11 Eylül 2017 Pazartesi

Mum çiçeği ( Hoya Carnosa)

Mum çiçeği (Hoya Carnosa)




Çoğumuzun çocukluğunda gördüğü bir çiçekti.Annelerimiz, anneannelerimiz bu bitkileri yetiştirirdi.Üzülerek söylüyorum ki zamanla azaldı.

Mum çiçeği sarmaşık türü bir bitkidir.Duvarlara çubuklarla ya da iple tespit etmek gerekir.Daha estetik görüntü içinde askılı saksıları tercih edebilirsiniz.

-Çiçeklenme zamanı ilk baharda başlar ve sonbahara kadar devam eder.

-Kış soğuğuna dayanıksızdır.10 derecenin altında pek yaşayamaz, kökleri donar ve çürür.

-Yazın pencere kenarlarında direkt güneş ışığı  görmeden güzel yetiştirilir.




-Kışın soğuğu sevmediği gibi yaz mevsiminde çok sıcağı sevmez,serinletmek ve nem ihtiyacını karşılamak için yapraklarına su fısfıslayabilirsiniz.

-Toprak olarak hafif asidik, humuslu ve geçirgen toprakları sever.İyi kalite gerçek humuslu toprak ve perlit karışımı idealdir.

-Bitkinize baktığınızda uç kısımlarında kahverengi yapraksız sürgünler görürsünüz.Bu sürgünler biraz uzadıktan sonra yapraklanacaktır,dokunmayın ve temas etmeyin.Bitkinizin yerini değiştirmeyin.


Açan mum çiçeğim 





-Mum çiçeği aslında her yıl düzenli çiçek açar.Çiçeklenme için 2 önemli şartı vardır;birincisi bitkiniz güneş görecek yani aydınlık olacak ikincisi de küçük saksı kullanacaksınız.

-Küçük bir tüyo daha verebilirim; mum çiçeği daha önce çiçeklenmişse aynı yerden çiçek açıyor bu nedenle o uzayan koçanlara zarar vermeyin ve kesmeyin.

-Peki neden küçük saksı dediğinizi duyar gibiyim.Çünkü bitkiniz saksının içini köklerle doldurmadıkça çiçek açmaz.

-Saksı değişimi için köklerin saksınızdan dışarı çıkmasını bekleyin ve 1 numara daha büyük saksı kullanın.Saksı değişimi için en uygun zaman sonbahar diyebilirim.

-Eski dalları nemli toprağa diktiğinizde kolayca köklenir.Metrelerce uzayan bitkinizi küçültmek istediğinizde  üzerinde 2 yaprak olacak şekilde 10 ar cm lik çelikler hazırlayabilirisniz.Bu çelikler suda kolayca köklenir fakat sağlam olsun derseniz torf+ perlit karışımına ekip üzerini pet şişeyi kapatabilirsiniz.Eşe dosta dağıtırsınız.


Mum çiçeğinde köklenme

-Duvara yakın kısımlarda küçük kabartılar görürsünüz bu pütürler aslında kök oluşumlarıdır.



-En büyük zararlıları yaprak bitleri ve unlu bitlerdir.Bu zararlılardan kurtulmanın en kolay yolu mekanik  suyla yıkamadır.( diş fırçası yada bir fırça yardımıyla hafifçe bastırmadan bu zararlıları yıkamalısınız)Sorun çözülmüyorsa ev yapımı karışımlarla sorunu çözebilirsiniz.(Arap sabunlu karışım yada sirkeyi su ile karıştırıp fısfıslama yapabilirsiniz)Bu zaralıların kolayca farkedebilmeniz için aşağıdaki resimleri koydum.
Pamuksu bitler


Yaprak bitleri
-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder