8 Aralık 2017 Cuma

İnci Çiçeği( Müge Çiçeği ,Convallaria Majalis ,Lily of the Valley)


İnci Çiçeği, Müge Çiçeği ,Convallaria Majalis ,Lily of the Valley


Müge veya inci çiçeği bitkisi (Convallaria majalis), ilkbahar mevsimi boyunca ve kuzey ılıman bölgede , bahar ve yaz aylarında en tatlı kokan çiçekler açan bitkilerden biridir.






Tatlı kokulu bir kokuya sahip küçük beyaz, çan şeklinde çiçekler açar ve 8-13 cm genişliğinde ve 10-15 cm yüksekliğindeki mızrak şekilli , orta boy parlak yeşil yapraklarla kaplıdır.

Çiçeklenmeden sonra bitki , kırmızı renkli tohumlar oluşturur ve bu görüntüde oldukça hoştur.


Bitkinin bakımı oldukça kolaydır ve gelişmek için çok fazla şeye gereksinimi yoktur. Kısmi gölge ve nemli toprakları tercih eder. Bitki gölgede çok iyi büyür. Lily of the valley, sahip olduğu nemin miktarına bağlı olarak tam gölge veya tam güneşe uyarlanabilir.Unutmadan hatırlatalım gölge seven çiçeklerde güneş miktarı arttıkça nem mikatarının da artması gereklidir.



İnci çiçeği kesme çiçek olarak kullanılır. Yabancılarda şöyle bir efsana var ; Havva annemiz cennet bahçesinden  çıkarıldığında çok ağlamış , gözyaşlarının düştüğü yerde inci çiçekleri çıkmış.


İlkbahar ve sonbaharda bitkinin rizomları satışa çıkartılır. Rizomlar, çiçeklerin yetiştiği köklerdir. İnci çiçeği ilk önce saksılarda yetiştirlip sonradan bahçeye ekilebilir.

Bitkinin tüm bölümlerini (yaprakları, çiçeği ve tohumları) insanlara ve hayvanlara toksiktir. (zehirli)  Küçük çocuklarınız ya da ev hayvanlarınız var ise düşünülerek ekilmelidir. 


Dikim için seçtiğiniz yer iyi drene olan toprağa sahip olmalı ve kısmi güneş almalıdır. Müge çiçeği, yetiştiği topraklarda seçici değildir. Ancak, bataklık koşullarında iyi sonuç vermez.


Humus açısından zengin, nemli toprakları tercih eder. Topraklar yanmış gübre veya turba yosunu gibi organik materyal ekleyerek terbiye edilebilir.


İnci çiçeği çok hızlı yayılır. Kısmi gölge tercih eder, ancak daha serin yaz mevsimindeki alanlarda tam güneşi tolere edebilir.


Bir yer seçildikten sonra rizomlar(kökler), ekilmeden önce ılık suyla ıslatılmalıdır.ıslatıldıktan sonra rizomlar şişer. Bu işlem rizomları harekete geçiren bir uygulamadır.


İlkbahar aylarında havaya bağlı olarak, bitkiler yaklaşık bir hafta içinde büyümeye başlamalıdır. Yaprakları koyu yeşil ve oval biçimli olup, çoğu yerde ilkbaharın ortasından sonbaharına kadar çiçek açar.


Çiçeklenme sonrasında yapraklarının kalmasına izin verin, bu yapraklar sonraki baharda daha fazla çiçek için rizomları besleyecektir.Bitki geliştikçe bulunduğu alana daha çok yayılacak ve tüm güzelliğini gösterecektir.Bitki donlara - 20 derecelere kadar dayanıklıdır.Yaz sıcaklarında direkt gelen güneş ışınlarından sakınmalıdır.


Bitkinizi saksıda yetiştirirken ;


Tüm bakım koşulları bahçede yetiştirme ile aynıdır. Humus bakımından zengin saksı toprağı doldurulmadan önce kabın yeterli drenaja sahip olması gerekir. Kabı kısmi güneş alan bir yere yerleştirin.


Bahçenize ekerken olduğu gibi, rizomları birkaç saat sıcak suya batırın, büyümeyi teşvik etmek için kökleri yarım cm kadar kesin. 


İnci çiçeğinden en iyi sonuçları elde etmek için onlara;

Yanmış gübre
Turba yosunu
Perlit
Suda çözünür gübreler
Bu şartları sağladıktan sonra aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:

Toprağı nemli tutmak için sulama , düzenli yapılmalıdır. İlkbaharda dengeli bir 10-10-10 gübre ile gübreleyin ve sezon boyunca sıvı gübre kullanın. 



İnci çiçeği agresif bir bitkidir ve zemin örtüsünü kolonize edebilir ve etrafını sarar. Agresif yayılımını kontrol etmek için büyük saksılara veya çevresi sınırlandırılmış alanlara ekin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder