zayıflatır. Güneş çiçeklerin tamamen gelişmesine izin vermez.27 ° C veya daha yüksek bir sıcaklığa ulaşan yaz sıcaklıkların maruz kalıyorsa, askılı saksılarda daha serin bölgelerde konuşlandırın.
Küpeli çiçeği bakımında sulama düzeni oldukça önemlidir.Sulamayı daha sık fakat daha az yapmalısınız.Sulamayı fazla yaptığınızda kök çürümesi ile karşılaşabilirsiniz.Saksılarınızın yeterli drenaj deliği olduğundan emin olun. Küpe çiçeği bakımı düzenli gübrelemeyi de gerektirir. Küpeliler için en uygun bakım her iki haftada bir gübreleme (NPK oranı eşit veya biraz Fosforu yüksek besin vermek çiçeklenmeyi arttırır)anlamına gelir. İyi beslenmeye ihtiyaçları vardır, ancak yazın sonlarında gübre kullanımını sınırlamalısınız. Çünkü bu dönemde çiçeğiniz kışa hazırlanır.
Havalar iyice soğuduğunda, don olayından kaçının ve bitkilerinizi içeride tutarak büyümesini sağlayın.Küpelilerinizi kapalı alanlarda tutarak bütün yıl büyümeye devam etmesini sağlayabilirsiniz.. İlkbahara gelindiğinde, don riski ortadan kalktıktan sonra onları dışarıya bırakabilirsiniz.
Oda şartlarında yetiştirecekseniz, gün boyunca 15-21 C ve gece boyunca birkaç derece daha serin olmalı.Hava sıcaklıkları 24 derecelerde sabit kaldığında çiçeklenme başlar.
-Sulama düzenine dikkat edilmelidir.Toprak kontrol edilerek sulanmalıdır.Bitki susuz kaldığında gelişemez ve tomurcuk kaybına sebep olabilir.
-Yaz sıcaklarında düzenli sulamanıza rağmen bitkinin yaprakları solmuşsa üzerine su fısfıslayabilirsiniz.
-Uzayan dalların uç kısımlarını keserseniz yan dallar verecektir.Bunun sonucunda bitkiniz daha gür olacak ve çiçeklenme artacaktır..
Küpe çiçeği nasıl köklendirilir?
-Kuruyan çiçekleri tohum kapsülü oluşmadan kesmelisiniz çünkü bitki gücünü tohum için harcayacağından çiçeklenme azalacaktır.
-Asla plastik koyu renkli saksılara dikilmemelidir.(özellikle siyah).Çünkü bitkinin kökleri saksı sıcağı çok çekeceğinden kavrulacaktır.
-Bitkiniz eğer soğuklarda balkonda kalacaksa bitkinin tüm dallarını budamalı ve üzerini örtmelisiniz. Eksi 6 dereceye kadar bitki soğuğa dayanıklıdır şeklinde belirtilmiş çoğu kaynakta ancak çok tavsiye etmiyorum.
-İlkbaharın başında yaprakların başladığı gözden itibaren 10-15 cm lik çelikler alarak isterseniz suda, isterseniz de torf,perlit ve vermiküliti karıştırarak hazırladığınız nemli toprağa ekim yapabilirsiniz.Aldığınız her çelikte 1-2 yeşil yaprak bırakmanız yeterlidir.Bu dönemde kolayca köklenir.Çelikleri direkt güneş görmeyen aydınlık fakat mutlaka havadar bir yere koyarsanız köklenme daha da çabuk gerçekleşir.
Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki bu bitkilerin en büyük düşmanı yaprak bitleri ve kırmızı örümcekler.Bir anda bitkinizi kurutup öldürebiliyorlar.Bu zararlılardan korunmak içinde havadar bir alanda bakıp bol su spreyi yapmalısınız.Kırmızı örümcekler ve yaprak bitleri su spreyini hiç sevmezler.Bitkilerinizi en az haftada bir yıkalamalı ve yaprak altlarını kontrol etmelisiniz.Düzenli ilaçlamayı da öneririm.Vereceğim ilacla herhangi bir anlaşma ve ortaklığım yok bunu baştan belirtmeliyim; ismi neemazol.Oldukça etkili ayda bir kez kullanıyorsunuz ne kırmızı örümcek nede başka bir sorun.1 lt suya 1 çay kaşığı koymanız ve spreyle yaprak altlarına da gelecek şekilde cam kapı açarak ilaçlama yapabilirsiniz.Organik bir ilaç ancak evde hayvan veya çocuğu olanlar düşünerek kullanmalı.Eğer yaprak biti varsa mutlaka üstten enaz 5 cm lik toprağını alarak yeni toprak ekleyin, zararlıların larvaları bu toprağa karışmış olur.
Benim küpelimin iç yapraklarıda kırmızı ama bunun beyaz kısımlarını daha çok beğendim ayrıca benim küpelim balkonda plastik saksıdaydı yazıyı okuduktan sonra değiştirmeye karar verdim teşekkür ederim paylaşım için.
YanıtlaSil