16 Eylül 2017 Cumartesi

Orkide türleri (Cattleya)


Orkide türleri (Cattleya)







Cattleya  orkideleri evde yetiştiriciler arasında  uzun zamandır popüler bitkilerdir. Cattleya, 100'den fazla türü ve çiçeklenme boyutunda, renkte ve kokuda çok sayıda melezin bulunduğu bir cins. Cattleyalar,  "büyük çiçeklenme" nedeniyle "Çiçek Kraliçesi" olarak adlandırılır ve genellikle korsaj yapmak için kullanılır. Cattleyalar Phalaneopsis gibi epifit  olup  çiçek sapı, su depolaması için kullandıkları psödovilden (yalancı soğandan)yetişir.Büyük kökleri besin maddelerini ve suyu muhafaza eden süngerimsi bir tabaka ile kaplıdır. Cattleyalar genellikle yılda bir kez çiçek açar ve çiçekleri bir ile üç hafta sürer.

Cattleya'nın sulama programı, dikilen saksının türüne, sıcaklığına büyük ölçüde bağlıdır. Kural olarak, daha sıcak aylarda  sık sık ve daha serin aylarda daha az su vereceksiniz.

Cattleyalar orta ışık koşullarında iyi gelişir. Cattleyayı  doğuya bakan bir pencerede yerleştirebilirsiniz. Eğer gölgeli bir güney pencereniz varsa bu da işe yarayacaktır. Yaprakları orta yeşil renkte olup, psödobulb (yalancı soğanları) dik duruyorsa, orkideniz yeterli ışık alıyordur. Orkideniz çok fazla ışık alıyorsa, yapraklar kırmızı-mor renk alır.

Cattleyalar için sıcaklık gereksinimleri,  21.1 ° C ile 26.6 ° C arasında bir gündüz sıcaklığı ve  12.8 ° C ile 15.6 ° C arasındaki gece sıcaklıklarıdır. Cattleyalar, gece ve gündüz sıcaklıkları arasında 8.3 ° C ile 11.1 ° C fark olduğunda en iyi sonucu verir. Orkidenizi daha yüksek sıcaklıklarda tutmayı planlıyorsanız, daha yüksek nem koşulları, daha fazla hava hareketi ve daha sık sulamalar yapmanız gerekse de, daha yüksek gündüz sıcaklıkları daha hızlı büyümeyi teşvik eder.

Cattleyalar nemli koşullarda gelişir, ancak bir Cattleya nın fazla nemli koşullarda tutulması durumunda, hastalığa ve çürümeye davetiye çıkabilir.Nemi artırmanız gerekiyorsa, sera, nem tepsisi veya nemlendirici gibi birkaç farklı seçeneğiniz vardır.(Bakınız Phalaneopsis lerde nem ) Orkidenizin çevresini daha nemli tuttuğunuzda, herhangi bir hastalığı  olmaması için esintinin de ne  kadar önemli olduğunu  unutmamak gereklidir.

Cattleya orkideleri tamamen büyüdüklerinde, her iki haftada bir gübrelenmelidirler . Cattelya aktif bir büyüme göstermiyorsa, ayda bir kez gübreleme ama bol miktarda olmalıdır. Tamamen kuru olan bir orkideyi  gübrelememek önemlidir.(önce nemlendirmeniz gerekmektedir) Bu köklere büyük zarar verebilir.(20-20-20) orkide gübresi karışımı önerilir.

 Yeni saksı değişiminden  önce, hasar görmüş kökleri steril bir kesici aletle kesmelisiniz. Cattleya lar için kullanılacak en iyi saksı, kilden yapılan çömlek saksıdır.. Bunun nedeni, suyun daha hızlı buharlaşması ve kolayca kurumasıdır. Cattleyalar çiçeklenme döneminden sonra bölünebilir. Orkideniz ayrıldıktan sonra, kökler büyümeye başlarken bitkileri nemli bir bölgede tutmak gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder