4 Ocak 2018 Perşembe

Plumeria , Hint Mabet Ağacı , Amerikan Fulu


Plumeria , Hint Mabet Ağacı , Amerikan Fulu

Lei çiçekleri ve Frangipani olarak da bilinen Plumeria bitkileri (Plumeria sp) aslında tropikal bölgelere özgü küçük ağaçlardır. Oldukça hoş kokuludurlar ve İlkbahardan itibaren beyaz, sarı, pembe ve kırmızı gibi çeşitli renklerde sonbahara kadar  özgürce çiçek açar. Bu çiçekler, türüne bağlı olarak daima yeşil olabilir veya yaprak dökebilir.

Bahçenizde plumeria yetiştirmek için tropik bölgelerde yaşamak zorunda değilsiniz ancak   bakım ihtiyaçlarının önceden farkında olmalısınız. Genellikle bahçede süs çalıları veya küçük ağaçlar olarak yetiştirilen plumeria bitkileri, biraz asidik olan iyi drene edilen topraklarda yetiştirilmelidir. Ayrıca en az altı saat tam güneş gerekir

Bitki hem tuzlu hem de rüzgarlı koşullara oldukça toleranslı olsa da, soğuktan oldukça kötü etkilenirler ve korunmaları gerekir. Bu nedenle, soğuk bölgelerde saksıda yetiştirilmelidir. 

Saksıda plumeria  yetiştirirken kaba, iyi drene edilmiş toprak karışımı yani kaktüs karışımına, perlit ve kum eklemelisiniz. Plumeria'ya gereken bakım genelde çok  azdır. Plumeria ıslak kalmayı sevmese de, sulanırken derinden sulanmaları gerekir ve daha sonra tekrar sulamadan önce kurumaya bırakılmalıdır.

 Aktif büyüme mevsimi boyunca her iki ila üç hafta boyunca gübrelenmeleri gerekir. Orta sonbaharda sulamayı azaltın ve bitkiler kışın uyku moduna girdikten sonra tamamen sulamayı durdurun. Baharda bitkinizde büyüme belirtileri göstermeye başladığında  düzenli sulamayı başlayın.

 10-30-10 gibi yüksek bir fosfat (fosfor)oranlı gübre, plumeriayı çiçeklenmeye teşvik edecektir. Plumerialara çok fazla azot oranlı gübre vermek sadece yeşillik artışı ve daha az çiçek açma ile sonuçlanır. 

Erken kış veya erken ilkbaharda (yani büyüme döneminden önce) budama yapılabilir. Bitki bıyunun 25 cm den kısa olmaması gereklidir; Ancak, sert budama, çiçek açmayı azaltabilir. Bu bitkiler, bahar aylarında tohum veya çelik ile çoğaltılabilir, çelikleme  kolay ve en çok tercih edilen yöntemdir. 

 Plumeria çeliklerini köklendirmek oldukça kolaydır. Bitkiden 10-15 cm lik çelikler alabilir ve çelikleri kesilen yerlerde kabuk yani kallus oluşması için 1 haftaya yakın bekletip daha sonra iyi hava dolaşımı ve gölge bir yerde perlit ve torf karışımına eklemelisiniz.Çeliklerin bekleme süresincede gölgeli ve hava dolaşımın iyi olduğu yerler seçilmelidir.Bekletme yapılarak kesilen yerlerin mikrop kapmamasını ve daha iyi köklenmesini sağlamak amaçlanır.Çeliklerin ekileceği torf ve perlit yarı yarıya kullanılmalıdır.Köklendirme hormonu kullanılabilir.Köklenmenin gelişebilmesi için en az 60 gün geçmesi gereklidir.

Plumeria yı tohumdan üretebilirsiniz, resimdeki gibi iyice kuruyan tohumları perlit ve torf karışımına ekerek arasıra fısfısla nemlendirerek güneş altında çimlendirmeniz mümkündür.Sera oluşturmak çimlendirmeyi hızlandırır.

 Plumeriaların sukkulent gövdeleri, kalın ve etli dalları vardır. Asyada, Budist Hint’liler, tapınaklarını bu bitkinin gösterişli ve parfüm gibi kokan çiçekleri ile süslediklerinden, Hint Mabet Ağacı  da denilmektedir.  Plumerialar dona dayanıksızdır.

Plumeria alba vatanı Küçük Antiller ve Porta Rico, olduğu için Batı Hint Yasemini olarak adlandırılmaktadır. Geniş bir çalı  koyu yeşil yaprakları 25-30cm uzunluğa erişir, altları hafif tüylüdür. 6metre yüksekliğe ve 4 metre genişliğe erişebilen bir ağaçtır. Ortasında sarı gözü olan, beyaz renkli, salkım şeklindeki gösterişli ve parfüm kokulu çiçekleri bütün yaz ve sonbahar boyunca açar.

Plumeria rubra Meksika, Panama kökenlidir. Yukardaki türe çok benzerlik gösterir. Ağaçlar Plumeria albaya göre biraz daha büyük boya erişebilirler. Ortalarında sarı gözü olan çiçekleri, genellikle gül pembesi, bazen sarı, kırmızı veya bronz rengi olurlar. 


Görünüşü harikadır ve Nisan ayından  Kasım a kadar çiçeklenir. Çiçekler uzun ömürlü olmasa da sürekli çiçek açtığı için yılın çoğu zamanında çiçekli kalır.

Kokusu dünyadaki hiçbir bitkiye benzemez ve her renk kendine has bir kokuya sahiptir. Bazıları tatlı, bazıları yasemin, şeftali, turunçgiller kokusuna benzer kokulara sahiptir. 


Uygun  iklim koşullarında 6 metrelik ağaç boyuna ulaşabilir.  Plumeria sadece bulunduğu saksının izin verdiği kadar büyür. 


12 yorum:

  1. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için, benim acımdan yararlı oldu. Bende kapalı balkonda büyüttüm cok büyüdü nasıl durarım diye düşünürken sizdenöğrendin tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bitkiden nereden bulabilirim.Mauritius ta gorevliyken bahcemde vardi cok guzel kokuyor.

      Sil
    2. Antalyada bu çiçeği satan tropik sera adında bir yer var

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Antalyada bu çiçeği satan tropik sera adında bir yer var

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Antalyada bu çiçeği satan tropik sera adında bir yer var

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Antalyada bu çiçeği satan tropik sera adında bir yer var

      Sil
  5. Antalyada bu çiçeği satan tropik sera adında bir yer var

    YanıtlaSil
  6. İzmir'de nerede bulabilirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Izmır de ben de aradım ve sonunda buldum, ismini hatırlamıyorum yerin fakat urla da ağaçlı yolda (iskele yolu) giderken solda bir sera var orada bulabilirsiniz.

      Sil