13 Ocak 2018 Cumartesi

Antoryum (Anthurium )

Antoryum (Anthurium )



Antoryum  tropik bir çiçektir ama malesef bahçeler yerine saksılarda yetiştirmek zorundayız. Tropikal orman bitkisi olarak antoryum  nemli, sıcak hava  koşullarında ve dolaylı güneş ışığı alarak en iyi gelişimini gösterir. İdeal koşullar olmadan bile, bu bitki  hayatta kalabilir. Herkesin yetiştirebileceği bakımı kolay bir bitkidir.

Antoryum  dolaylı ışığı sever, ancak düşük ışıkta büyüyen antoryumların çiçek sayısı azdır ve daha yavaş büyür. Ancak bu bitkiler doğrudan ışığı tolere edemez, çünkü  yaprakları yanabilir. Parlak, dolaylı ışıkta en iyi gelişimini gösterir. Antoryum bakımında,toprağın hem iyi drenaj sağlaması hemde biraz nem tutması gereklidir.

Antoryum bitkisini düzenli olarak suladığınızdan emin olun, ancak fazla su kullanmayın. Toprak kurudukça azar azar sulama yapmalısınız. Bitki kök çürümesine duyarlıdır, bu nedenle çok fazla su köklerin ölmesine neden olabilir. Bununla beraber bitkinin çok kuru kalmasına izin verirseniz, bitkinin büyümesi yavaşlayacak ve kök topunun ıslanması zor olacaktır. 

 Antoryum çok fazla gübre istemez.Çiçek sayısının artmasını istiyorsanız yüksek bir fosfor içeriğini sahip(Orkide besinleri bu iş oldukça uygundur) bir gübre kullanın. Antoryum için uygun bakım zor değildir. Bitkiyi doğru toprak ve doğru yere yerleştirdikten sonra, sulama basittir. Bahçenizde veya evinizde büyüyen bir antoryum sizi harika, uzun ömürlü çiçeklerle ödüllendirecektir.



Antoryum büyüdükçe kökleri saksının üstünden ve saksı deliklerinden çıkmaya başlar.Bu durumda saksı değişim zamanı gelmiş demektir.Antoryumları bölmek yada saksı değiştirmek için belli bir mevsimi beklemeniz gerekmez.

Antoryum bitkisinin toprak seçiminde humuslu toprak , torf, perlit ve kumu eşit oranda karıştırarak kullanabilirsiniz.

Antoryumlar saksıda bol bol çoğalır.Size tavsiyem mümkün oldukça çoğalan yeni fideleri ayırıp eşe dosta armağan etmeniz yönünde.Bitkinin kök gelişimi ve aynı zamanda yeterli beslenebilmesi için gereklidir.

Antoryumların doğal ortamı yağmur ormanları olduğundan yüksek nem sever bir bitkidir.Nem özelliği olarak % 70 uygun olur.Gereken nemi sağalamak için özellikle kış döneminde kaloriferli evlerde mutlaka evler havalandırılmalı ve aynı orkidelerde olduğu gibi nem tabağı hazırlanmalıdır.


Antoryumlar kış mevsiminde 3 aylık dinlenme dönemine girmek ister.Daha az su ve ışıkta kışın bitkiyi dinlendirmeli ve bu dönemde gübre uygulaması da yapmamalısınız.

Antoryumlar her bitkide olduğu gibi kök çürümelerinden oldukça etkilenir ve bitki kayıplarına sebep olabilir.Sulama ve toprak özelliği oldukça önemlidir.Ancak antoryumlara zarar veren ve bir türlü gelişim gösteremeyen bitkilerde genelde akar sorunu vardır.Akar olduğunu nasıl anlarsınız?Akarlar gözle görülmezler ancak yapraklarda sararma ve noktalar halinde siyah benekler ve örümcek ağları ortaya çıkar.Bu akarların başındada en bilineni kırmızı örümcektir.Böyle bir bitkiye sahipseniz yapraklarını budamalı ve kırmızı örümceğe etkili bir akarsit kullanmalısınız.Bitkiyi diğer bitkilerden ayırın ve hasar gören dallarını kesip hemen uzaklaştırın ve ilaçlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder