8 Ekim 2017 Pazar

Lilyum (Lilium, Zambak)

Lilyum ,Lilium, Zambak


Lilyumum




-Zambaklar soğanlı bitkilerdir.

-Soğanları sarımsağa benzer dişli yapıdadır.


Zambak soğanı


-Her zaman ekim yapılabilir ancak en uygun zaman sonbahardır.

-Toprak seçiminde tercihen kumlu yada iyi drenajlı (suyun kolayca akıp gidebildiği) topraklar tercih edin.Torfa dikmemenizi öneririm.

-Saksı olarak bir soğan için 15 cm büyüklüğünde ve deliği olan saksılar tercih etmelisiniz.

-Aslen ev çiçeği değildir.Balkonlarda veya bahçelerde yetiştirilmeleri daha uygundur.

-Farklı zambak türleri yan yana ekilmemelidir.Farklı türler farklı virüsler taşır,kendi türünde  hastalık yapmayan bu virüsler diğerlerinde hastalığa sebep olabilir.

-Ekim yapılırken zambak soğanları yaklaşık 10-15 cm derine ekilmelidir.

-İlkbahar ve sonbaharda ekim yapılabilen türleri mevcuttur.

-Genelde kış aylarında mevsimsiz çiçek açtırılmış zambaklar görmek mümkündür.Ancak kış aylarında bu zambakları almamanızı tavsiye ederim.

-İlk baharda çiçek açmadan önce gübrelenmelidir.Ev şartlarında bakacaksanız çiçekli bitkiler için sıvı bitki besini verebilirsiniz.

-Çiçeklenme döneminde solan çiçekleri hemen kopartın.Çiçekleri kesmediğinizde bitkiniz tohum oluşturacak ve tüm enerjisini tohuma harcayacak ve çiçeklenmesi sona erecektir.
Zambak tohumu


-Çiçekleri kesseniz de asla kalan yaprakları taşıyan çiçek sapını kesmeyin.Yeşil kaldıkları sürece sonbahara kadar sulayın.Çiçek sapı kalmalı ki toprakta bulunan soğanlarınız büyüsün besin depolasın ve çoğalsın.


Çiçeksiz yapraklar soğan gelişimi için sonbahara kadar şekildeki gibi durmalıdır.


-Artık sonbahara geldiğimizde sulamayı kesin ve çiçek sapı kurusun.Çiçek sapı kuruduğunda , yeni toprak hazırlayarak soğanları söküp , büyüklü küçüklü olacak şekilde ayırıp ekim yapabilirsiniz.

-Ayırdığınız küçük soğanları bol gübreli yeni toprak karışımına ektiğinizde daha iyi gelişip çiçek verebilirler.

-Soğanlarının sarmsağa benzediğinden bahsetmiştim.Bu dişlerden bir kaç tane alarak ayırıp ekebilirsiniz.İlk yıl çiçek vermese de zamanla gelişecek ve çiçeklenme olacaktır.Sakın tüm dişleri ayırmayın bitkiniz zayıf kalır.
Ayrılan dişten oluşan soğan


-Birde bazı çiçekçilerin ve eskilerin bildiği çiçek sapından soğan oluşturma nasıl yapılır bundan bahsetmek istiyorum.

-Hani sonbahara kadar duran çiçek saplarımız varya onları kurumasına izin vermeden dibinden kesip gazete kağıdına sarar ve üzerini ara sıra nemlendirerek yeni soğanlar elde edebilirsiniz.Tüm bunlar için en uygun ay yine sonbahardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder