28 Ocak 2018 Pazar

Guzmanya

Guzmanya

Guzmanya bitkileri bromeliad familyasından çok yıllık bitkilerdir. 120'den fazla guzmanya türü var ve bunların hepsi Güney Amerika'ya özgü. Bu tropikal güzellikler epifitik bitkiler olarak bilinir ve ağaç üstlerinde yaşarlar.Ağaçtan beslenmezler, kökleri ile ağaçlara tutunurlar.Guzmanya bitkisinin bakımı bir kaç fark haricinde orkide ile birbirine çok benzer.

Filitrenerek gelen günışığından ve gece serin esintilerden oldukça hoşlanırlar.Yaz sıcaklıklarında dinlenme dönemine girerler.Besin olarak aynı orkidelerde olduğu gibi fosfor ağırlıklı orkide besinlerini önerilen dozun yarsını kullarak besleyebilirsiniz.

Guzmanya uygun bir substrat karışımı (toprak) ile saksılarda yetişetirebilir. Guzmanya kökleri, su ve besin maddelerince çok zengin havasız kaldıkları toprağa ekilirlerse kolayca kök çürümesi gelişebilir.Guzmanyalarda orkide toprağı karışımı kullanarak, yeterli hava dolaşımını ve hızlı drenaj sağlayan bol delikli saksılara ekmelisiniz.Orkide toprağı karışımı genel olarak ağaç kabuklarından ve coc chipslerden oluşabilir, bu karışıma biraz vermikülit ve varsa turba ekleyebilirsiniz. 

Kök çürüğü, uygun sulama teknikleriyle önlenebilir. Bitkiyi sulamadan  önce ağaç kabuk karışımının ( substratın) kuru olmasına dikkat edin. Ayrıca Guzmanyanın büyük ve ağır bir gövdesi olacağından saksının alt kısmına ponza taşı vs koyarak yada saksıyı desteklemek gereklidir.. 

Bitkinin çekirdeği veya çiçekli bölümüne hiçbir zaman su değdirmemelisiniz. Çiçeklenme ömrünü kısaltır. Hastalığı ve suda bulunan minerallerin birikmesini önlemek için sulama kabınızın düzenli olarak yıkandığından emin olun. Sulama için tercihen yağmur suyu veya damıtılmış su kullanmanız gerekir.

Guzmania, tropik bölgelerde yetiştiği için  sıcak ve nemi sever. Guzmanya nın dayabileceği en düşk sıcaklık 13 derecedir.Tercihen yüksek ısı ve nemden hosşalnır.Kış aylarında  genellikle evinizde kalorifer yüzünden ortam kuruyacaktır. Bu nedenle orkidelerde olduğu gibi nem tepsisi kullanmalısınız.

Bulunması gereken en düşük nem oranı % 40.Kış mevsiminde pencere kenarları da soğuk olacağından buralardan bitkinizi sakınmalısınız.Nemle birlikte ortamın havadar olması gereklidir yoksa pek çok mantar hastalığına davetiye çıkartırsınız.

Guzmania  ölmeye başlamadan önce uzun süre dayanabilen sadece bir kez çiçek açacak ve ardından ölecektir. Sağlıklı bir bitki ölmeden önce yavrular üretir. Yavrular ana bitkiden çıkarılarak kendi saksısına  nakledilebilir veya ana bitki ile bağlantılı kümeler halinde büyümesine izin verilebilir.

Yavruları ana guzmanyadan kesip saksılara dikme zamanı çok önemlidir.Gece ısısı 20C derecenin yukarılarında durdukça gelişmeleri pek mümkün değil. O süreçte dinlenmeye geçerler. En iyi zaman ilkbahar ortalarıdır. İkinci en iyi zaman yaz sonu.

Dipte oluşan yavruları ayırmakta acele etmeyin. Anaya bağlı olarak daha hızlı büyürler. Ayırmak için anasının yarısı büyüklüğe gelmeliler. Kaç yavru varsa bekleyin büyüdükleri kadar büyüsünler. Çok sıcak ya da çok soğuk zamanlarda hayatta kalabilmeleri zor olur. İlkbaharda, gece ısısı 10C derecenin altına düşmediği günlerin başlaması tam zamanıdır. Fideleri diktikten sonra gece boyu açık pencereden dışardan esinti almalılar. Bu çok iyi olur. Hayata tutunup gelişim göstermeleri garantidir.

Anadan ayırma zamanı geldiğinde saksıdan sökün. Temiz bir bıçakla anaya bağlı oldukları yerlerinden kesin. Yavrularından ayrılmış ana guzmanyanın yaprakları sağlıklı ve gücü yerinde gibi görünüyorsa atmayın kendi saksısına aynı toprağıyla tekrar dikin. Yeni yavrular verme ihtimali var. Olmazsa sonra söküp atarsınız.

Bakımları orkideyle çok benzer bu nedenle orkide bakımı adlı yazımı da okumanınız öneririm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder