19 Eylül 2017 Salı

Japon veya Kurbağa Zambağı ( Toad Lily,Tricytis Hirta)


Japon veya Kurbağa Zambağı ( Toad Lily,Tricytis Hirta)




Her ne kadar  ülkemizde çok bilinmese de  dünyada trend olan yakında ülkemizde de popülerleşeceğini düşündüğüm bir çiçek türüdür.Aslında bir  zambak çeşidi olsa da çiçekleri aynı orkidelere benzer,lekeli görünümü vardır.

Bitkinin hem boyuna hemde yatay olarak büyüyen çeşitleri mevcuttur.Bu nedenle ekeceğiniz yeri bitkinin türüne göre belirlemeniz gereklidir.Tricyrtis hosta, anemon, eğreltiotu, astilbe, helleborus, poligonatum, uvularia, smilacina, carex ve heuchera ile ekildiğinde  harika görünür.

 Organik besinlerce zengin, nemli ve gölgeli topraklarda oldukça güzel yetişir. Bununla birlikte,ekildikleri alanlarda toprak  kurumalarını önlemek için sık sık kontrol edilmelidir. Bitkiler çok kuru kalırsa, çiçeklenmeyi azaltır ve solmalar meydana gelir.

İdeal olmayan bahçe koşullarında, ilkbaharda yeşermeye başladıktan sonra salyangozlar tarafından rahatsız edilebilir. Organik olarak besleyici  dengelenmiş topraklar bu zararlıları kontrol altında tutar.Bitki ne kadar uygun şartlarda yetiştirilirse salyangoz vs gibi zararlıların etkisi az olur.

 Son birkaç yıldır artan bir diğer sorun da Tricyrtis çiçek virüsüdür. Bu virüs, çiçeklerin beneklenmesine ve daha sonra tamamen mor hale gelmesine neden olur.Hastalık öldürücü değildir, fakat çiçek rengini mahveder. Yaprak bitleri tarafından yayılır ve yaprak bitlerini kontrol ederek yavaşlatılabilir ,tedavisi yoktur. Görürseniz, virüsün diğer japon zambaklarınıza yayılmasını önlemek için bitkiniz sökmelisiniz.

Ticari olarak, Japon Zambağı rizomdan ve doku kültürü ile kolayca üretilir. Ayrıca tohum, aşı kalemleri, ve bölünme yoluyla da Japon Zambağı üretilebilir. Tohumla üretilecekse geç sonbaharda yani Kasım ayı tohum kapsüllei kuru olarak toplanmalıdır.  Ekilen tohumlar taze olmalı, türüne göre soğuk katlama yapılması da iyi olabilmektedir.


Özetle;
Bakımı çok zahmetsiz ; hastalık ve zararlıları azdır.

Derin gölgede büyüyen japon zambağı, özellikle sıcak bölgelerde  iyi performans sunar.

Rüzgardan korumalısınız.

Sürekli nemli kalmak ister ve göldede yetişir.

Güneşten hiç hoşlanmaz.

Düzenli olarak sıvı bitki besini (çiçekli bitkiler için ) vermeniz gerekir

Rizomlu (yumrulu) bir bitkidir.En az 7,5 cm veya daha fazla derinlikte bir saksı bulun. Rutubetini iyi koruyacak yüksek kaliteli toprağa (fide toprağına ) ekmeniz tavsiye edilir.
Sulamaları düzenli yapmalısınız ancak sulamalar arasında toprağın biraz kurumasına dikkat edin.
japon zamabağı yumrusu

İlkbaharda japon zambağınızı diktiyseniz, ne zaman çiçek açacağını merak ediyor olabilirsiniz. Çoğu çeşit sonbaharında çiçek açar, ancak daha kuzey iklimlerde yetişen japon  zambakları, sıcak bir yere ekilirse ve yaz mevsiminde de çiçek üretecektir.Bakımı müge, inci çiçeğine çiçeğine benzer.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder