11 Ocak 2018 Perşembe

Siklamen

Siklamen 



Siklamen bakımı doğru sıcaklık ile başlar. Doğada, siklamen serin, nemli ortamlarda yetişir. Evinizin sıcaklığı gün boyunca 20 C ve geceleri 10 C üzerindeyse, siklamen yavaş yavaş ölmeye başlayacaktır. Çok yüksek sıcaklıklar bitkinin sararmasına ve çiçeklerin hızla solmasına neden olur

 Siklamen bakımının sonraki önemli kısmı, sulama düzenini oturtmaktır.  Bitkinin mükemmel bir drenaja sahip olduğundan emin olun. Siklameni sadece toprak kuruduktan sonra sulayın ancak  bitkiyi sularken, suyun  yapraklara ve çiçeklere dokunmamasına dikkat edin.Bu durum bitkinin  çürümesine neden olabilir. Toprağı iyice ıslatın ve fazla suyu boşaltın.

Siklamen  bakımının bir sonraki bölümü gübrelemedir. Bir ila iki ayda bir gübreleyin, bitki iyi beslendiğinde tekrar çiçek açma özelliği kazanır.

Bir siklamen çiçek açtıktan sonra, dinlenme dönemine geçecektir. Yaprakları sarıya dönecek ve  bitkinizi ölüyor zannedeceksiniz. Merak etmeyin  birkaç ay içinde tekrar canlanabilir.  Çiçekleri solduktan sonra  yaprakları ölmeye bırakın ve bitkinin sulamasını durdurun.  Bitkiyi serin, biraz karanlık bir yere yerleştirin. İsterseniz üzerini ışık görmeyecek şekilde kapatabilirsiniz.Dinlenme döneminin yaklaşık 2 ay süreceğini unutmadan belirtelim.

Bir siklamenin dinlenme dönemini bitirdiğini yaprak çıkardığını görerek anlarsınız. Yaprakların görünmesiyle beraber tekrar sulamaya başlayablirsiniz.Bu dönemin başında sıklamen yumrularını kontrol edin .Saksısı küçük gelebilir, yumrular çok sayıda çoğalmış ise saksınızı bol drenajlı daha büyük saksılardan  seçerek değiştirin.

Siklamen, Akdeniz iklimi çiçeğidir. İdeal gündüz sıcaklıkları 15-18 ° C arasındadır ve gece sıcaklıkları yaklaşık 10 ° C civarındadır. Modern melezlerin istediği sıcaklıklar biraz daha esnek olabilir , ancak yine de serin havayı tercih ederler. Aynı zamanda dolaylı ışığı tercih ederler, bu yüzden onları asla fazla aydınlık olan  pencereye kenarına koymayın. 

Siklamenler, toprak yüzeyi kurudukça sulanmalıdır. Sularken, yapraklarını veya bitkinin merkez kısmını ıslatmayın. Bu şekilde üstten sulanması zor olduğundan , saksıyı alabilecek büyüklükte bir kovaya daldırın, yaklaşık 15 dk bekletin.

 Çoğu bitkide olduğu gibi, solan çiçekleri koparmaya devam etmelisiniz. Böyle yapmanız onları daha uzun  süre çiçek açmaya teşvik eder. Siklameni budarken makasını mümkünse ısıtarak ya da uygun dezenfektan ile silerek budama yapmalısınız.

Herşeyi harfiyen yerine getirdiniz ancak sklameniniz tomurcuk oluşturduğu halde çiçek açmıyorsa nedeni akarlar olabilir. Bu minik canlılar seralarda genel olarak tüm bitkilere zarar verebilir ancak en çok sevdikleri çiçek siklamendir . Siklamen akarlarını çıplak gözle göremeyebilirsiniz, ancak bir büyüteç  yardımıyla çiçek tomurcuğunun etrafında kümelendiğini görebilirsiniz. Turuncu veya pembe olup hafif şeffaftırlar ve sadece altı bacağı olan diğer akarlardan farklı olarak sıklamen akarları sekiz bacaklıdır. Dişiler yumurtalarını tomurcuklar etrafında bırakırlar ve yumurtadan çıkan larvalar,  yapraklardan bitki özsuyunu emerek  beslenirler. Zarar gören tomurcuklar asla açılmaz. Bu akarların kontrolü çok zordur ve bitkiden bitkiye hızla yayılırlar. En iyi çözüm, evinizdeki diğer bitkileri korumak için hastalanmış  bitkileri atmaktır. Siklameninizi kurtarmaya karar verirseniz, onu tek başına ayrı bir yerde tutun ve üzerinde kullandığınız aletleri temizliğine emin olmadan başka bitkilerde kullanmayın.  Akarlar insektisitlere karşı iyi cevap vermezler. Enfekte tomurcukları çiçek açmayan si
klamenden çıkarın ve bitkinin üst kısmını 40 ° C suya batırın,15 dk bekletin .Temiz olduğuna emin değilseniz bir kez daha bu işlemi tekrarlayın.

 Doğal döngüsünde siklamen sonbaharda yeniden büyümeye başlar ve kışın aktif olarak büyür. Yaz sıcakları dönemince, bitki yavaş yavaş ölür ve nihayetinde toprakta bulunan yumrulardan başka bir şey kalmaz. 

Siklamenler kısaca serinliği,üzerine su fısfıslanmayı, havadar ortamları, iyi drene olan toprakları (toprak suyu tutmamalı kolayca akıp gidebilmelidir) ve gübrelemeyi sever.Gübre çeşidi olarak NPK oranları eşit gübreler kullanabilirsiniz.Çok ve yanlış yapılan sulama bitkiyi çürütür.Yaz döneminde karanlık ve serin yerlerde yumrularını saklayarak sonbahara girmeden yeniden dikin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder