9 Ağustos 2017 Çarşamba

Dikenler Tacı (Euphorbia Milii)





            Dikenler Tacı (Euphorbia Milii)






           Euphorbia Milii Euphorbiyagillerden  kırmızı, pembe-beyaz-sarı gösterişli çiçekleri olan ,Madagaskar ın endemik türlerinden bir bitkidir.Dikenli bir bitkidir ve dikenler bitkide su tutma işlevi görür.
       

            

             -Euphorbia Milii bol güneşli yerleri sever.Eğer mümkünse günde en az 4 saat güneş almalı.

             -Euphorbia Milii yılda iki defa çiçeklenebilir.Ancak şuan üretilen melez türler yıl boyu çiçekli kalabiliyor.İyi çiçeklenme için günde en az 3-4 saat güneş almalı ve 15 derecenin üstünde sıcaklık sağlanmalıdır.

             - Euphorbia Milii kökleriyle Bor elementini almada çok başarılıdır ancak Bor eksikliğinde yine yaprak bozulmaları meydana gelebilir.Fazlalığı daha çok gövdeyi etkiler , gövdesi kararır.

              - Bitkim iyi gelişssin diye düşünüp fazla gübreye yada sıvı bitki besinlerine boğmayın.Milii için kaktüs besinleri ya da kısmen orkide besinleri uygundur.Kullandığınız besinde azot oranı az olmalıdır.

             -Euphorbia Milii günde ne kadar çok güneş alırsa o kadar çok filiz ve çiçek verir.

              -Euphorbia Milii sağlıklı kök yapısının olması gövdenin ve çiçeklenmenin de sağlıklı olması demektir.

             -Euphorbia Milii güneş göremediğinde cılız ve çiçeksiz kalabilir.

             -Euphorbia Milii fazla asidik topraklardan hoşlanmaz.Humuslu geçirgen bir toprak karışımına çok az da kum eklerseniz iyi olur.Kaktüs toprağında oldukça iyi bir gelişim gösterir.ph 6-6,8 olmalıdır.

             -Euphorbia Milii gelişme dönemi içinde en az 18 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar.

             -Euphorbia Milii kışın don tehlikesine dayanamaz.En fazla dayanabildiği soğukluk 10  derecedir.Yerli türler daha dayanıklıdır ve az yapraklıdır.



             -Euphorbia Milii nin toprağını susuz bırakmamak gerekli aksi takdirde yapraklarını döker.

             -Euphorbia Milii aslında havadaki nemden beslenmekte yeteneklidir,yaz aylarında arasıra su fısfıslayabilirsiniz

             -Gübreleme işlemini Nisan-Eylül arasında Euphorbia Miliiye 2 haftada bir kaktüs besinini sulama esnasında verebilirsiniz.Toprak kuruysa direkt besinli su vermeyin , önce toprağı nemlendirin arkasından sulandırılmış kaktüs besini uygulayın. Açıkçası ben bol çiçeklenme için yaz döneminde arada orkide besini de veriyorum, isteyenler deneyebilir, daha çok çiçeklenme elde ediyorum.

             -Bahar aylarında çelikle kolayca üretilir.Tercihen maket makası ile çeliği kesin, bu sırada süt aktığını görürsünüz.Bu sütle temas etmemeye dikkat edin bazı insanlarda tahriş ve allerjiye sebep olabilir.Kestiğiniz çeliği 3 gün bekleterek kurutun ve sonrasında nemli kaktüs toprağına ekin.Sulamayın arada su fısfıslarsınız ve aydınlık , havadar bir alanda bekletin kolayca köklenir.Üretilmesi için en uygun aylar bahar aylarıdır.

             -Euphorbia Milii çok sulandığında  yada susuz kaldığında yaprak döker.

             -Euphorbia milinin tohumlada kaktüs toprağına ekilerek kapak yapılmaz, sera ortamında tohumlar 3-4 hafta içinde kolayca çimlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder