28 Ocak 2018 Pazar

Pereskia Acuelata,Barbados Gooseberry


Barbados Altınçileği (Pereskia Acuelata,Barbados Gooseberry)



Genellikle yaprak kaktüsü olarak anılan bu tropikal kaktüsler oldukça sıra dışıdır ve aslında ailelerinde bulunan diğer bitkilerden farklı olarak alışagelmişin dışındadır. Pereskia bitkileri sıklıkla sarılıcı çalı türleri gibi görünür; Örneğin, çoğunlukla iri parlak yeşil yaprakları ve uzun sapları vardır, kaktüsler arasında nadir bulunan iki özelliktir.

Bununla birlikte Pereskias, kaktüs ailesinin ayırt edici bir özelliği olan aurolardan gelişen dikenlerinden ötürü kaktüs olarak nitelendirilir. Leuenbergerias ve Pereskias bölünebilirler ve Pereskialar genellikle tropik bölgelerde bulunurken Leuenbergerias kuzeyde bulunur. Bu bitkilerin çoğunun güzel yaprakları vardır; Örneğin, yerli Brezilyalılar'ın tıbbi özellikleri için kullandığı Pereskia grandifolia, yoğun çiçek salkımlarının sonunda gelişen büyük pembe çiçeklere sahiptir.

Genellikle çiçekli çitler oluşturmak için  kullanılırlar ve Pereskia aculeata gibi yenilebilir meyveleri olan çeşitler de yenilmek üzere yetiştirilmektedir. Pereskia cinsindeki pek çok bitki nadirdir ve cins içinde çok fazla çeşitlilik vardır, bu bitkinin özelliklerini genelleştirmek güçtür, ancak Pereskia şüphesiz en ilginç ve olağandışı kaktüslerden biridir.


Işık:  Bütün kaktüsler gibi, her gün bir sürü doğrudan güneş ışığı ister.
Su: Aşırı sulama yerine  azar azar sulanmalıdır. Oldukça az sulanıp hayatta kalabilirler.
Sıcaklık: Türlerin kökenlerine bağlı olarak bazı farklılıklar vardır, ancak bunlar genellikle sıcak sıcaklık gerektiren tropik bitkilerdir.
Toprak: Bazı organik maddeler içeren tipik bir kaktüs saksı toprağı kullanın ve drenajın köklere zarar vermemesinden emin olun.
Gübreleme: Çiçeklenme eğilimini arttırmak için düzenli olarak dengeli, suda çözünebilir bir kaktüs gübresi kullanın.

Bu kaktüs kesilerek oldukça kolay çoğaltılabilir. Yaklaşık 7-8 santim uzunluğunda bir parça kesip, iyi bir kök  hormonuna batırarak , kaktüs toprak karışımına bitkinizi ekin. Kaktüslerin kökleşmesi biraz zaman alabilir, ancak çoğalma konusunda seçici değildir ve yeni bir çevrede kolayca büyür. Bitkinizi ılık ve nemli bir yerde tutmayı unutmayın.Bitki tohum oluşturduğundan tohumlar(meyve) ile de üretim yapılabilir.

Kuru koşullardan hoşlanırlar ve sıksık saksı değişimine ihtiyaç duymazlar.Bitkinin kökleri saksınızı doldurduğunda saksıyı 1 numara büyük saksı ile değiştirin.

Bitki 20 derecenin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmaz ve yaprak dökmeye başlar.

İki yaygın türü vardır. 

'Godseffiana' -bushy, geniş yaprakları temelde sarı-yeşil üst yüzeyde kırmızı ve bakır ile alacalı, mor veya alt kısımda pembe-kırmızı renk almıştır.

'Rubescens'-yaprakları kırmızı ve alacalıdır.


Bitki Haziran ayında oldukça güzel çiçekler açar ve godseffina nın meyveleri yenebilir.Çiçekleri limon kokuludur ve beyaz yada pembe tonlarında çiçek açabilir.

Meyveler genelde şekerle karıştırılır veya reçel haline getirilir. Genç sürgünler ve yapraklar yeşil olarak pişirilir ve yenilir. Brezilya kırsalında, insanlar ve hayvanlar için besin ögesi olarak oldukça önemlidirler.

1 yorum: