Epiphyllum cinsi kaktüsler, tropikal bir bitki olup normalde başka ağaçların üzerinde sarılarak yaşarlar ama asalak değildirler, kuru ortamı sevmezler.
Humusca zengin ve kireçsiz topraği severler ve toprağın kurumamasına özen gösterilmelidir. Gübre istemezler ama dilerseniz azotsuz gübre kullanabilirsiniz.
Direk gelen güneş ışığı, yaprakları üzerinde kalıcı yanıklar oluşturur.Aydınlık mekan bitkisidir.
Püskürterek yapılacak sulama da, suya katılacak cok az bir kaktüs gübresi, gövdenin gelişmesini daha sağlıklı yapacaktir. Sulama suyu ne kadar kireçsiz olursa bitkiniz o kadar sağlikli olacaktır.
Kasım'dan Mart'a kadar dinlenme dönemleri vardir, bu arada sulama minimale indirilerek toprağın tamamen kurumaması, ayrıca 10 dereceden aşağı olmayan yerde kışı geçirmesi sağlanmalıdır. Bu dönem bir dahaki sezon çiçeklenmesi icin çok önemlidir. Çoğu kişilerin kaktüslerine çiçek açtıramamalarının nedeni bu dönemden kaynaklanıyor. Ayrıca gelişme ve çiçek tomurcuklarının oluşum zamanlarında, bazı ani değişikliklerden kaçının, yerinin değişmesi, saksı değişimi, sulamanın unutulması gibi.
Gövdeden çıkan uzun yapraklar yılbaşı çiçeği ile arasındaki en belirgin fark. Yılbaşı çiçeği boğumlar halinde birbiri ardına dizilen dallardan oluşur. Atlas'ın çok fazla çeşidi varolmakla birlikte en belirgin fark yapraklarının bütün ve uzun olması. Tabi çiçekleri de çok daha büyük ve değişik renkleri var.
Atlas çelikleri kesildikten sonra hemen dikilmez .Bir hafta 10 gün gölge bir yerde kesilen yerin kabuk bağlaması beklenir eğer enli bir çelikse V şekli verilerek kesilir.Sonra toprağa dikilir ve sulanmaz toprağın nemi o çeliğe bir kaç gün daha yeter.Bir kaç gün sonra sulanır.Haftada bir aralıklarla sulanır.Bu haftalık dönemlerin arasında fısfısla yaprağı nemlendirilir.Asla güneş almayan bir yerde köklendirilmelidir.Buna karşılık aydınlık ve havadar bir yer olmalıdır.Bir aydan sonra esas yerine taşınabilir.Ben bakamıyorum ben köklendiremiyorum diyen kişilerin hatası kesildikten hemen sonra dikmek ve toprağını çok sulamaktır.Atlas çiçeği nemi seviyor ama nemli bir ortam istiyor toprağı değil.
Tür olarak Japonların aradığı Night of the queen bizdeki adıyla bir gecelik gelin nefis kokar. Çiçekleri genelde gece 21 den sonra teker teker açmaya başlar. Her bir yaprak tek tek açılır ve gecenin sonunda solar. Çocukluğumdan hatırlarım ;komşularımızın hepsi bize dolar ve gelinin çiçek açışını izlerlerdi. Kokusunu tahmin edin artık, herkesin haberi olduğuna göre.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder