8 Ekim 2017 Pazar

Atatürk Çiçeği(Euphorbia Pulcherrima,Poinsettia)

Atatürk Çiçeği(Euphorbia Pulcherrima,Poinsettia)




-Ülkemizde cumhuriyet döneminden önce bilinmeyen ancak Atatürk ün bir serada görüp çok beğenince zamanla yaygınlaşmıştır.

-Ülkemizde adı Atatürk çiçeği olarak geçer ancak tüm dünyada genel olarak Poinsettia olarak bilinir.Amerikalılar bu çiçeği çok severler ve özellikle noel zamanlarında çok ararlar.

-Anavatanı Meksika dır.Çoğunlukla kırmızı olarak bilinse de pembe, beyaz ve sarı renkli olarak da görmek mümkündür.

-Bitkiden kesildiğinde akan süt şeklinde sıvı zehirlidir.Elle ve gözle temastan ,hayvanlardan ve bebeklerden sakınılmalıdır.

-Bitkinizi yetiştirirken toprak olarak humuslu geçirgen toprakları tercih edebilirsiniz.Torf kök çürümesine sebebiyet verdiğinden tercih edilmemelidir.



Evdeki Atatürk çiçeğim


-Toprak kurudukça sulanmalı ; çok ve sık yapılan sulamalar sonucunda yapraklar aşağıya doğru sarkar ve zamanla kökler çürür.Fazla sulamanın ilk belirtisi yaprakların aşağıya doğru sarkmasıdır.

-Ayda bir kez çiçekli bitkiler için sıvı bitki besinlerinden kullanabilirsiniz.

-Çiçeklenme zamanı sonbahardır.Asıl çiçekleri sarı ve küçüktür.Çiçek tomurcuklarının görülmesiyle birlikte yaprakları kızarmaya başlar.Yani bitki önce tomurcuk çıkartır sonra yapraklar kızarır.

-Bitkinizin yapraklarının kızarmasını istiyorsanız Ekim ayından itibaren gündüzleri bol gün ışığı almalı ve akşamları tam tersine  ışık almamalı, karanlık odalarda bulundurulmalıdır.

-Yaprakları kızardıktan sonra ışık almasında bir sakınca yoktur.

-Atatürk çiçeği ilkbaharda dinlenme dönemine geçer.Kırmızı yapraklarını döker.Bu dönemde 2-3 göz bırakarak budama yapabilirsiniz.

-Budadığınız dalları 10 cm lik çeliklere ayırarak ; yarı yarıya hazırlamış olduğunuz torf ve perlit karışımına ekip kolayca köklendirebilirsiniz.

-Atatürk çiçeği sıfırın altındaki soğuklara dayanıksızdır.En az 15 derece sıcaklık bu bitki için idealdir.

-Ortamın havadar olması önemlidir.Kışın özellikle havadar ortamlar sağlanmalıdır.

-Zararlıları kırmızı örümceklerdir.Gözle görülmezler ve bitkinizin yapraklarında kahverengi koyu lekeler oluşturup yaprak kayıplarına sebep olabilirler.Bu durumu engellemek için arasıra su spreyleyebilrsiniz.
Evdeki Atatürk çiçeğim



-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder