5 Ocak 2018 Cuma

Atlas Çiçeği (Epiphyllum)

Atlas Çiçeği  (Epiphyllum)




Epiphyllum cinsi kaktüsler, tropikal bir bitki olup normalde başka ağaçların üzerinde sarılarak yaşarlar ama asalak değildirler, kuru ortamı sevmezler.

Humusca zengin ve kireçsiz topraği severler ve toprağın kurumamasına özen gösterilmelidir. Gübre istemezler ama dilerseniz azotsuz gübre kullanabilirsiniz. 



Direk gelen güneş ışığı, yaprakları üzerinde kalıcı yanıklar oluşturur.Aydınlık mekan bitkisidir.

Püskürterek yapılacak sulama da, suya katılacak cok az bir kaktüs gübresi, gövdenin gelişmesini daha sağlıklı yapacaktir. Sulama suyu ne kadar kireçsiz olursa bitkiniz o kadar sağlikli olacaktır.

Kasım'dan Mart'a kadar  dinlenme dönemleri vardir, bu arada sulama minimale indirilerek toprağın tamamen kurumaması, ayrıca 10 dereceden aşağı olmayan yerde kışı geçirmesi sağlanmalıdır. Bu dönem bir dahaki sezon çiçeklenmesi icin çok önemlidir. Çoğu kişilerin kaktüslerine çiçek açtıramamalarının nedeni bu dönemden kaynaklanıyor. Ayrıca gelişme ve çiçek tomurcuklarının oluşum zamanlarında, bazı ani değişikliklerden kaçının, yerinin değişmesi, saksı değişimi, sulamanın unutulması gibi.


Epiphyllum'larda gelişme anında ince uzun yuvarlak sürgünler vermesi çok normal, hatta bunların 90cm uzaması da normal. Ama bu dönemde gelişmesi normal değildir. Uzayan dalları kesmenizi ve kaktüsünüzü daha serin bir ortama koyup suyunu iyice azaltmanızı öneririm. Çiçeklenme olabilmesi için dinlenme süresi çok önemli ve çiçeklenme sadece iki senelik geniş yapraklarda oluşmaktadır. Çiçekler solduktan sonrada bu dalların budanması, iki sene sonra çiçek açacak olan yeni sürgünlerin çikmasını sağlayacak ve geçen sene sürmüş olan yaprakların da bir dahaki seneye daha da cok çiçek açmasını sağlayacaktır. Bu şekilde bir bakim kaktüsünüzü hem formunda tutar hemde size her sene bol bol çiçek vermesini sağlar. Birde gelişme anında yapacağınız fosforca zengin bir gübreleme çiçek sayısını ikiye katlayacaktır.



Gövdeden çıkan uzun yapraklar yılbaşı çiçeği ile arasındaki en belirgin fark. Yılbaşı çiçeği boğumlar halinde birbiri ardına dizilen dallardan oluşur. Atlas'ın çok fazla çeşidi varolmakla birlikte en belirgin fark yapraklarının bütün ve uzun olması. Tabi çiçekleri de çok daha büyük ve değişik renkleri var.


Gövde parçalarının daldırılmasıyla kolaylıkla çoğaltılırlar. Pamuklu bitlere karşı duyarlıdır. Işık alan aydınlık alanlarda bulundurulmalıdır. Yoksa gövdesinden incecik uzayan sürgünler veriyor ve şekli kolay kolay eski halini almıyor.

Atlas çelikleri kesildikten sonra hemen dikilmez .Bir hafta 10 gün gölge bir yerde kesilen yerin kabuk bağlaması beklenir eğer enli bir çelikse V şekli verilerek kesilir.Sonra toprağa dikilir ve sulanmaz toprağın nemi o çeliğe bir kaç gün daha yeter.Bir kaç gün sonra sulanır.Haftada bir aralıklarla sulanır.Bu haftalık dönemlerin arasında fısfısla yaprağı nemlendirilir.Asla güneş almayan bir yerde köklendirilmelidir.Buna karşılık aydınlık ve havadar bir yer olmalıdır.Bir aydan sonra esas yerine taşınabilir.Ben bakamıyorum ben köklendiremiyorum diyen kişilerin hatası kesildikten hemen sonra dikmek ve toprağını çok sulamaktır.Atlas çiçeği nemi seviyor ama nemli bir ortam istiyor toprağı değil.




 Tür olarak Japonların aradığı Night of the queen bizdeki adıyla bir gecelik gelin nefis kokar. Çiçekleri genelde gece 21 den sonra teker teker açmaya başlar. Her bir yaprak tek tek açılır ve gecenin sonunda solar.   Çocukluğumdan hatırlarım ;komşularımızın hepsi bize dolar ve gelinin çiçek açışını izlerlerdi. Kokusunu tahmin edin artık, herkesin haberi olduğuna göre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder