Evde kolayca yetiştirebileceğiniz 6 şifalı bitki
Bahar geliyor.Evlerimiz de her zaman kullandığımız, mutfaklarımızın vazgeçilmezi Fesleğen, Defne, Nane,Biberiye,Maydanoz ve Kekiği taptaze yetiştirip, ihtiyacımız olduğunda tüketmeye ne dersiniz?Hadi başlayalım!
1-Fesleğen
Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmezi ve domatesle uyumu superdir! Üstelik fesleğini evinizde yetiştirmek oldukça kolay.İsterseniz tohumdan, isterseniz fidesini alarak geçirgenliği iyi , besince zengin toprağınıza ekin.Bol güneş görmeli bu yüzden evlerinizin güneye bakan penceleri yetiştirmek için oldukça uygundur.Suyu sever. Kurudukça toprağını sulayın yeter.Taze yapraklarını salatalarınıza, domates soslarınıza ekleyin.Fesleğen sürekli tohum oluşturur.Bu tohumları saklayarak ,yeniden ve yeniden ekin.Eviniz mis gibi koksun .
Fesleğen tohumdan yaklaşık 60-90 gün içinde hasat yapmaya hazır hale gelir. Yapraklarını sık sık toplayarak ve çiçeklenen uçları keserek bitkinizi taze tutup ,uzun süre kullanabilirsiniz.
2-Defne
Akdeniz çalılarından olan defnenin yoğun kokulu yaprakları , çorba ve güveçlerin vazgeçilmezidir. Çalı formunda olan bir bitki olduğundan istediğiniz gibi budayıp şekil verebilir ve saklamak için kurutabilirsiniz. En eski yapraklar en güçlü tadı veren yapraklardır.Yetiştirilmesi için iyi drenajlı toprak, doğuya veya batıya bakan aydınlık bir pencereye kenarı yeterlidir.Yetiştirdiğiniz alanın bol havadar olması gerektiğini de belirtelim.Aroması havaya dağılsın , enfes kokular eşliğinde misafirlerimizin iştahını kabartın .
3-Nane
Düzinelerce çeşidi olan nane türlerinden birini seçin, iyi drene olan , yarı güneşli alanlara ekin.Oldukça nazsız kolayca büyür, budadıkça çoşar ve saksınızı doldurur.Toprağın nemli kalması gereklidir.İçtiğiniz sulara, yemeklere ,salatalara katın; lezzetini, sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle ferahlığını yaşayın.Nane tohumları 10-15 günde filizlenir ama isterseniz çelik alarak da suda kolayca köklendirebilirsiniz.
4-Biberiye
Başarıyla büyüyen biberiye için üç temel unsur: Güneş, İyi Drenaj ve İyi Hava Dolaşımıdır.Kışları soğuk olmayan bir bölgede yaşıyorsanız, yıl boyunca biberiye büyütebilirsiniz. Yemyeşil bir çalı olarak büyür.Bitkinin sağlıklı gelişebilmesi için, kumlu, iyi drene olan bir toprak ve 6-8 saat tam güneş ışığı yeterlidir.Kendi biberiye yağınızı , kendiniz yapın , bütün şifalı etkilerinden özellikle kan dolaşımını arttırma özelliklerinden faydalanın.
5-Maydonoz
Maydanoz tohumunu çimlendirmek biraz yavaş olabilir. Hatta İngilizler maydanozun çimlenmesi için 9 kez ceheneneme gitmesi gerekir demişler. Çimlenme 21 - 28 günde gerçekleşir. maydanoz çoğu özellikteki toprağa adapte olabilen , güneşli ya da yarı güneşli alanlarda gelişen bir bitkidir.Böreklerinize , poğaçalarınıza , salatalarınıza katın yada suyunu içerek detoks yapın, tercih sizin :)
6-Kekik
Kekik , çabuk gelişen, yarı odunsu ve uzun ömürlü bir bitkidir. Kekin kuru- kurak ve güneşli koşullarda özellikle iyi yetişen çok aromatik bir bitkidir. Akdeniz bitkisi olan kekik, et yemeklerinin vazgeçilmezi ; sarımsak, zeytinyağı ve domatesin vazgeçilmez ekürisidir :) Kuru-kurak alanları sevdiğinden fazla nem çürütür.Tohum ile çimlenmesi zor olsa da fidelerini bulmak oldukça kolaydır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder