23 Ocak 2018 Salı

Çöl Gülü (Adenium, Desert rose)



Çöl Gülü (Adenium, Desert rose)



Doğu Afrika kökenli bir bitkidir.Yaşadığı bölgesel koşullarını  oluşturabilirsiniz, hayranlık uyandıracak gül benzeri çiçekler açar.

Çöl gülü bitki bakımı zor olabilir ve bu bitkinin yaşam döngüsü hakkında bilgi gerektirir. Adeniumlar etli, tropik bitkilerdir. Türleri arasında ayırt edilirler, çünkü bir kodeks bir yapıda yanı gövde şişkin görünümdedir. Bitkinin tüm kısımları; yapraklar, dallar ve kökler  su depolama özelliğine sahiptir. Çöl gülünde, gövde, kuraklık döneminde nemi korumak için şişer. Güzel parlak ve şişkin bir gövde bitkinin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Uzayan , sivri  gövde ise bitkinin daha fazla nem gerektirdiğini gösterir. Çöl bitkisi bonsai için oldukça uygun kök ve gövde yapısına sahiptir ve gerçekten hayranlık duyulacak bonsailer yapılabilir. Çöl güllerinin  bakımı  her ne kadar zor gibi görünse de bitkinin istediği su, sıcaklık ve aydınlatma  göz önünde bulundurursanız, bu bitkileri yetiştirmek sandığınızdan daha  kolay olabilir.

Öncelikle, Adenium bitkilerinin fakir, kumlu topraklı , sıcak ve güneşli  bölgelere ait olduğunu unutmayalım. Bitkinin, aşırı derecede nemli topraklarda, sınırlı ışığa sahip olan yerlerde sağlıklı olmasını bekleyemezsiniz. Ayrıca donmaya karşı dayanıklı değildirler ve soğuğa maruz kaldıklarında ölürler. Bitki, 4 ° C altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa uzun süre ayakta kalamaz, ancak 32 ° C dereceye ulaşan sıcaklıklarda oldukça iyi gelişir. Parlak ışık alan  pencerelere  (tercihen güney) koyduğunuzda  bitkiniz güzelleşecek ve mükemmel bir şekilde çiçeklenmeye başlayacaktır.. Yaz döneminde  öğleden sonra güneşten biraz korunaklı bir yer seçin, çünkü güneş yaprakları kavurabilir. Toprak çok önemlidir ve iyi bir drenaj için kaktüs toprağı ile  kum veya lav taşı karışımı olmalıdır.

Bu bitkileri hızla öldürecek tek şey yanlış sulamadır. Büyüdükleri yağışlı dönemlerden sonra,bitkinin tamamen  kuru kaldığı bir dönem olmalıdır. En iyi başarı için sulama uygulamalarını bu ihtiyaçlarla eşleştirin. İlkbahar ve yaz aylarında toprak  nemli tutun, ancak sonbaharda ve özellikle  kışın sulamasını azaltın. Bitki aktif olarak büyüdüğünde yani ilkbaharla birlikte, 20-20-20 sıvı bitki besinini önerilen oranın yarısı kadar sulandırarak ayda bir kez gübreleyin. Kış aylarında çöl gülünü beslemeyin.

 En yaygın görülen  zararlılar yaprak bitleri ve örümcek akarlarıdır. Bu zararlılar için ilaç kullanın yada yaprak ve unlu bitlere karşı alkollü pamukla temizlik yapın.

Çöl gülünün Dogbane ailesinde olduğunu unutmayın.Bu aileye ait tüm çiçeklerden çıkan özsu taşır ve bu özsu cilt ve mukozaları tahriş eder ve zehirlidir.

Adenium tohumdan çimlendirme videosu (tıklayarak izleyebilirsiniz)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder