Ünlü parfümlerin yapımında kullanılır.Oldukça az rastlanılan bir bitkidir.Manolyalarla akraba bir bitkidir.Koku olarak Ylang ylang tan daha fresh , meyve tonlarındadır.Kokusu çok uzaklardan hissedilir , adeta büyüler.
Genelde beyaz şampanya olarak adlandırılan Michelia Alba, yeşillikler içinde, kokulu çiçekleri ve parlak yaprakları olan, daima yemyeşil bir ağaçtır.
Yumuşak asidik toprağa sahip güneşli bahçeler için uygun tropik bir bitkidir. Yıl boyunca ılımlı iklime ihtiyaç duyar ancak bahardan kışa kadar krem beyaz çiçeklerle sizleri ödüllendirir.
Kurulduktan sonra, ağır sulamaya ihtiyacı yoktur, ancak stres ve dehidrasyonu önlemek için yaz boyunca sulanması gerekir. Kök problemleri sürekli ıslak topraklarda ortaya çıkabilir, bu nedenle toprağın sulanmalar arasında kurumasına izin verilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle drenaj delikleri olan bir saksıda büyütmek gereklidir. Yağışlı, yumuşak kışları olan bölgelerde, iki haftadan daha fazla yağmur yağmadığı sürece kışın sulanmayı bırakın.
Beyaz champaca orta derecede ağır besleyici , aktif yetişme mevsimi boyunca tutarlı besin değerleri gerektirir. Gübre türü ve uygulama sıklığı, ağacın yaşına ve büyüme koşullarına bağlıdır. Halen verimli bir kök sistemi oluşturan genç ağaçlar, N-P-K oranı 15-15-15 olan tam bir gübreye ihtiyaç duyarken yetişkin ağaçlar, 7-9-5 arasında N-P-K oranına sahip olan gübrelerden fayda görmektedir.
Olgun bir beyaz şampanya ağacı, simetrik bir gövde ile yayılmış bir kanopiye sahiptir. Nadiren budama gerektirir, çünkü doğal olarak düzgün bir şekle sahiptir. Büyüme mevsimde bakım yapmak, ağacın şeklini iyileştirir ve bitkiyi düzenli tutmaya yardım eder. Süpürgeler, su filizi veya ölü dallar gibi sorunlu büyümelerini sağlam, keskin budama makası kullanarak tabanlarından çekin. Ağır budama, çiçek açmayı azaltır; bu nedenle önemli miktarda agır budamalardan sakının . Budama makaslarını seyreltilmiş dezenfektan içinde her zaman beş dakika bekletin, bulaşları önlemek için kullanmadan önce kurumasını ve durulanmasını sağlayın.
Üretimi genelde aşı ile yapılmaktadır.Tohumla üretimi oldukça zordur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder