20 Eylül 2017 Çarşamba

Ejderha Meyvesi(Dragon Fruit,Pitaya)


Ejderha Meyvesi(Dragon Fruit,Pitaya)




Çok dikkat çekici bir meyveye sahiptir..

Bitki tırmanan bir asma gibi yetişir; fakat  bir kaktüs çeşididir.

Asya'da oldukça  popüler bir meyvedir ve çiftlikleri alışılmadık bir manzara değildir. Ejder meyvesinin , batıda popülerliği giderek artıyor ancak ülkemizde bu meyve çok iyi bilinmiyor. Ülkemizde Mersin'de üretimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş ve Antalya'da da üretimi planlanmış duyduğum kadarıyla.

Bu muhteşem meyveli kaktüsün en yaygın çeşitleri kırmızı ve sarı renkli meyveli olanlarıdır.Kırmızı meyvenin iç kısmı  hem beyaz hemde kırmızı renkte olabildiği gibi; sarı rengin iç kısmı beyaz renktedir.



Peki tadı nasıl?

Meyveler buzdolabında biraz soğutularak yenir. Yarım kesilir ve bir kaşıkla kazınır. Ya da parçalar halinde kesip ve meyve salatalarına ekleyebilirsiniz.Tadı kivinin ekşi olmayanı gibi diyebiliriz sanırım ,kavuna benzetenlerde var.



Neden yetiştirmeliyiz?

 Ejderha meyvesi iyi seviyede lif, mineraller, vitaminler (C vitamini) ve kanserle savaşan antioksidanlar içerir.

Ayrıca bakımı kolaydır.Az bakım ve sadece su ister.

Yetiştirilmesi

Ejderha meyvesi neredeyse dünyanın herhangi bir yerinde yetiştirilebilir. Çok soğuk bölgelerde korunarak ,ılıman şartlarda her zaman yetişebilen bir meyvedir.Kuraklığa karşı dayanıklıdır. Bununla birlikte, bitki bol drenajlı(suyun akıp gittiği, kum vs gibi) topraklarda , bol sulama ile bol çiçeklenme ve meyve gösterir.

Dikimi her zaman yapabilirsiniz.Belli bir mevsime ihtiyaç duymaz.

Her kaktüs gibi güneşi çok sever.

Yazın çiçeklenir.Ancak çiçeklerini gün doğumundan önce açar, yani karanlıkta.Gün ışığı ile bu çiçekler kapanır.Yetiştiriciliğinde zor olan kısım da zaten tozlaşmadır.Doğal ortamında tozlaşmayı yarasalar ve güveler yapar.Bu nedenle eğer yetiştirecekseniz elle tozlaşma yapmanız gerekir.Bu işlem de zordur çünkü çiçekler 12 saat boyunca gece açık kalır.


Konuyu biraz daha araştırınca gündüz çiçek açan türlerinin de var olduğunu gördüm.

Tozlaşma için başka bir şarta daha ihtiyaç vardır.Bu bitki kendisinden üretilen yani kardeş bitkilerle tozlaşmaz.Yani meyve oluşumu için 2 farklı bitkiye ihtiyacınız vardır.

Yılda 4 kez meyve alınabilir.

Meyve hasadı için meyve renklerine bakılır.Meyveler tam rengini almış olmalıdır.



Yediğiniz bir meyvedeki tohumları nemli bir peçeteye koyarak kolayca çimlendirebilirsiniz.Sonra geçirgen olan bir toprağa (humuslu toprak+kum karışımı) ekebilirsiniz.

Bitkiyi ağaç haline getirebilmek için çubukla desteklemeli ve çıkan yan sürgünleri mutlaka budamalısınız.

Hafif bir gübreleme ile güzel yetiştirebilirsiniz.

Bitkiye en fazla zarar veren şey aşırı sulamadır.Mantar oluşumu sonucu bitkiniz çürüyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder