17 Eylül 2017 Pazar

Orkide türleri (Cambria)

 Orkide türleri (Cambria)





Cambrialar yapay dölleme yoluyla üretilmiştir. Doğal olarak herhangi bir yerde yetişmezler yani doğal ortamında dünyanın hiç bir yerinde görülmezler. Ancak, hibridlerin çoğunda kullanılan Odontoglossum bitkisi, Orta ve Güney Amerika'nın yüksek ormanlarından bulunduğundan, bu bitkilerin çoğunun yüksek nem ve havalandırma gibi çevresel koşullarına ihtiyacı olacaktır.

İlk Cambria orkide 1930'larda Belçikalı Charles Vuylsteka tarafından ,Odontoglossum'un melezleşmesinden oluşturulmuştur..

Cambria orkidelerin farklı kalınlık ve genişlikteki pseudobulbları ve yaprakları bulunur.Epifit bitkilerdir yani toprağa ekili değil diğer orkidelerde olduğu gibi ağaç dallarına tutunarak yetişirler.

Çiçekler farklı şekil ve boyutlarda olabilir (yuvarlak, yıldız şekilli, vb.). Renkler de çok çeşitlidir ve ağırlıklı olarak kırmızı, sarı, kahverengi, pembe ve beyaz ile şekilli veya spot renk kombinasyonuna sahip olanları içerir.

Çoğu orkide çiçeklerinde olduğu gibi, Cambria'nın çiçekleri bitki arasında uzun süre 2-3 hafta iyi durumda kalabilir.Cambria orkidelerinin kökleri diğer orkide köklerinden daha  hassastır, bu nedenle bitkinin bakımına  özel dikkat göstermeniz gerekir. Bu bitkiler son derece sağlam ve az yardımla gelişecek şekilde olsalar da, evinizde mutlu ve sağlıklı kalmasını sağlayabilmek için Cambria'nın bakım  koşullarının bilinmesi gerekmektedir.

Cambrialar sağlam olsa da kökleri biraz hassastır. Bu bitki için esinti almasını sağlayacak şekilde delikli,kil gibi gözenekli  aynı zamanda fazla suyu emebilecek ve kökleri gün ışığından koruyabilecek yapıda çömlek saksı (sırsız ve cilasız) olması gereklidir.Toprak içeriği olarak suyu tutma özelliği olan,Phalaneopsis te kullanılandan daha küçük ağaç kabukları,perlit ve hindistan cevizi kabukları ekleyebilirsiniz.Kökleri  diğer orkidelere göre ince ve yaygındır.Hazırladığınız toprak Cambria için uygun gelmediğinde kökler yüzeye çıkmaktatır.Normal görünüm olarak kökler toprak üstünde görülmemelidir.


Cambriaların saksı değişimlerinde , bitki yerinden çıkartılmalı,kökleri topraktan arındırmak için suyla yıkanmalı ve çürüyen kökler dezenfekte edilmiş keskin bir aletle kesilmelidir. Çürüyen kökler temizlendikten sonra varsa mantar ilacı yoksa tarçın ile dezenfekte edilmelidir.

Cambrialar çoğu zaman ışığı sever. Cambria orkideleri yılın bazı dönemlerinde çok miktarda güneş ışığında olabilirler. Ancak, Temmuz-Ağustos aylarında gelen kavurucu direkt güneş ışıklarından sakınılmalıdır. Bu aylarda gölge tercih edilmelidir.

Cambriaların sulama düzeninde su üstten 1-2 litre dinlendirilmiş su ile yapılmalıdır.Diğer orkidelerde olduğu gibi suda bekletme tavsiye edilmemektedir. Orkide besinleri 1 litre suya karıştırılacak şekilde ve her 3 sulamada bir verilmelidir.Cambrialarda sulama düzeni ayarlarken ağaç kabuklarının kuruduğundan emin olun , öyle sulayın.

Cambrialar nemi sever. Odanız ya da yaşadığınız şehir eğer kuruysa nem tepsisi oluşturabilirsiniz. Sahil kesimi hariç genelde kış mevsiminde evlerimiz kalorifer ile ısıtıldığından nem oranı düşer. Bu dönemde de yine nem tepsisi oluşturabilirsiniz.

Cambrialarda içeklenme sona erdiğinde bitki yalancı soğan oluşturacaktır.Solan çiçek sapı yalancı soğanın üzerinden 5 cm kalacak şekilde kesilmelidir.Yeni  yalancı soğan oluşumu tamamlandıktan sonra bitki tekrar çiçek sapı çıkartarak çiçeklenme dönemine geçecektir.Bu dönem 7 ayda gerçekleşir.Bu aralıkta gündüz 25 C sıcaklıklar ve 18 C sıcaklıklar arasında seyretmelidir. Gece esintileri esastır ve her akşam su spreyleme işlemi tavsiye edilmektedir.15 derecenin altındaki sıcaklıklar genelde pek önerilmez.


Kırmızı karede yalancı soğan oluşumu gösterilmektedir.


Cambriaların  üretimi yalancı soğanların ayrılması ile olmaktadır.Ana soğana zarar verilmeden  diğer soğanlar ayrılıp dikim işlemi yapılmalıdır.Psödobulbları ayırırken dikkat edilecek en önemli ayrıntı ise olgunlaşmış bulblarla yavru yeni gelişen kökleri ayırmamaktır. Çünkü bu yavru bulbların gelişimi için ana bulba ihtiyaç vardır.Ayırdığınız takdirde yavru bulb gelişemez.

1 yorum: