13 Eylül 2017 Çarşamba

Madagaskar Yasemini (Yasemin ,Stephanotis Floribunda)

Madagaskar Yasemini (Yasemin ,Stephanotis Floribunda)




Sarılıcı bir bitkidir.Kokusu muhteşem tanımlamasını hakedecek kadar güzeldir.

-Ph 5,5-6,5 olan geçirgen humuslu topraklarda iyi gelişir.Yapı marketlerde açelya toprağı yada azelia toprağı olarak satılır.

-Kireçli suyu sevmez bu nedenle en az bir gün dinlendirilmiş su ile sulama yapmalısınız.Dinlendirilmiş su ile sulayarak da toprağın asitliğini bozmamış olursunuz.

-Kokusu tarçın kokusuna benzer.Bu güzel kokuyu sıcak ve nemli yaz akşamlarında bolca hissederseniz adeta tüm evi doldurur.Bu güzel koku çiçek açımından ilk 3-4 gün boyunca devam eder,çiçekler bozulmaz ancak koku giderek azalır.

-Adi daldırma denilen yöntemle madagaskar yaseminizi kolayca üretebilirsiniz.Sürgün uçları nemli toprağa kömür tozu dökülerek daldırılır ve üzeri toprakla örtülür.Toprağı nemli tutmanız halinde sürgünlerin toprağa batan kısımlarında köklenme görebilirsiniz.




-Genelde yapı marketlerde vakitsiz açtırılmış şekilde satılır ve siz aldıktan sonra bitki hem yer değişiminden etkilenir hemde verilen hormonlar yüzünden çiçek ve tomurcuk döker.

-Madagaskar yasemininin çiçeklenme zamanı ilkbahar ve yaz dönemidir.

-Yaprakları sağlıklı görünmesine rağmen çiçeklenme görülmüyorsa bitkinize fosfat ağırlıklı gübre ya da sıvı besin vermelisiniz.

-Süzülerek gelen güneşten hoşlanır.Güneş isteği olarak orkidelere benzer bir ortam yaratmanızda fayda var.

-Bitkiniz gelişmeye başladığında yeni sürgünler verir.Bu sürgünleri tel yada destek çubuklarıyla sarılmasını teşvik etmeniz gerekir.Sarılacak yer bulamadığında bu sürgünler kuruyabilir.

-Yazın hem sıcağı hemde nemi sevdiğinden yapraklarına bol bol su fısfıslayabilirsiniz.


-Toprağınız ilk başta asitlik seviyesini sağlasa bile zamanla bu özelliğini kaybeder.En büyük nedeni sulama suyundaki kireçtir.(Dinlendirilmiş su kullanmayı her zaman tercih edin)Toprak asiditesinin bozulduğunu ilk olarak yaprak sararmaları şeklinde gözlemlersiniz.

-Yaprak sararmaları varsa bitkiniz kötüleşmeye devam ediyorsa size daha önceki yazılarımda bahsetmiş olduğum limon tuzu uygulamasını en az ayda bir yapabilirsiniz.

-Siyah ya da koyu renkte , aynı zamanda deliksiz saksılar bitkinizin kök sağlığı açısından oldukça kötü sonuçlara sebep olacaktır.Yazın kökler ısınır,kış mevsiminde de üşümesine sebep olabilir.

-Şanslıysanız çiçeklenme dönemi sonrasında meyve oluşumunu görebilirsiniz.





-Çiçeklenmeyi arttırmak ve bitkinizin büyümesini teşvik amacıyla Kasım-Şubat döneminde dinlendirmeye almanız odukça faydalı olacaktır.10 derecenin altına düşmeyen ama tercihen serin olan bir ortamda, az su vererek dinlenme dönemini geçirmenizi tavsiye ederim Aynı zamanda  bu dönemde gübre vermemelisiniz.

-En büyük zararlıları unlu bitlerdir.Havadar olmayan yerlerde oluşur ve bu zararlılarla mücadele için arap sabunlu karışımı veya sirkeli su fısfıslamayı deneyebilirsiniz.En güzeli tabiki bitkinize duş aldırmak ve fırça yardımıyla bu zararlıları temizlemektir.


Mutlu günler dilerim :)
-

2 yorum: