23 Ocak 2018 Salı

Ruj çiçeği (Aeschynanthus radicans)


Ruj çiçeği (Aeschynanthus radicans)


 Ruj çiçeği bitkisi epifit bir bitki olup, (Aeschynanthus radicans)aslında bakımı oldukça kolaydır.  Toprak ve besin maddeleri, su, ışık ve sıcaklık bitkinin sağlıklı olmasını etkiler. Bu kurallara uyarsanız, ruj çiçeklerinizi rahatlıkla büyütebilirsiniz.

Ruj çiçeği bakımı havadar toprak ve uygun gübreleme ile başlar. 3-2-1 oranında sıvı gübre kullandığınız , toprağı nemli tuttuğunuz sürece iyi  sonuç verir. Gübreleme programının bir parçası olarak saksı altındaki toprağa az miktarda vitamin (bitki besini) eklediğinizden emin olun.

 Ruj çiçekleri  için çok fazla su felâkete davetiye çıkarır. Bitkinizi orta derecede sulayıp toprağın ıslak kalmamasına dikkat edin  kök çürüklüğü ve mantar sorunları ile bitkinizi riske atarsınız.

Ruj çiçeğiniz yeterli ışık almadan çiçek açmayacaktır.Bu bitkiyi tam gölge veya tam güneş alan alanlardan uzak tutun. Bitkiniz günün bir kısmı için parlak ışık ister, ancak bütün gün boyunca değil.  Uygun çiçeklenme için hava ve toprak sıcaklıkları en az 21-27 ° C olmalıdır.Sıcaklık  18 C derece olduğunda tam koşulları sağladıysanız az da olsa çiçeklenmeniz başlayacaktır..10 C ve altındaki sıcaklıklarda bitkinizin önce yaprakları kızaracak ve donma riski ile karşı karşıya geleceksiniz.

 Askılı saksılar ruj çiçekleri için oldukça uygundur.Marketlerde satılan o hindistan cevizinden oluşan askılı saksıları kullanacaksınız bitkinizin biraz daha fazla neme ihtiyacı olacaktır.  Eğer bitkiniz yeterli besinleri alıyor ve sağlıklı görünüyorsa budamalar yapıp, kestiğiniz kısımları suda kolayca köklendirebilirsiniz.Hatta aldığınız çelikler sıcaklık da uygunsa direkt çiçeklenmeye geçer.

Tropik kökenli olduğundan, bitki yüksek nem sever. Yapraklar sarıya dönüşür ve bitkiden düşmeye başlarsa muhtemelen daha fazla suya, ışığa ve besine ihtiyacı vardır. Yapraklar veya yaprak kenarları kahverengileşirse,  sebebi  fazla güneş ışığı ve az miktarda  yapılan sulamalardır. Örümcek ağına benzer kırmızımsı-kahverengi bir kütle görürseniz, bitkiyi bir fungisid ile tedavi edin.

Ruj çiçekleri bakım özellikleri bakımından mum çiçeklerine benzer.Nem az ise orkidelerde olduğu gibi nem tepsisi oluşturabilir ve yapraklarına su fısfıslayabilirsiniz.Aynı zamanda küçük saksılar tercih etmelisiniz.Saksı küçük olduğu için sıvı besini de biraz daha fazla kullanmanız gerekebilir 15 günde bir gibi.

Ruj çiçeği unlu bitlere karşı hassastır bu nedenle özellikle yaz günlerinde havadar alanlarda tutarak arada bitkinizi yıkayabilirsiniz.Toprak karışımına bol perlit ekleyip , pomza taşlarını da saksı dibine eklerseniz oldukça güzel sonuçlar alırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder