11 Eylül 2017 Pazartesi

Lisianthus (Eustoma,Lisyantus )

Lisianthus (Lalegül )

Lisianthus bitkisi sıcak alanlarda yetişen , güle benzeyen, sarıdan pembeye,lilaya kadar pek çok renkte , katmerli veya yalınkat çiçekler açabilen oldukça yetiştirmesi kolay bir bitkidir.

Her ne kadar bahçeye oldukça uygun bir bitki olsada saksılarda yetiştirmek mümkündür.

Lisianthusun büyüme koşulları kısaca şöyledir:

Işık: Lisianthus parlak, dolaylı ışıkta gelişir. Çiçekleri azaltabilen yoğun ısıdan hoşlanmazlar, bu nedenle onları Temmuz ve Ağustos aylarında sert yaz güneşine maruz bırakmayınız. Kışın, daha fazla ışığa izin verilir.

Su: Büyüme mevsimi boyunca, sık sık sulama yapılmalı fakat  toprağın sulamalar arasında kurumasına izin verilmelidir. Kurak koşullarda yaşamaları oldukça zordur. Lisianthus nemi sever bu nedenle, nemi arttırmak için düzenli olarak su spreylemelisiniz.

Toprak:Lisianthus için mükemmel drenaja sahip zengin, turba bazlı bir çömlek toprağı faydalıdır. Kötü drenaj köklerini çürütebilir, bu yüzden bitkinin durgun suda hiç kalmadığından emin olun.

Gübre: Büyüme mevsimi boyunca yani ilkbahar aylarında sıvı bitki besini ile lisianthusunuzu besleyin. Gübre kışın ayda bir verilir ya da daha sonra tekrar kesilir.



Üretimi; tohumla ve kök ayırma ile yapılır.Ancak çoğu kaynakta tohumdan üretimin oldukça zor olduğundan bahsedilmiş.Hatta yetiştiricilerinin çoğunun btikiyi fide şeklinde almayı tercih ettikleri anlatılmış.Tohumdan ekip yetiştirme konusu oldukça zor ve gerçekten sabır istiyor, çünkü fideleri elde etmek için gerekli süre yaklaşık 3-4 ay.En güzeli fide şeklinde satın almak diyebilirim.

Lisianthus fidesi satın alırken, açmamış tomurcukları olan fideleri tercih edin. Böylece daha fazla çiçeğiniz olur. Çiçeklerin uzunluğunu ve yoğunluğunu arttırmak için , ölen çiçekleri temizleyin. Buradaki olumsuzluk, elbette, bitkilerin hayatta kalmak ve başka bir mevsimde gelişmek için nadiren dayanıklılık ve canlılığa sahip olmalarıdır.bahçeye ekildiklerinde kışın kurusalarda her ilk baharda yeniden açarlar ancak bitki donlara dayanıksızdır.

 Zararlılarla ilgili olarak, lisianthus mantar hastalıklarına duyarlıdır. Aynı zamanda unlu bitler, yaprak bitleri ve akarlara karşı hassastırlar. İstila belirtileri arasında bitkiler üzerindeki küçük ağlar, beyaz "tozlu" kalıntı kümeleri veya bitki üzerindeki görünür böcekler bulunur. Hastalığın diğer bitkilere  yayılmasını önlemek için hastalıkları mümkün olan en kısa sürede tedavi edin. Her zaman olduğu gibi, önce en az toksik tedavi seçeneğiyle başlayın,  çabalarınız başarısız olursa sadece daha ciddi kimyasallara ilerleyin.

Bu çiçeği ilk gördüğümde gerçekten çok beğenmiş ve yetiştirilmesini gerçekten merak etmiştim.Hatta tohumu konusunda baya bir araştırma yapmış,Türkiye'de bulamadığımdan yabancı bir satış sitesinden sipariş vermiştim.

Bu tohumlarla ilgili kullanıcı yorumları oldukça kötüydü.100 tane tohumdan yalnızca 6 tane bitki yetiştirenin iyi bir başarı sağladığı yazılmıştı.Tüm bunlara rağmen denemeye karar verdim.



Aşamalar halinde sizlerle bu bitkinin yetiştirilmesini paylaşmak istiyorum.

1)Tohumlar alttaki resimdeki gibi görünüyordu.O kadar ufaklar ki ancak tuz tanesi kadarlardı.Bende temiz bir tuzluk alıp içine tüm tohum paketini döktüm.






2) adım olarak 70x35 cm olan bu saksıyı kullandım.Saksıyı çamaşır suyu ile güzelce yıkayıp duruladım.



 3) adım olarak bu saksıyı güzel bir gerçek toprak ile doldurup(10cm yükseklikte toprak koydum ve toprağı düzleştirdim ), dinlenmiş su ile iyice suladım.Henüz tohumları ekmedim.Toprağın suyun fazlasını atmasını ve nemli olmasını bekledikten sonra tohumları tuzlukla serpiştirerek ektim.


Resimdeki en küçük beyaz noktalar tohumlar,büyük beyaz olanlar perlit
4)Tohum ektikten sonra üzerine kapak yapmadım yani toprakla örtmedim.Üzerini streç filmle kapladım ve güneş gören pencere kenarına koydum.Pakette çimlenme süresi 10-20 gün olarak belirtilmişti.10 Ocakta bu ekimi gerçekleştirdim.Evin sıcaklığı 25 derecede seyretti.

5) Sulamayı sadece ve sadece sabah-öğle-akşam su fısfıslayarak yaptım.Yerini asla değiştirmedim.

6) Suyu sadece fısfısla üzeri ıslanacak kadar vermemin sebebi tohumlar çok küçük olduğundan sulamayla toprağın derinlerine gitmemesini sağlamaktı.

7) Akşam sıcaklıklar düştüğünden sulamayı gerçekleştirdikten sonra mutlaka streç film ile kapattım ve sabah çıkardım.Direkt rüzgar almayan ancak havadar olan pencere kenarında durmaya devam etti.

8)10 gün ve sonuç :)))) Mutluluk gözyaşlarıma engel olamadım.Çok mini miniler ama sayılamaycak kadar çoklar :)))


9)Sonraki aşamaları paylaşmaya devam edeceğim.Herkese mutlu günler:)







2 yorum: