6 Eylül 2017 Çarşamba

Şeflera (Schefflera)

Şeflera (Schefflera)


Schefflera arboricola en popüler iç mekan bitkilerinden biridir. Optimal koşullar altında, bu bitki 4 m'ye kadar önemli bir yüksekliğe ulaşabilir. Schefflera'nın güzelliği çok dekoratif, el şeklinde, parlak ve rengârenk yapraklarıdır.

Aile: Araliaceae
Cins: Schefflera
Bilimsel ad: Schefflera J.R.Forst. & G.Forst
Türler: Schefflera arboricola
Menşei: Tayvan ve Çin'in güneyinde doğal ortamda yetişir.
Ev ortamında yetiştirildiğinde ortalama boy: 30 - 180 cm ye ulaşabilir.
yapraklar: uzun saplı, kösele, lak-yeşil
Çiçeklenme dönemi: Temmuz'dan ekime kadar nadiren küçük sarı çiçekler açar.
Meyve: küçük, küresel taneli meyveler oluşturur.

Bu güzel ev bitkisi,çalı gibi yana  büyür, bazen tırmanır veya bir epifit olarak başka bitkilerin üstünde yaşar. Şeflera Tayvan ve Haynan'da doğal yaşam alanlarında renkli kırmızı çiçekler üretir. Oturma odasında tutulduğunda normalde çiçek açmaz.

Güzel görünümü yanında, Schefflera hava spreyi gibidir, havayı temizler. Yapraklar sadece oksijeni serbest bırakmaz, aynı zamanda benzen ve formaldehit gibi toksinleri de emer. Bir kaç şeye dikkat ederseniz, bu bitkinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır.

Şeflerada yer seçimi;

Schefflera için en iyi yer, yarı gölgeli ve doğrudan güneşi görmeyen alanlardır. Yaz aylarında uygun gölgeleme yararlı olabilir, aksi takdirde yanma riski ortaya çıkar. Öte yandan, sabah ve akşam saatlerinde  güneş bu bitki için faydalıdır. Yaz aylarında, dışarıda yarı güneşli bir yerde, balkonda veya terasta yetiştirilebilir.

Schefflera için 15 ve 20 ° C arasındaki sıcaklıklar mükemmeldir. Bununla birlikte, 12 ° C'nin altındaki sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdırlar, çünkü bu onların yapraklarını kaybetmelerine neden olabilir. Şeflera nın boyuna büyümesi için, bitkiler daima ışığa doğru döndürülmelidir.

Şeflera için toprak seçimi;

Şeflera için en iyi toprak karışımı; bahçe toprağı, kum, ve perlit ve pomza karışımından oluşur.Ancak marketlerde satılan torfa dikecekseniz içine biraz perlit ve pomza karıştırarak da toprak hazırlayabilirsiniz.Torf kullanmanın sonucu olarak da her sulamada bir sıvı bitki besini vermeniz gerekir.Her 2-3 yılda bir toprak ve saksı değişimi yapmalısınız.saksı değişimi için en uygun zaman ilk bahar aylarıdır.

PH değeri hafif asidik olmalı ve 6.0 ile 6.5 arasında olmalıdır.Toprak yerine hidrotonik ortamda da yetiştirebilinir.

Şeflera sulama;

Şeflera çok kuru ve çok ıslak bırakılmamalıdır.Nisan dan Eylül ayına kadar bitkinin toprağı kurudukça sulamaya devam edin.Sularken suyun saksı deliklerinden aktığını görün ancak saksı tabağında asla su bırakmayın.Yaz aylarında havası kuru iklimlerde yaşıyorsanız mutlaka yapraklarına su spreyleyin.

Yaprakların parlaklığını korumak için, nemli bir bezle silmeniz tavsiye edilir. Büyük bitklerinizi duşta yada banyoda yıkamanız da önerilir.

Şeflera gübreleme;

Schefflera'ya gerekli besinleri sağlamak için ilkbahardan sonbahara kadar gübrelenmelidir. Bu amaçla normal olarak dozlanmış bir gübre haftada bir veya iki kez kullanılır. Sulama suyuna, yeşil bitkiler veya çiçekler için üretilen sıvı besinlerin yanı sıra , özel gübre çubukları veya organik gübreler de kullanabilir.Organik gübre koyacaksanız iyice yanmış gübreyi ilkbaharda toprağa karıştırarak ugulamalısınız.Sonbahardan itibaren sulama ve gübreleme azaltılmalı , 4-5 sulamada bir gübre verilmelidir.İlkbahara kadar sulama 10 günde bir olarak az bir miktarda yapılır.

