Ağaç minlerinin yetiştirilmesi ve bakımı kolaydır. Çok sayıda renk sunan çeşitleri mevcuttur. Yetiştirilen bölgeye ve türe bağlı olarak, lantana bitkileri, yıllık veya çok yıllık olarak yetiştirebilirsiniz. Bahçede veya saksılarda ağam minelerinizi yetiştirebilirsiniz fakat askılı saksılarda yetiştirilen ağaç mineleri oldukça çekici bir görünüme sahip olur Ağaç mineleri, kelebekleri ve sinekkuşlarını bahçeye çekmek isteyenler için mükemmel bir tercihtir..
Ağaç minelerinizi yetiştirmek için sadece güneşli bir yer seçin ve iyi bir drenaja sahip olan toprak kullanın. Ağaç mineleri birçok toprak çeşidine tolerans göstermesine rağmen, hafif asitli toprakları tercih eder. Çam iğneleri ile malçlama yaparak, düşük asitli alanlarda pH düzeylerini yükseltebilirsiniz. Soğuk hava ve don tehlikesi sona erdikten sonra yani ilkbaharda ağaç minelerinizi ekilebilirsiniz. Sıcağı oldukça çok sevdiklerinden , ilk başta gelişimleri yavaştır ancak havalar ısınmaya başlar başlamaz gelişimleri de hızlanır.
Yeni dikilen ağaç mineleri sık sulamaya ihtiyaç duyarken,yetişkin bitkiler daha az bakım gerektirir , hatta kuru kuru koşullara toleranslıdır. Aslında, haftada bir kez, iyi bir sulama bitkinizi mutlu eder. Gerekli olmamasına rağmen, her baharda hafif bir dozda gübre verilebilir, ancak çok fazla gübre kullanmak çiçeklenmeyi engelleyebilir. Bitkinin ilk baharda gelişen filizlerin uç kısımlarını kopararırsanız bitkinizi hem çiçeklenme için hem de büyümesi için uyarmış olursunuz.
Lantanalar çok fazla problemden etkilenmezken, bitkinin yeterli güneş ışığı alamadığı durumlarda külleme hastalığı bir sorun haline gelebilir. Buna ek olarak, bitki çok ıslak tutulursa kök çürüklüğü gelişebilir.Yapraklarda siyah renk değişikliğine neden olan ve dantel kanatlı beyaz sinekler bu bitkiler için sık karşılan bir sorundur.
Ağaç minelerinde en sık karşılaşılan problem çiçeklenmenin olmayışıdır.O zaman ağaç mineleri neden çiçek açmaz ? Ağaç minelerinde çiçeklenmeyi etkileyen faktörleri kısaca gözden geçirelim.
Lantana, ilk satın aldığınızda genellikle çiçeklidir, ancak çiçeklenmeden sonra tekrar çiçek açmaya devam etmeyebilir.Yer değişikliği tüm bitkiler için ortak bir sorundur ;köklerin yeni toprağına alışması ve iklim ve ışık düzeninin değiştirilmesi, ekimden kısa bir süre sonra çiçekte şoka veya strese sebep olur sonuç olarak bitki tomurcuk veya yaprak döker.
Ağaç minesinin düzgün bir şekilde çiçek açması için tam güneşe ihtiyaç vardır ve bunun anlamı:bitkiniz en az altı saat tam güneş görmeli hatta mümkünse 6 saatin üstünde güneş almalıdır.Bitkiniz güneş ışığından yoksun bırakıldığında, çiçek açacak enerjiden yoksun kalır.
Bitkiniz güneşi sağlamanıza rağmen çiçek açmıyorsa muhtemeden dantel kanatlı böcekler tarafından istila edilmiş olabilir.Bu böcekler bitkinizi emerek beslenir bitki yeterince beslenemez .Bu zararlılardan kurtulmak için mutlaka ilaçlama yapalısınız.
Bazen de ne stres ne de böcek istilası olmaksızın ağaç mineleri çiçeklenmeyebilir.Genelde tüm bitkiler öleceklerini düşündüklerinde soylarının devamı için çiçeklenirler ya da çok memnun oldukçaları bir çevre bulmuşlardır ve üreme ihtiyacı hissederler.Baktınız çiçek açmıyor sizde onu canlandırmak için filiz uçlarını kopartın yada hafif bir budama yapın.Zaten ağaç mineleri budamaya daha çok yeşererek ve çiçek açarak cevap verirler.
Ek bir bilgi paylaşalım ; çoğu çiçekte olduğu gibi tohum oluşmasına izin vermeden çiçek saplarını keserseniz bitkinizi yeniden çiçek açması için teşvik ederseniz.Bitkiniz tohum oluşturmaya harcayacağı enerjiyi çiçeklenme için kullanır.
Sonbaharda çiçeklenme ve tomurcuklanma devam ediyorsa bile bitkinizi budamanızı tavsiye ederim.Bitkiniz bu dönemde dinlenmeli ve ilk bahara kadar enerji depolamalıdır.
Ağaç mineleri donlara dayanıksızdır.Ülke şartlarında Akdeniz ve Ege sahili boyunca don olmadığı sürece dışarıda bakılabilirsiniz. Ancak karasal iklimin etkisini gösterdiği İç Anadolu bölgesi gibi yerlerde bitkinizi ev koşullarında bakamaya devam etmelisiniz.
Bonsaisi harika olan bir çiçektir.Uygun tekniğe oldukça güzel yanıt verir.Yeterince sabırlıysanız hiç durmayın ağaç minesinden bir bonsainiz olsun!
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder