9 Aralık 2017 Cumartesi

Selluka (Selluka Vigna Caracalla)


Selluka (Selluka Vigna Caracalla)




Geldik Dünya’nın en değerli sarmaşığına, Selluka Vigna Caracalla. Fabaceae ailesinden olan Selluka, sarmaşıklar arasında en değerli, en gösterişli sarmaşıktır. Renkten renge giren çiçekleri, tüm yaz boyunca ilk donlara kadar açmaya devam eder. Cennet kokuları yayan bu burgulu çiçekler, kesme çiçekçilikte de kullanılabilir.

Selluka güneşi ve suyu sever.
Tohumdan çimlenip filizlenen selluka Haziran ayı ortasına dek gelişimini yavaş sürdürür. Bu döneme dek 1-2 karış uzunluğu geçmeyebilir. Gelişimi için toprak ısısının yükselmesini bekler.
Haziran sonuna doğru, tohumdan çimlenen selluka hızla gelişmeye hatta günde 30 cm boylanmaya başlar. Sezon sonuna doğru 3-6 metre boya ulaşan bitki, tohumdan ekildiğinin ilk yılında çiçeklenir. İzmir gibi ılıman kuşakta olanlar yıl boyu dış mekanda yetiştirebilirsiniz. Kışın donlardan koruyunuz.
Genelde Ağustos ayında çiçek açar.



Toprak tercihi olarak humuslu ve geçirgen toprakları tercih eder.Eğer torfta yetiştirecekseniz sıvı ayda bir bitki besini yada gübre ile desteklemelisiniz.

Budama için ilk baharda 30 cm üzerinde oluşan dalları kesin ki daha çok dal ve çiçek yapsın.Sonbaharda 15-20 cm kalacak şekilde budama yaparak ev ortamında kış şartlarını evde ve dinlenme döneminde geçmesini sağlayabilirsiniz.

Çoğaltılması kolaydır.Çelikle,havai daldırma ve tohumla kolaylıkla çoğaltılabilirsiniz.

Tohumdan üretmek için hazırladığınız toprak karışımın 1 cm derinliğine gömülmesi gerekir.Selluka tohumunun kabukları kalındır.Öncesinde zımpara ile hafifçe törpülemeli ve beyaz kısmı görünce zımpara işlemini tamamlamalısınız.Zımparalanan tohumları 2-4 saat kadar sıcak suda bırakarak şişmelerini sağlamalı ve hazırladığınız toprak karışımına ekmelisiniz.

Unutmadan geçmeyelim sellukanın tohum oluşturabilmesi için karıncalara ihtiyacı var :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder