25 Ocak 2018 Perşembe

Maviş Çiçeği (Campanula)

 Maviş Çiçeği (Campanula)


Bitki, serin gecelerin ve sıcaklıkların hakim olduğu, olduğu alanlarda oldukça güzel yetişir. Kampanulanın en iyi çiçeklendiği dönem Haziran ve Temmuz aylarıdır.Havaların elverişli olduğu koşullarda  çiçeklenme Ekim ayına denk devam edebilir.

 Maviş çiçeğinin bakım şartlarında tam güneş ve iyi nemlendirilmiş ve  iyi drene edilmiş toprak olmalıdır.Maviş çiçeği kuraklık dönemlerine tolerans gösterebilir. Çileklerin büyümesi için toprak koşulları, asidik olmak üzere herhangi bir pH aralığında olabilir. Campanula yani maviş çiçeği üretimi tohum veya rizom yoluyla sağlanır.Maviş çiçeğinin tohumları oldukça küçüktür. Don tehlikesi geçtikten sonra ilkbaharda hazırlanan toprağa ekilmelidir.Tohumları ektikten sonra kalınlığı  yarım cm i  geçmeyen toprağı tohumların üzerine kapatabilir ve çimlenme oluşuncaya kadar fısfısla sulamaya devam edebilirsiniz..Direkt üstten sulama yapmamadaki amaç bitkinin tohumları oldukça küçüktür.Üsten sulama yaptığınızda tohumlar derine iner ve sulamayla beraber çürür.Çimlenme 2 haftada gerçekleşir.Fideleriniz için bakım yaparken  fidanları orta derecede nemli tutmaya dikkat edin.

Yine maviş çiçeğinizi, bitkinin kök düğümdeki birbirine dolanmış kökleri ana bitkiden ayırıp  çoğaltabilirsiniz. Maviş çiçeğinin bakımı uzmanlık gerektirmez. Uzun ömürlü olduğu gibi, aşırı  kurak koşulları çok iyi tolere eden  bitkilerdir.

Bitkinizi gençleştirmek için sonbahardan  ilkbahara kadar olan dönemde budayabilirsiniz.Çiçeklenme döneminden sonra oluşan minik tohum kapsüllerini kesmelisiniz.

Toprak özelliği olarak kumla karışık iyi drene edilen toprakları tercih etmelisiniz.Yanmış doğal gübreler bitkiniz için oldukça faydalıdır.Ev yapımı kompost gübre yerine tercih edilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder