21 Ocak 2018 Pazar

Noel gülü (Helloborus)

Noel gülü (Helloborus)

Helloborus ( Noel gülü)kış sonundan başlayarak çiçek açmaya başlar. Helleborus bitkisi beyazdan siyaha kadar değişik renk seçenekleri sunar. sunar. Bir çok alanda yetişen bu bitki genellikle hoş kokulu ve uzun ömürlüdür. Güzel ve olağandışı çiçeklerin yanı sıra, hellebore bitkisi estetik açıdan hoş pırıl pırıl yeşil bitki örtüsüne sahiptir.Ekildikten sonra bakımı oldukça azdır.Ancak bitkinin tüm parçaları zehirlidir, bu nedenle çocukları ve evcil hayvanları uzak tutmalısınız.

Noel gülünü filtrelenerek gelen güneşli alanlarda veya gölgeli bir yerde iyi drene edilen organik topraklarda yetiştirmelisiniz.Noel gülünün birkaç saatten fazla  ışığa ihtiyacı yoktur ve gölgeli alanlarda kolayca büyür. Yaprak döken ağaçların altına dikeilirsiniz. Çok fazla nitrojen, yemyeşil yapraklara ve çiçek açma sıkıntılarına neden olabilir. Sonbaharda ekilen bitkinin tohumlarına 60 günlük soğuk katlama gereklidir.(2 ay boyunca ekim yapmadan önce buzdolabında saklamalısınız)  Tohumdan yetiştirilen genç bitkilerdeki çiçeklenme için üç ila dört yıl bekleyin. Sonbaharda, aşırı büyümüş kümeleri bölün.

Helleborus orientalis, Lenten Rose, kış döneminde rengarenk çiçekler açar. Foetidus türü yeşil renkte çiçek açar ve oldukça kötü kokar. Helleborus niger, beyaz renkte çiçek açma özelliğine sahiptir.Ancak çoğu türde çiçekler  olgunlaştıkça renkleri sıklıkla değişir, koyulaşır.

 Noel gülünün bölünmesi gerekli değildir, ancak yanında çıkan yavruları bölerseniz bitkinizdeki çiçeklenme artar.Yaprak altlarında çıkan yavruları ayırarak bol çiçekli bir sürü noel gülünü çoğaltmış olursunuz.

Tohumdan Noel gülünü üretmek zor olabilir, fakat doğal olarak bu bitki tohumlarının kendiliğinden yeşerdiğini görürsünüz. Çoğunlukla tohumdan çiçek açan bitki yetiştirmek için 3 ila 5 yılı bulabilir.Bu yüzden fide alarak yetiştirmek en güzelidir. En güzeli yavruları ayırarak büyütmektir.Ancak Noel gülü rizomları bir kök yapısına sahip olduğundan rizomları ayırmanız da mümkündür.Ayırdığınız rizomları  nemli bir toprağa ekin.Ayırdığınız yavruları ve rizomları azar azar ama düzenli sulamalısınız.Özellikle yaz aylarında toprağın kurumamasıa izin vermemelisiniz.

Noel gülleri  bol miktarda nemli- gölgeli veya yarı gölgeli alanlar için idealdir.Çan şeklindeki çiçekleri bir ay boyunca sürer ve bitkiye nazik bir zerafet katar.

Yeni bitkiler açık havada ilk yıllarında biraz fazla bakıma ihtiyaç duyar. Genç fideler, tamamen donma tehlikesine gelene kadar dışarıda kalmamalı, ancak ısıtmasız bir garaj veya sera gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Bitkileri eşit derecede nemli tutun, ancak sakin topraklardan kaçının. Bitkiler tam güneş altında olmamalıdır; bu da büyümeyi geciktirir ve yapraklara zarar verir. Bölünmüş bitkiler biraz serttir ve ayrıldıklarında erken ilkbaharda doğrudan bahçe topraklarına ekilebilirler. Ve ilkbaharda azotça az potasyum ve fosforca yüksek yavaş salınımlı gübreler ile beslenebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder