-Turunçgiller içerisinde mücevher yada gold orange olarak bilinen kumkuat yada kamkat aslen menşei Çin olan bir narenciye çeşididir.Kabuğu ile birlikte yenebilen oldukça lezzetli bir meyveye sahiptir.Üretimi genelde aşı ile yapılsa da daldırma tekniği ile de üretilebileceği çeşitli makalelerde belirtilmiştir.Şimdi kamkat ya da kumkuat nasıl yetiştirilir, kamkatın bakımı nasıl yapılmalıdır, kamkatın meyve vermesi için nelere dikkat edilmelidir? Kısaca bu soruları cevaplayalım.yazımın sonunda kısaca kamkat reçeli tarifi de ekledim.Meraklısına ...
-Kamkat ya da kumkuat evlerde güneş görmesi koşuluyla rahatlıkla yetiştirilir.
-Kamkatın üzerinde hem açan çiçekleri hem de meyveyi bir arada görmek mümkündür aynı zamanda güzeldir :)
-Kamkat yer değişikliğine karşı hassastır genelde ilk alındıklarında yer değişikliğinden etkilenirler , meyve yaprak dökerler.Alışınca bu durum değişecektir.
-Kumkuat ya da kamkatlarınız soğuk havalarda sonbaharın sonuyla beraber yaprak dökmeye başlar , bu durum oldukça normaldir.hatta kışın kalan yaprakları olursa ben kendi kamkatımın yapraklarını kesiyorum.
-Kamkat Karadeniz ve Marmara bölgesinde rahatlıkla dışarıda yetiştirebilirsiniz.Ülkemizde yetiştirilen çoğu kamkat Karadeniz de yetiştirildiğinden sert iklime uyum sağlamıştır.İthal kumkuat ya da kamkatlar 10 derecenin altındaki sıcaklıklara genelde pek dayanmaz.Bu yüzden mutlaka nerede yetiştirildiğini sormanızı tavsiye ederim.
-Kamkat ya da kumkuatını budamak isterseniz ki bunun için en uygun zaman donların bittiği ilk bahar aylarıdır.Kamkatınızı budarken yaprak düğümünün hemen üzerinde 45 ° 'lik bir açıyla kesiniz (bir yaprağın bir sapa tutturulduğu yer).
-Kumkuat suyu sever ancak aşırı sulamalardan kaçınılmalı,toprağı nemli tutulmalıdır.Toprağın ıslaklığını kontrol ederek sulamanızda fayda var.Bu narenciye ağacı, kökleri ufacık bir saksıya ekildiğinde en iyi şekilde çiçek açar. Bitkileri 3 veya 4 yaşında olana kadar yaklaşık 15 cm çapında bir saksı kullanın ve sonra 20 cm bir saksıya geçin. Kök çürümesini önlemek için daima drenaj deliği olan saksı kullanın.
-Kamkatınızın meyve zamanında sulamasını azaltmanız gereklidir.Aynı şekilde sulamaya devam ettiğiniz takdirde meyve dökülmesine sebebiyet verebilirsiniz.
-Kamkat ercihen nemli hava ister.Çiçeklenme dönemi haricinde üzerine su fısfıslayabilirsiniz.Kuru iklim koşullarında orkidelerde olduğu gibi çakıl taşlarını doldurup nem tepsisi hazırlayabilirsiniz.
-Kamkatınız çiçeklenmiyor yada meyve vermiyorsa bunun sebebi kamkatınız yeterince güneş ışınlarından faydalanamıyordur. Bitkinize baktığınızda yeni sürgünler görürsünüz.Bu sürgünlerin uçlarını kesip, güneş ışığı alabileceği yere taşıyarak da bitkiyi çiçeklenmeye yönlendirirsiniz.
-Güneş görmesi ile herhangi bir sıkıntı olmadığına eminseniz ikinci sebep olarak besin eksikliği buna sebep olmuş olabilir.Gübre desteğine ihtiyaç vardır.Meyve ağaçları için satılan gübrelerden faydalanabilir ve 20-20-20 gibi dengeli yavaş salınımla gübreler ile kamkatınızı besleyebilirsiniz.
-Kamkatın Yaprak bitkileri,pamuksu bit , akarlar ve galeri böceği başlıca zararlılarıdır.Bu zararlılardan hangisi varsa ona yönelik ilaçlama tavsiye ederim.
-Kamkat sıkışık sert toprakları sevmez.Tercihen torf ve perlit karışımlı hafif asidik topraklarda iyi yetişir.Çok özenerek bakmak isterseniz narenciyeler için özel üretilmiş toprak karışımlarını kullanabilirsiniz.
-Saksı değişimlerinde kökleri kalıp gibi çıkartılıp yeni saksıya dikilmelidir.Kökler zarar görer yada kesilirse bitki küser.Çiçek,meyve ve yaprak döker.saksı değişimi için yine en uygun dönem ilkbahar aylarıdır.
-Yeni alıp evinize yerleştirdiğinizde genelde yapraklarda sararmalar görülebilir.Bunun nedeni yer değişikliğidir.Bu sararmalar kurumaya kadar ilerlemiş durumda ise kuruyan dalları kesip,macunla yada mumla kestiğiniz uçları kapatırsanız yeni yapraklar ve sürgünler verecektir.
-Bazende bitkinizde çok çiçek olur ancak meyve sayısı daima çok daha azdır.Bunun nedeni her çiçeğin tozlaşmamış olmasından kaynaklanır.Temiz bir resim fırçası ile çiçekleri tozlaştırabilirsiniz.
-Kamkat aslında çok güçlü bir bitkidir.Kuruduğunu düşündüğünüz anlarda bile sizi yeni sürgünlerle şaşırtabilir.Asla bitkinizden vazgeçmeyin.
-Sizinle ayrıca enfes bir kamkat reçeeli tarifi de kısaca paylaşmak isterim.İşte kamkat reçeli tarifi size;
Tencereye 1 litre kadar biraz su koyup, kaynatın.Ardından kaynayan suya kamkatlarınızı atıp, 10 dakika kaynatın.Kamkatlarınızı süzüp, soğuk suda yaklaşık 2 saat bekletin.2 saat sonunda soğuk sudan kamkatlarınızı çıkartın ve tekrar süzün.Başka bir tencereye yarım kilo şeker ve yarım litre su ekleyip 5 dk kaynatın.Kaynamaya başladığında 1 çay kaşıı tereyağ ve kamkatlarını atarak reçel kıvamını yakalayıncaya kadar kaynatın.(yaklaşık 20 dk).Altını söndürmeden önce 1-2 damla limon suyu sıkın ve sabaha kadar bekletip sonrasında kavanozlara alın.Afiyet bal şeker olsun :)
Meyve vermesini 4 gözle bekliyoruz lütfen paylaşın açınca :)
YanıtlaSilhttps://youtu.be/jY0vb6Ksovk
SilPaylaşıcam :)
YanıtlaSilHocam benim kamkat ağacı yaprak dökmeye başladı ve dalları kurumaya başladı ne yapmam gerekiyor
YanıtlaSilBenimde kumkat ağacım 3ay kadar oldu alalı yaprakları dökülüyor torf toprağa diktim böcek falanda yok neyapmam lazim
YanıtlaSilBenim kamkat ağacım 5-6 yaşında şimdiye kadar bir sorun yoktu gayet iyi meyve veriyordu. Ama sanırım ben onu bu ara fazla suladım. Minik meyvelerini döktü önce şimdi sulam aya dikkat ediyorum ama bu seferde yapraklarını dökmeye başladı. Ne yapmalıyım lütfen yardım edin
YanıtlaSil