27 Aralık 2017 Çarşamba

Bardak menekşe ( Gloxinia )

Bardak menekşe ( Gloxinia )






bardak menekşe

Gloksinya bakımı çok zor değildir. Glokiniaları doğrudan güneş ışığından uzakta parlak bir alana yerleştirin. Güneşli bir pencerenin yakınında bir konum idealdir. Büyüyen gloxinia bitki plantasyonları ortalama oda sıcaklığında 16-24 C arasında gelişir. Sulama olarak genellikle toprağı nemli tutmak için yeterlidir. Yapraklar ıslandıklarında kahverengi lekeler oluştururlar, bu nedenle suyu doğrudan yaprakları kaldırarak toprağa uygulayın.Çok kurumaya bırakılırsa, gloksinyalar uyku moduna geçer. Çiçekli gloksinyanıza her iki haftada bir yüksek fosforlu sıvı bitki yemi kullanın. Yıllık olarak toprak ve saksı değişimi yapabilir ve toprak olarak afrika menekşeleri için olan toprakları kullanabilirsiniz.


gloksinya

Hava yeterince nemli olsa bile 25°C ve daha sıcakta gündüz boyunca ara sıra sisleme şeklinde su spreylemelisiniz. Spreyleme yaparken bitkinin tamamen ıslanmamasına dikkat etmelisiniz. Buğulanmış gibi olması yeterlidir.

Gloksinya bitkisinin besin ihtiyacı yüksektir. Bu yüzden bahar ve yaz aylarının belli dönemlerinde fosfor bakımından zengin gübreler ile desteklenmesi bitkinin besin ihtiyacını karşılama açısından çok faydalı olacaktır. Ayrıca bitkinin bolca çiçek açmasını da sağlayacaktır. Bakımı ve yetiştiriciliği kolay bir bitkidir. Bu yüzden hemen herkes tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir. Gösterişli çiçekleri, uzun süreli çiçekli kalabilmesi, hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla yetiştirilebilmesi nedeniyle sık tercih edilen bir bitkidir.Orkide besinleri oldukça uygundur.

Esinti ve fazla sulamadan kaçınılmalıdır.Sulama yapılırken toprağın çamur şeklinde olmamasına dikkat edilmeli azar azar sulanmalıdır.Bu durumda en büyük tehlike kök çürüklüğüdür.

Gloxinia

Esas üretim tarzı tohum ile olmasına karşın, yaprak ve sürgün çelikleriyle de üretilir.

Yılın her zamanı çelikten üretim yapılabilinir.Bitkinin yumrusu yaşlandıkça çiçeklenme azalacağından mümkünse dinlenme dönemi haricinde çelikler alarak çoğaltılması iyi olur.Yumruyu keserek de çoğaltılabilirse de pek tercih edilmez.

Kasım sonu -Şubat arasında 4 derece lik bir ortamda dinlenme dönemi geçirmesi bitkinin gelişmesi ve çiçek verimin yüksek olması açısından önemlidir.

Bahar aylarının başında toprak değişimi yapılmalı, geçirgen çok az kum ve ponza karıştırdığınız gerçek topraklara dikim yapmalısınız.

Bitkinin yapraklarının ıslak kalması ile birlikte havasız ortamlarda külleme görülebilir.Gloksinyalara yaprak bitleri gelmez.

5 yorum: