12 Eylül 2017 Salı

Japon Gülü (Çin Gülü ,Hibiscus Rosa-chinensis)

Japon Gülü (Hibiscus Rosa-chinensis)





-3 metreye kadar uzayabilen ,çalı şeklinde olan bitkilerdir.

-Genelde Türkiye coğrafyasında sahil şeridi boyunca açık alanlarda ve bahçelerde kolayca yetiştirilir.

-Yaşadığınız şehirde sıcaklıklar 0 C nin altına düşerse japon gülünüz donar.Bu nedenle kış mevsiminde evde bakılması salık verilir.

-10 C nin altında japon gülü üşür ve genelde yaprak döker.Yaprak dökmesi hem bitkinin üşümesi hemde besinsiz kaldığının bir göstergesi olabilir.Yaprak dökülmesine karşı dereceyi kontrol edip emin olduktan sonra besin yetersizliğine karşı çiçekli bitkiler için sıvı besin kullanmalısınız.

-Üretimi hem tohumla hemde çelikle yapılabilir. 10 cm ve bir-iki yapraklı çelikler su ve perlitli ortama koyulur ve üzeri pet şişe kapatılarak sera ortamı oluşturulur.Pet şişenin içi çok buhar olduğunda veya günlük havalandırılır.Çelikle üretim için en uygun zaman Mart ayıdır.

-Japon Gülü  güneşi ve suyu çok sever.Soğuk ve rüzgarlı ortamlarda gelişemez ve çoğu zaman hastalanır.

-Yeterince güneş alıp alamadığını bitkinin boyunu kontrol ederek anlayabilirsiniz.Bitkiniz güneşe yaklaşmak için boy uzatır.Bu durumda daha fazla güneş alabileceği başka bir alanı tercih etmenizde fayda var.

-Saksıda yetiştiriyorsanız her yıl toprak değişimini tavsiye ederim.Bol humuslu toprakları sever.Ancak bitkiniz çok büyümüşse saksı değişimi zor olacağından köklerin saksının üst ve alt kısmından çıktığını görmeniz halinde toprağını değiştirebilirsiniz.

-Bitkinin yaprakları koyu yeşil olmalıdır.Açık yeşil ya da sararmalar görüyorsanız besin ve demir eksikliği olabilir.Daha önce   kamelya konusunda demir eksikliği tedavisinden bahsetmiştim.Bu tedaviyi uygulamanızda fayda var.
Tam güneşte veya kısmi gölgede verimli, nemli, iyi drene edilmiş toprakta büyütün. İyi hava dolaşımını sağlayın ve hastalığın önlenmesine yardımcı olmak için düşmüş yaprakları temizleyin. Kışın ya da erken ilkbaharda  iken, hafifçe ya da 1 / 3'e kadar budayın.

20-20-20 NPK lı gübre ile ilkbahar başında gübreleme yapın ve aylık olarak gübrelemeye devam edin.

Çiçeklenme için bol güneş görmelidir ancak direkt güneş ışığından sakınmalısınız. Yazın sıcak ve Kuru havalarda kırmızı örümcek ve yaprak bitlerine karşı ilaçlama yapmalısınız.


İyi günler dilerim.

2 yorum:

  1. Merhaba,
    Yazılarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum,çok yararlı bilgiler, teşekkür ederim...

    YanıtlaSil