14 Ocak 2018 Pazar

Telgraf Çiçeği (Tradescantia)

 Telgraf Çiçeği (Tradescantia)




Tradescantia , T. albiflora, Zebrina pendula ve Callisia türleri de dahil olmak üzere, Tradescantia grubundaki herhangi bir sayıda bitki tanımlamak için kullanılır.Telgraf çiçeği farklı renklerde olabilir ancak genel özellikleri aynıdır.

Telgraf çiçeği  askılı saksılarda ve çitlerde oldukça güzel yetişen, bakımı oldukça kolay ve şık görünen bir bitkidir.

Büyüme koşullarıyla  ilgili ipuçları vercek olursak;

Işık olarak: Aydınlık ışık ila orta derce yarı gölgelerde iyi yetişir.
Su: Yetişme mevsiminde toprağı iyice ıslanmalı, ancak toprağın sulamadan önce kurumasına izin verin. Kışın suyunu azaltın. Kök çürümesi fazla ıslak kalan topraktan kaynaklanır.
Sıcaklık: Ortalama sıcaklık dediğimiz 18-25 derceler arasında iyi gelişir.
Toprak: Gevşek, iyi drene edilmiş toprak  karışımı kullanılmalıdır.
Gübre: Kontrollü salınan gübre ile büyüme mevsiminin başında yani ilkbaharda gübreleyin veya sıvı gübre (sıvı bitki besini)kullanın. Kışın gübrelenmeyi azaltın.

Üretimi çelik ile Nisan-Eylül ayları arasında yapılır. Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.
5 derecenin altındaki soğuklara dayanıksızdır.En önemli hastalığı Kurşuni küf; zararlıları ise Nermatodlar, sümüklü böcekler, kırmızı örümcekler ve yaprak bitleridir.



Telgraf çiçeği  toprağa temas eden dallarından kolayca filizlenip, köklenir. Köklenme hormonu genellikle gerekli değildir.Çelik alma yoluyla kolayca üretilebilir.Yaklaşık 10 -15 cm lik aldığınız çelikleri nemli torf ve perlit içine koyarak, sera ortamında kolayca köklendirebilirsiniz.Bir başka yöntem olarak da suda köklenmeyi deneyebilirsiniz.Her ne kadar bitki toprağının ıslak kalmasını çok sevmese de suda bekletilerek, güneş alan bir ortamda kolayca köklenir.Önemli bir ip ucu olarak şunu diyebilirim hangi şekilde çoğaltacak olursanız olun mutlaka aldığınız çeliklerlerin kesik ucundaki alanı arttırın (dalı eğimli kesin) ve çeliklerin suya girecek kısımlarına yatay çizikler atın.


Tradescantia albiflora,pendula ve callisia olmak üzere pek çok çeşidi vardır.Albiflora mor , pendula,pembe- kırmızı, callisia türleri de beyaz çizgilidir.

Bitkiniz büyüdükçe ya sarkarak gelişecek ya da tırmanmasına izin verirseniz sarılarak gelişecektir. Çiçekler ilkbaharda görülebilir, ancak küçüktür ve oldukça sönüktir (T. albiflora'da pembe renktedirler). Bitkiniz rengini kaybeder veya uzarsa, muhtemelen çok az ışık alıyor demektir.

Bitkiniz her ne kadar büyüyüp uzasa da yaşlandıkça alt kısımlarındaki yapraklarını kaybeder.Bu nedenle çelikler alarak bitkinizi çoğaltmanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder