Çiçekleri diğer bildiğimiz çiçekler gibi kokmaz sinekleri ve böcekleri cezbetmek için leş kokusu salgılarlar.Güzel kokan türleri oldukça azdır.
2 farklı ana türü vardır ;Stapelia ve Orbea
Stapelia
Büyük ve iri çiçekli olup asıl leş kaktüsü türüdür.Stapelia türlerinde yapraklar çok küçük ve çok kısa ömürlüdür. Gövde uzadıkça dökülürler. Gövdeleri güneşte kızarır, morlaşır. Doğada en çok dağlık arazilerde, suyu kuvvetlice süzdüren topraklarda yaşarlar. Kumluk ve kıraç yerlerde pek görülmezler.Gelişim ve çiçeklenme zamanı ilkbahar ortasından sonbahar ortasına kadardır.Çiçek büyüklükleri 10 ile 40 cm arasında olabilir.Çiçeklerinde tüyler bulunur.Yaz aylarında dinlenirler.
Orbea
Bu türün 55 den fazla türü vardır. Tamamen yapraksız gelişirler. Bazı Orbea türlerinde gövde tepeden horoz ibiği şeklinde gelişim gösterir. Güneşte kızarırlar. Orbea türleri leş kaktüslerinin en kolay yetiştirilenleridir. Çiçekleri de daha güzeldir.
Açık havayı, havadar yerleri severler. Yazın öğle civarı güneşinden korunmaları gerekiyor. İklimi uygun memleketlerde yer örtüsü olarak kullanılabilir. Kış soğuklarına dayanıklılıkları türlere göre değiştiği gibi bir türün hibritlerine, cültivarlarına göre de değişir. Stapelia grandiflora ve Orbea variegata türleri soğuğu sevmez, dışarıda kaldığında 10 dereceye kadar dayanabilir.
Çiçek açma zamanları her iki ana cinste de türden türe farklılık gösterebilir. Birçok türün gelişim ve çiçeklenme zamanı yaz aylarıdır. Bazılarının kış ve ilkbahardır. Sulamayı azaltma, dinlendirme zamanlarını türün özelliğine göre bilip ayarlamak lazım.
Sulama: Su mutlaka birkaç gün iyice dinlendirilmiş tortusu giderilmiş olmalı. Dinlenme zamanında nadiren, pörsüyüp büzüşmeyecekleri sıklıkta, gelişim zamanlarında daha sık; toprak bir hayli kurudukça sulamak gerekir.
Toprak: Güvenilir marka çok sağlıklı bir kaktüs toprağı veya pomza taşı, lav taşı kum ve bir miktarda kaliteli toprak kullanabilirsiniz.. Asitli toprakları sevmezler. Nötr (pH 6.5 – 7.5 aralığında) ya da hafif alkalinli toprak gerekiyor.
Saksı: Suyu emen, kalitesiz toprak saksı kullanmalısınız. Kökleri fazla olmaz, derin saksı istemez. Yayvan, alçak saksılarda yetiştirin. Merkezden dışa doğru yeni gövdeler çıkararak çoğalır genişler. İki yılda bir toprak ve saksı değiştirin.
Bitki bitlerine dikkat: Bitki bitlerinin gözle belli olmayan zararları sonucunda zarar görmüş dokularda mantar hastalıklar türer, hızla yayılan çürümelere dönüşür. Leş çiçeği yetiştiriyorsanız elinizin altında bitki bitlerine karşı ilaç hazır bulunmalı.
Çürümelerde yapılacak şey: En sağlıklı parçaları kesin, aşağıda çoğaltma kısmında yazdığım gibi yapın.
Besin: Gelişim zamanlarında seyrek olarak genel amaçlı bitki besini verilmeli. Bulabilirseniz asit çeşitleri fazla olmayan besin daha iyidir.
Çoğaltılması: Leş çiçeklerinin çelikle ya da kökten ayırmayla çoğaltma zamanı hızlı büyüme gösterdikleri zamandır (ki köklenmeleri kesin olsun) bu da türden türe değişebilir. Bir parçası kesip alınarak ya da gövdelerden biri çekip ayrılarak çoğaltılır. Keserek aldığınız parçayı ise kesik yerin kuruması için bir iki gün açıkta bekletin. Sonra dikmeyip yeterince nemli olan toprağın üstüne yatırın. Alt kısımdan köklenir, yeni gövdeler oluşturur. Stapelia türleri çürümelere fazla yatkındır. Orbea türleri daha dayanıklıdır.
Orbealar harika ancak heryerde genelde en yaygın çiçek türü olan kahverengi benekli satıldığından ve çiçek açtıktan sonra ne aldığımı anladiğimdan çeşit edinmekten korkar oldum..bu sarı harika...
YanıtlaSil