26 Ocak 2018 Cuma

Clematis

Clematis


Clematis bitkileri, ev peyzajında yetiştirilen en popüler ve en çekici çiçekli asmalar arasındadır. Bu bitkilerin, odunsu, otsu ve daima yeşil olan çeşitleri bulunur. Farklı çiçeklenme şekilleri, renkleri ve çiçek açma mevsimleri  büyük farklılıklar gösterirler, ancak çoğu erken ilkbahar ve sonbahar arasında çiçek açarlar.  Ancak, çoğu bitkinin temel gereksinimlerini budama tipleri hariç aynıdır.

Clematis'in uygun bakımı sağlamak için güneşli yerleri tercih edin ancak bazı türlerde yarı güneşlenmede de çiçeklenme görülür. (çiçeklenme için en az 4 saat güneş gerekir), ancak toprak serin tutulmalıdır. Bunu başarmanın yolu, klematis çevresinde bir tür zemin örtüsü veya sığ köklü uzun ömürlü bitkiler dikmektir. Kökleri serin ve nemli tutmak için malçlama yapılabilir.

Birçok klematis sarmaşıkları büyük saksılarda yetiştirilebilir veya bahçeye de ekilebilir.  Genellikle sonbahar ya da ilkbaharda, bölge ve çeşitliliğe bağlı olarak dikilirler. Clematis bitkileri, yeterli miktarda hava akışının sağlandığı, geniş bir alana  ve zengin, iyi drenajlı topraklara ihtiyaç duyar. Bitkiyi barındırabilecek kadar geniş delik kazılmalıdır (yaklaşık 2 ayak kadar) ve ekim öncesi yanmış gübre veya potasyumca zengin gübreler (katı gül besinleri gibi) tercih edilmelidir.

Ekildikten  sonra sulama haricinde klematis sarmallarının bakımı azdır. Haftalık bir santim kadar sulanırlar ve kuru büyüler sırasında daha derin sulandırılmaları gerekir.

Her baharda malç yenilenmelidir. Buna ek olarak, bu bitkileri etkileyen ortak sorunlar vardır.Bazen  Clematis solgunluğu denilen, yapraklanmadan hemen  sonra köklerin aniden çöküp öldüğü bir hastalık görülebilir. Başka bir hastalıkta küllemedir genellikle hava sirkülasyonun zayıf olduğu dönemlerde gelişir Yaprak bitleri ve örümcek akarları da bir sorun olabilir.
Yıllık budama, klematis bitkilerinin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için gerekebilir. Aynı zamanda budama  bitkilerin hem çekici ve büyük çiçekler açmasına hem de çiçeklerle dolu olmasına yardımcı olur. Örneğin, ilk bahar çiçeklenen çeşitleri çiçeklenmelerinin ardından ancak Temmuz ayından önce mümkün olan en kısa sürede budanır. Orta ilkbaharda çiçek açan türleri geç kış döneminde budanır.Tomurcuklanma başladığında filizlerin uç kısımları kopartılırsa çiçeklenmesi daha çok olur.

Clematis tohumla üretilebilir.İdeal olarak sonbaharda taze tohumlar ekilir ve ince bir kompost ve vermikülit  katmanı ile örtülür.Ekim yapılan viyol ya da saksıları soğuk bir alanda veya ısıtılmamış sera içerisinde tutun, zira çimlenme için soğuk bir döneme ihtiyaçları vardır. Sonraki baharda çimlenirler.

Clematisin  1-2 cm delikleri olan tel kafeslere ihtiyacı vardır.Yaprak sapı ile bitki tutunur bu nedenle 1-2 dar kafesler gereklidir.Clematis tutanamadığında uç filizlerinde kurumalar meydana gelir.

Çiçeklenme hayal kırıklığı yaratıyorsa, kış sonuna veya erken ilkbaharda potasyum sülfat  uygulayın. Bazen bitkiler, sezonun başında yeşil çiçekler üretir. 'Nelly Moser' gibi bazı çeşitlerin çiçekleri çok parlak güneş altında solabilir..

Clematis çelikleme ile de çoğaltılabilir.Clematis çelikleri yatay olarak dikildiğinden çeliklerin çok uzun olmasına gerek yoktur.Bitkiin boğumu ortada kalacak şekilde 3 er cm sağından ve solundan kesip çelik alın.Aldığınız çelikte yaprak saplarının birini yukarı diğerinin de ağaşıya bakacak şekilde toprağa yatırın.Üsteki yaprak sapı yapraklanmayı sağlarken altta kalan kısım ise kök üretecektir.Çelikle bilgisi için Adalet Akgün Yağcı Hanım a teşekkür ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder