16 Ocak 2018 Salı

Kafkas Gülü

Kafkas Gülü





Kafkas gülü çok yoğun kokulu çiçekleri miski amberi andıracak kadar oldukça güzel kokuludur.Çiçeklerin kokusu  100 metre uzaklıktan bile rahatça hissedilir. Çoğu parfümün yapımında kullanılır.Her zaman yeşil kalabilen , yaprak dökmeyen bir bitkidir.Kafkas gülünün bakım özelliklerini ve isteklerini hep beraber gözden geçirelim.

İyi kalitede  ve sağlıklı kafkas gülleri ortalama çalılardan daha pahalıdır, çünkü tohumunu sağlamak zor ve çelikle üretim oldukça meşakkatlidir. Genellikle, tohumlama yoluyla çoğaltılır, tipik olarak tohumdan kolayca yetişen Kafkas gülü daphe tangutica aşılama yoluyla nakledilir.Aşı yoluyla üretilen bitkiler daha dayanıklı ve sorunsuz şekilde yetişir.

Kafkas gülü kısmi gölge veya tam güneş altında oldukça iyi yetişir.

Kafkas gülünün köklerindeki nem başarılı büyümenin anahtarıdır. Toprağı suyu tutmamalı ama oldukça bol sulanmalıdır.

Tüm kafkas güllerine uygun toprak türü  nötr  topraklardır.Toprak ne  alkali olmalı, ne de asitli.

Kök yapısı, geniş olmasına rağmen kolaylıkla zarar görür, bu nedenle bitkiyi ektiğinizde kesinlikle yerini değiştirmemelisiniz.Baştan koyacağınız yeri iyi seçmelisiniz.

Kafkas gülü çoğu kaynakta  -10 ° C' ısılara  kadar dayanabildiği belirtilmekle beraber kafkas gülünün 15 yıla  yaşayabilen uzun bir ömrü vardır.

 Kafkas gülü içn budama elzem değildir ancak düşen yaprakların temizlenmesi hastalıkların oluşmasını engellemek için oldukça önemlidir.Bitkinizi budamak isterseniz soğuk ayları kesinlikle atlatmadan  budama yapmamalısınız.

Şubat ayından yaz başına   kadar ülkemiz şartlarında çiçeklenir.İklim olarak serin ve nemli olmasını sever.Çiçeklenme bitkinin melez olup olmadığına ve türüne görede değişebilir.

Don olmadığı sürece bitkinizin toprağını nemli tutmalısınız.Kaskas gülünün  çiçekleri fidan yaşınızın artmasına bağlı olarak zamanla küçülür, endişe etmeyin.

Çiçeklenme öncesinde Aralık -Ocak arasında 20-20-20 özellikte yavaş salınımlı gübreler ile besin takviyesi yapılması bitkiyi oldukça güçlendirir.

Eğer ilk defa Kafkas gülü ekecekseniz en iyi mevsim ülkemiz şartlarında bahar aylarıdır.Tabii ki don tehlikesi olmamalı ve ekildiği yeri değiştirmemeniz şartıyla.

Kafkas gülü yetiştirilirken görülen en büyük problem ; iyi drenajsız toprağın sebep olduğu mantar hastalıklarıdır.Toprakta suyun hiç beklemeden akıp gidebilmesi gerekmekte aksi halde bitkinin yetiştirilmesinde sıkıntılar oluşacaktır.

Çoğu yabancı kaynakta bu bitkilerin tüm bakım şartlarının sağlanmasına rağmen aniden ölebildiği yazılmış.Bitki çelikle üretildiği için çiçeklenme döneminin arkasından oluşan filizler çelik olarak alınıp perlitle ve su ile köklendirilmelidir.Su içinde 2 ay kadar serin bir alanda bekletilerek köklendirmenin de bu bitkiler için geçerli olduğu çoğu kaynakta belirtilmiş.

Yaz döneminde ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında bu bitkiyi yetiştirmek isteyenler güneş görmeyen serin kuytu yerleri seçmek zorunda.Bitki aşırı sıcaklardan zarar görür. Yaz döneminde bol sulanmalı ancak güneşten sakınılmalıdır.

Bitkinin tüm yaprak ve çiçekleri zehirlidir.Çoçuklarınızdan ve hayvanlarınızdan sakınınız.

2 yorum:

  1. Değerli bilgilerinizden çok yararlanıyorum...Çok teşekkür ederim..Ayrıca sizinle de tanışmak istiyorum..Saygılarımla

    YanıtlaSil