Şeflera budama;

Şeflera gür bir bitki olduğundan arasıra budama yapmak gerekir ancak budama için en iyi zaman yine ilkbahardır.uzun sürgünler üçte iki oranında kısaltılabilir. Sürgün uçlarının ara sıra kesilmesi, yeni yan sürgünlerin gelişmesini teşvik eder. uzunluk olarak dalların 3 te 2 si budanabilir.Bitki üzerindeki gözler yeni sürgünlerin oluştuğu yerlerdir.Budama yapılırken mümkünse bu gözler kesilmemelidir. Ancak, bu bitkiyi tutarken eldiven giymelisiniz, çünkü tüm bitkinin tüm parçaları yenildiği takdirde zehirlidir. Küçük çocuklar ve evcil hayvanlar açısından dikkatli olunmalıdır.

Şeflera çoğaltma;

Bu iç mekan bitkisinin çoğaltılması, yaprak veya gövde çelikleri ve ayrıca tohum kullanılarak gerçekleştirilebilir. Kesimler ile yayılma genellikle hızlı başarılar gösterirken, ilk fidelerin ekimden sonra ortaya çıkması birkaç ay sürebilir.Çelikle çoğaltılırken;

Ocak ve Mart ayları arasında veya geç yaz aylarında çelikler yaklaşık 10-20 cm uzunluğunda kesilir.Alt yapraklar varsa çıkartılır, üzerinde 2-3 yaprak bırakılır.Nemli torf ve kum karışımına ekilip sera ortamına alınır, aydınlık bir ortamda beklemeye alınır.Ortam sıcaklığı 20 derecenin altına düşmemelidir. Köklenme 4- 12 hafta arasında gerçekleşir.Aynı zamanda yaz aylarında bitkinin dallarına yosun veya pamuk sarıp nemli bırakarak da köklendirme yapabilirsiniz.

Şeflera hastalık ve zararlıları;

Kök çürüklüğü

Schefflera çok güçlü ve genellikle hastalıklara karşı çok hassas olmasa da, kök çürüğü ile enfekte olabilir. Bu hastalık, çok fazla nemle beslenen ve kötü durumdaki bitkinin ölümüne yol açabilen bir mantar istilasıdır. Kök çürümesinin  belirtileri, ör. sarı yapraklar, topraktan gelen çürüme  kokusu, ıslak bir substratın yanı sıra siyah kökler ve sürgünler görmedir.

Kök çürüğü tespit ederseniz, bitkiyi kurtarmak için hemen bitkiyi saksıdan çıkartmalı, tüm toprağı değiştirmeli  ve  çürümüş kökleri ve bitki parçalarını temizlemelisiniz.


Bitler

Çoğu durumda, yaprak bitleri, kabuklu bitler veya unlu bitler  olumsuz büyüme koşullarının sonucudur.Yayılmasını ortadan kaldırmak için, her gece, arap sabunu ve alkol karışımı ile spreylenmelidir. Bitkinin hava alması sağlanmalı ve daha iyi sonuç almak için zirai ilaçlama kullanılabilir.

Örümcek akarları

Örümcek akarları  Schefflera'nın en büyük düşmanlarında biridir. Sebebi genellikle su eksikliğidir. Bitkileri her gün arap sabunlu suyla spreylemek, herhangi bir ek ilaçlamaya gerek kalmadan hastalığı ortadan kaldırılabilir. Koruyucu olarak bitkiyi haftada bir kez arap sabunlu su ile spreyleyebilirsiniz.

Tırtıllar

Tırtıl istilası, hava sıcak veya kuru olduğunda oluşur. Kemirilmiş ve yaprakların altındaki küçük parçalarla ayırt edilebilir. Enfekte olmuş bitkiler diğerlerinden izole edilmeli ve birkaç kez ılık suyla duş alınmalıdır.

5 yorum:

  1. Merhaba,benim schefflera bitkimin toprağı tırtıllarla doldu.Bitkim 1,80 boylarında ve 3 kök.Bütün kökler sağlıklı ancak yapraklarında dökülmeler var.Ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba schefflera bitkisinin Yaprak ve dalları dökülürmü ekim bu aylarda?Yoksa bir sorunmu var balkonda idi salona aldım bitkimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyükler için olan aspirini eritip yapraklarıni döken bütün çiçeklere veriyorum ve dökülmesi aniden duruyor. Şeflerada ve benjaminde denedim sonuç süper oldu

      Sil
  3. Merhaba yeni doğan bebeğimiz var salona 2 adet bundan aldık zararlımıdir acaba çocuğun solunumu konusunda

    YanıtlaSil
  4. Benim evin bahçesinde rasgele diktik boyu 5mt fazla oldu kestim. Bıktım yahu kavak gibi uzayıp gidiyor

    YanıtlaSil