Gül sardunya |
Sardunyalar toprak karışımı olarak , eşit miktarda toprak, turba ve perlit ile drenaj deliği olan saksılara ekilmelidir.
Sardunyumlarınızı, en az altı ila sekiz saat güneş ışığına sahip bir alana yerleştirin. Bu bitkilerin soğuktan korunmaları gerektiğinden, ekimden önce don tehlikesi geçene kadar bekleyiniz.
Derinlemesine yapılması gereken sulama işlemi sardunyalarda toprak kurumaya başladığında veya en az haftada bir yapılmalıdır.Her zaman bol bol su verirseniz, kök çürüklüğü hastalığı veya mantar başlar.İlk belirti olarak kökünden gövdesine doğru kahverengilik görürsünüz.
Sardunyalarda aktif büyüme mevsimi boyunca( ilkbahar ve yaz) her dört ila altı haftada bir suda çözünür granül gübre veya ek organik madde içeren 5-10-5 gübre kullanın.Gübreleme hakkında daha çok bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Sardunya bitkileri, köklerden kolayca köklenir ve dış mekan bitkilerinin kışlamak için sonbaharda çoğaltılabilir.
Köklerin etrafından malçlanması, yazın sıcak ve kuru olduğu bölgelerde faydalıdır çünkü köklerin nemli kalmasına yardımcı olur.
Anavatanı Güney Amerka olduğu halde sonradan tanıştıkları Akdeniz iklimine de uyum sağlamışlardır.Itır, sakız, ceylangözü, canan, bodur, gül sardunya, lale sardunya gibi pek çok sardunya türü vardır.
Sizinle çok az bilinen bir bilgiyi paylaşmak istiyorum; Yaprakları kokulu olan ıtır sardunyaların yaprak bitlerini, örümcek akarlarını ve daha pek çok zararlıyı caydırdığını biliyormuydunuz?
Sardunyanın faydaları
Evlerimizde ve bahçelerimizde özellikle kırmızı örümceğe ve yaprak, unlu bitlere karşı hassas küpeli, cam güzeli ,gül,mum çiçeği,menekşe vs gibi pekçok bitki var.Mutlaka bir ıtır sardunya edinin ve bitkilerin etrafına zararlı böcekler ve akarlar gelmesin.
Lale sardunya |
Açan çiçekler solmaya başlayınca mutlaka çiçek sapının dibinden kesin ki yeni çiçekler oluşturup çiçeklenme artsın. Açan sardunya çiçeklerini kesmeye acımayın. Daha bol çiçek alırsınız.Sardunyaların çiçeklerinin daha dayanıklı ve parlak olması için içinde potasyum ( K) içeren gübrelerde kullanabilirsiniz.
Her sene toprak değişimi yapmak idealdir. Eğer yapamıyorsanız, eski toprağı biraz azaltarak üstüne yeni toprak ilave edebilirsiniz.
Elma çiçeği sardunya |
Sardunyalarınızı kışın kuytu bir yere alır ve su vermezseniz uykuya dalarlar, toprakları da kuru kalırsa don etkisi olmaz, seneye güzelliklerini sergilerler.
Yaz sıcaklarının çok yüksek olduğu yerlerde yaşıyorsanız en ideali sardunyalarınızı çömlek ve drenajlı delikli saksılara dikmektir.
Sardunyalar bahar başında , donlar geçtikten sonra 1/3 kısaltılarak budanmalıdır. Sardunyalar budama sonrasında daha bol dal yapıcak ve sonuç olarak çiçeklenmede artacaktır.
Sardunyalar nasıl çoğaltılır?
Sardunyalarını çoğaltmak için herhangi özel bir mevsime gerek yoktur, yılın her zamanı üretim yapabilirsiniz.Çoğaltılması en kolay çelikle olur.Ama deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki melez türler zor kökleniyor.Sakızlar en kolay çelikle üretilen türler.Kökünden itibaren 2 ci gözden başlayarak 10-15 cm lik çelikler alabilirsiniz.Her çelik için üzerinde bir iki yaprak kalmalıdır, fazla olan yapraklarını azaltın.kestiğiniz uçlar eğimli-verev kesimli olmalı ki köklenme için yüzey fazla olsun.Fazla güneş almayan bir yerde suya köklenme için bırakın 1-2 hafta içinde kolayca köklenirler.Toprağa ekim yapacaksanız 1-2 gün bekletin kesilen kısımlar kurusun daha sonrasında ekim yapın.sardunyalar için sera ortamını çok tavsiye etmiyorum çabucak çürüme gerçekleşiyor.
olgunlaşmış sardunya tohumu |
Sardunyalar tohumdanda kolaylıkla üretilebilir. Aldığınız tohumlar iyice olgunlaşmalıdır. Sardunya tohumlarını Şubat ayında fide toprağına viyollere 2-3 tohum koyarak ekebilirsiniz. Sera ortamı oluşturun ve fide toprağınız nemli olsun. 72 saat içinde çimlenme gerçekleşir ve bu dönemde toprağını nemli tutmaya devam edin. Çimlenmenin gerçekleşebilmesi için uygun minumum sıcaklık 21 derece olmalı ve bol aydınlık alanda viyollerin bulunması gereklidir.Çimlenen tohumlarınız 3-4 yapraklı olsuktan sonra şaşırtma yapmalısınız.Şaşırtma işlemi çimlenen fideleri ayrı ayrı küçük uygun saksılara ekmektir. Bu dönemde sulamayı toprak kurdukça yapmalı ve ortam şartlarını yani 21 derece ve aydınlık ortamı devam ettirmelisiniz. Sardunyanız tohumdan yetiştirildiğinde yaklaşık 3-4 ayda çiçek açma durumuna gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder