15 Ocak 2018 Pazartesi

Benjamin (Ficus)

 Benjamin (Ficus)


Ficus benjamin  evde ve ofislerde yaygın karşılaşılan bitkilerdendir;  bir gövde ve genişleyen bir kanopiyle tipik bir ağaca benzerler.

Bu bitki kauçuk ağaçları ve incir ağaçlarını da içeren Ficus familyasının bir üyesidir Benjaminler, hem çeşitli boylarda ağaç şekilleri ile hem de bonzai olarak evlerimizi güzelleştirirler.Benjaminin yaprakları koyu yeşil veya alacalı olabilir. Son yıllarda benjaminleri örgü şeklinde ya da eğip bükerek farklı şekiller vermek oldukça moda.

Çoğu ficus ağacı, orta derecede ışık alan yerlerde oldukça mutlu olur. Parlak, doğrudan ışık ; gövdede ve dallarda  yaprak kaybında sebep olabilir. Ficus ağaçları  düşük sıcaklıklara  (-5 derece) ve sıcaklık dalgalanmalarına tahammül edemez. En iyi gelişimlerini 21 ° C nin  üstündeki sıcaklıklarda gösterirler. Pencerelerden veya kapılardan alınan soğuk esintiler bitkinize zarar verir. Çoğu bitki bakım sitesinde yazan yanlış bir tavsiye var müsadenizle bu bilgiyi düzeltmek isterim.Benjamini hava akımlarından koruyun deniyor ancak havasızlık asıl benjamini rahatsız eder.Önemli olan esintinin çok soğuk ve sıcak olmamasıdır yani sıcaklık farkı asıl sorundur.

Hafif asidik toprak severler.Saksı harcınıza özellikle saksı tabanına pomza taşı koymanız drenaj açısından oldukça faydalı olur.Tabii ki havalanmanın sağlanması için perlit olmazsa olmazı.

Benjaminler çelikle suda kolayca köklenirler, aldığınız çelikleri su dolu kaba koyarakyarı aydınlık yerde yaklaşık bir ayda köklendirebilirsiniz.Zaman zaman aldığınız çelikleri köklendirip ekerek, bitkinizin daha gür ve bakımlı görünmesini sağlayabilirsiniz.

İç mekanlarda benjamin yetiştirirken, bitkinin çevresinde  yüksek  nem sağlamanız gereklidir. Suyla dolu bir çakıl tepsisinde sürekli olarak su bulundurmak  nem oranını arttırmak için mükemmel bir yoldur. Ancak yüksek nem sağlamayı başarabildeyseniz  köklerin aşırı ıslak kalmamasını gerekir.Yani nem arttıkça sulamaya daha az ihtiyaç vardır.  Sulama yapmadan önce  toprağın üst kısmını kontrol edin. Eğer toprağın üstü ıslak ise, yeterli miktarda nem olduğu için sulama yapmayın. Toprağın üst kısmı dokunduğunuzda kuru hissederseniz, sulama gereklidir. 

 Ayrıca bir benjaminler  hızlı büyüyen bitkiler oldukları için bol miktarda gübreye ihtiyaç vardır. İlkbahar ve yaz aylarında bir kez , sonbaharda her iki ayda bir kez gübreleme yapın.Gübreleme için yeşil yapraklı bitkiler için üretilen sıvı bitki besinlerinden faydalanabilirsiniz.

Benjaminler ülkemiz koşullarında Kasım ortasından Aralık ayının sonuna kadar yaprak dökerler, bu bitkiniz için normal bir döngüdür.

Bir ficus benjamin sahibi olan hemen hemen herkes, "Neden benim benjaminin  yaprakları dökülüyor?" sorusunu sorar. Bu bitkilerin sahip olduğu en yaygın sorundur. Yaprak dökülmesi bitkinin strese girmesine bağlı olarak gelişir.Stres ise ;
 Aşırı sulama
Besin yetersizliği (gübrelemenin yapılmaması)
Düşük nem
Çok düşük ışık 
Yer değişimi 
Sıcaklık değişimi (çok sıcak veya soğuk) 
Zararlılar( haşere ve akar) kaynaklı olabilir. Bu saydığım maddelerden hangisi ve ya hangileri bitkinizi etkiliyorsa düzeltmeniz  halinde sorununuz düzelecektir.

 Ficus bejamin unlu bitlere  ve kırmızı örümcek akarlarına karşı zayıfır.Yukarıdaki stres kaynaklarının ardından bitkinizde zararlıların üremesi kolaylaşır.Çoğu kimse farkında değildir ama kırmızı örümcekler  benjamini çok sever.Gözle görülmezler bir süre bitkinize zarar da vermezler diğer daha zayıf otsu bitkilerinizle beslenirler ama yuvalarının asıl kaynağı benjaminlerdir.Her zaman ilaçlama takvimine benjaminizi almalısınız.Bu bitkilerde yapışkan bir akıntıya sebep olan bir tür parazit gelişebilir.Zirai ilaç kullanmak zorundasınız.(Bazı kaynaklarda neeem yağının iyi geldiğinden bahsedilmiş ancak ben hiç tecrübe etmedim.)Yaz günlerinde sıksık bitkinizi yıkamınızı , eğer mümkün değilse üzerine fısfıslama yapmanızı tavsiye ederim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder