Ülkemizde az tanınmakla beraber son yıllarda kesme çiçekçilikte üretimi artmıştır. Anavatanı Güney Afrika’dır. İlkbaharda çeşitli renklerle evlerimizi süsler.
Fresia güzel kokusu nedeniyle parfüm endüstrisinde kullanılır. Soğanlı bir bitkidir. Fresia soğanı dikildikten bir süre sonra üzerinde yeni bir soğan gelişmeye başlar.
Frezya iyi drenajlı, hafif toprak , kuytu ve güneşli yerleri sever. Küçük soğanlar Nisan veya Ekim aylarında 4-5 cm derinlikde ve 15 cm lik aralıklarla dikilir.Düzenli su verilmelidir. Temmuzdan Ekime kadar sürekli çiçek açarlar.Bitki sararıp kurudukdan sonra dikkatlice sökülüp kuru kumda bahara kadar saklanmalıdır.
Sonbaharda ekilen soğanlar baharın başında , ilk baharda ekilen soğanlarda yaz sonunda çiçeklenirler.
Fresia bitkisinin çiçeklenmesi ve gelişmesi üzerine en etkili faktör sıcaklıktır. Sıcaklık 14-18 C' de iken gelişme en hı zlıdır. 18 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda çiçeklenme gecikir. Bitki uzayıp fazla yaprak oluşturur. Sıcaklık uzun süre yüksek kalırsa çiçeklenme olmaması söz konusudur.
9-12 C gibi düşük sıcaklıklarda da çiçeklenme gecikebilir. Bunun yanında yapraklar ve çiçek sapı kısa kalabilir.
9-12 C gibi düşük sıcaklıklarda da çiçeklenme gecikebilir. Bunun yanında yapraklar ve çiçek sapı kısa kalabilir.
Soğan dikildikten sonra önce yapraklar daha sonra çiçekler oluşur. Gelişim periyodu bitip çiçeklenme periyodu başladığında yapraklanma durur. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa yaprak sayısı artar, çiçeklenme gecikir.
Fresia gelişiminde ışık yoğunluğu önemlidir. Işık yoğunluğunun az olduğu dönemlerde çiçek tomurcuğu sayısı azalır. Bununla beraber yakıcı güneşten uzak tutulmalıdır.
Bitki ekim halindeyken haftada bir sulama daha sonrasında yaprak gelişimiyle beraber toprak kurudukça sulanmalıdır.
Daha iyi çiçeklenme için Fosfor ağırlıklı gübreler verilmelidir.
Fusarium çürüklüğü (Fusarium oxysporum): Hastalıklı soğanlar ya hiç gelişemez ya da zayıf gelişim gösterirler. Hastalık geçiren bitkilerin yaprak rengi yeşilden sarıya döner. Kökler kahverengileşir ve çürürler. Soğanların yüzeyinde kahverengi lekeler gözlenir. Toprak sıcaklığı arttıkça hastalığın yayılması sözkonusudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder