Kohlerİa Kolombiya kökenli bir bitki olup, yeşeren kısmı için bitkinizi desteklemeniz gerekebilir.Bitkinin uzunluğu cins ve türüne bağlı olarak 30 ile 60 cm boylarına ulaşabilir.
Kohleria'nın çiçeklenmesi için bol miktarda parlak ışık (çok aydınlık) gerekir. direkt güneş ışığından uzak tutun.İyi derecede aydınlık bir ortam yaratarak neredeyse tüm yıl boyunca çiçekli tutabilirsiniz.
Sulama düzeni olarak bitkiniz kurudukça az miktarda sulama yapmalısınız.Sulama zamanını ayarlamak için genelde bitkilerimin saksılarına tahta kalemler veya tahta dondurma çubukları kullanıyorum.Kalemin veya çubuğun ıslaklığı tamamen kuruduysa sulama yapıyorum. Kışın sulama, yaprakların solmasını önleyecek şekilde iyice azaltılmalıdır.Zaten rizomlar su depolamaktadır, bu nedenle kuru topraklara ıslaklıktan daha dayanıklıdır. İnce tüyler bitkinin yumuşak yapraklarını ve çiçeklerini kapladığından nemi tutabilir ve lekelere neden olabilir, bu nedenle üzerlerine su sıçratmamaya özen gösterin.
Kohlerİalar bağıl nemin% 50'den fazla olmasını tercih eder, ancak daha düşük seviyelere tolerans gösterecektir. Nemli havayı sağlamak için oda nemlendiricisi veya nem tepsisi kullanın.Sisleme şeklinde fısfısla sulama yapmamınızı öneririm çünkü bitki tüylü yaprakları ile nem yakalar, lekelere ve muhtemelen botrytise neden olur.
Kohlerialar en iyi gelişimlerini 18-24 ° C arasında gösterir. Bitkinizi 16 ° C'nin altındaki sıcaklıklara maruz bırakmamalısınız.
Toprak olarak perlit katkılı turba yosun esaslı saksı karışımları iyi drenaj sağlar ve bitkiniz sağlıklı bir şekilde büyür.Hazır toprak karışımı kullanmak isterseniz Afrika menekşe saksıları karışımı idealdir.ph olarak 6,5-7 olmalı.
Gübre olarak bahar ve yaz mevsiminde her iki haftada bir, 10-30-10 gibi yüksek fosforlu sıvı gübreler yarı yarıya seyreltilip verilebilir.
Kohlerialar, çok hızlı, güçlü ve yetişen bitkilerdir. Kohleraları üretmenin 2 yolu vardır.Toprak seviyesinin üstünde (dallardan çelik alarak) hem de altında (rizom )çok sayıda yeni büyüme üretirler. Bu özellik bitkinizi, her zaman yeni bitkiler üretmek için bir çok yolunuz olduğu anlamına gelir. Şimdi bu 2 yolu da beraber inceleyelim.
KOHLERİA ÇELİKLE ÜRETİM
1 Çelikleri oluşturma: Yandaki resimde görüldüğü üzere bitkiyi parçalara ayırdık, burda tomurcuklar ve kök hariç tüm parçaları üzerinde 1-2 yaprak bırakarak oda sıcaklığındaki suda bekleterek ya da nemli perlit, torf,vermikülit karışımlı toprağa kök salmasını sağlayacağız.Kestiğiniz uçları köklendirme alanını arttırmak amacıyla her zaman eğimli kesiniz.
Suda köklendirecekseniz 2-3 günde bir değiştirin.Aslında bitkiler suda köklendirilmek istendiğinde hayatta kalma içgüdüsüyle köklenme hormonu salgılamaya başlar.Siz en iyisi sapların 5 cmlik kısmı suda kalacak şekilde tüm kohleria çeliklerinizi aynı kaba koyun, birbirlerinin salgıladığı köklendirme hormonlarından faydalansın.Bu nedenle sık sık su değişimi tavsiye edilmez.Bulunduğunuz alan havadar olmalı ki mantarlar etki edip bitkinizi çürütmesin.
Kohlerialar bulunduğu ortam şartlarına bağlı olarak kolayca köklenir.Şekilde görüldüğü kadar kökler oluşmuş ise, perlit,vermikülit ve torfla karıştırdığınız toprağa ekim yapabilirsiniz.
Kohleria üretimi her zaman yapılabilir fakat kış dönemi bitkinin dinlenme dönemidir.İlkbahar ve yaz döneminde yapacağınız köklendirme denemeleri daha başarılı olacaktır.
KOHLERİA RİZOMLA ÇOĞALTMA
Doğa, kohlerialara ağır koşullara karşı bir "sigorta poliçesi" yapmıştır. Koşulların uygun olmadığı durumlarda bitkinin yeşil kısmı hayatta kalamaz. Bununla birlikte, toprağın altındaki rizomlar , hayatta kalabilir ve iyi koşulların geri gelmesiyle beraber yeniden büyüme göstereceklerdir.
Eski bitkilerde epeyce rizom olabilir - bunlar tüylü tırtıllar gibi görünürler.Bu rizomların hepsi aslında yeni bir bitki oluşturma yeteneğine sahiptir. Hatta bu rizomlardan yeterince uzun olanları 1 cm den biraz daha büyük olacak şekilde keserek kullanabilirsiniz.
İsterseniz rizomları saksıda bırakıp yeni bitkilerin ortaya çıkmasını bekleyebilirsiniz. Rizomdan üretimde ise açık, plastik bir torbaya biraz nemli (ıslak değil,perlit ve vermikülitte eklemeniz iyi olur) toprak doldurun ve rizomları koyup torbayı kapatın ve aydınlık bir yerde (sıcak değil) konumlandırın.Ziplocklu buzdolabı poşetleri bu işlem için oldukça uygundur.Örnek resimde çok sayıda rizomu birarada görmenize rağmen size önerim her bir rizomu daha küçük poşete ayrı ayrı koymanız olacak çünkü kökler ve yeşeren kısımlar birbirine karışacak , dolayısıyla ayırmak durumunda kalacaksınız.Minumum zarar için ayrı poşetlerde bu işlemi yapmak en güzeli.
Rizomlar hazır olduğunda, filizlenirler ve yeni bir büyüme dönemine girmeye başlarlar. Bu kısa süre içerisinde gerçekleşebilir veya büyümenin görünmesi birkaç ay sürebilir, ancak kohleralar genellikle oldukça hızlıdır. Saksıya geçiş için rizomlarda resimde gördüğünüz yeşillenmeyi görmeniz iyi olur.Şimdi bitkinizi hazırladığınız nemli, perlitli,vermikülitli toprağa geçirip ekimi gerçekleştirebilirsiniz.Rizomlar yaklaşık 4 ile 6 haftada köklenir
Az önce anlatmış olduğum rizomla üretim tekniği achimenes (kağıt çiçeği) gibi gesneria familyasından tüm bitkilerde uygulanabilir.
Pyesil çiçekli kohleria nereden alabilirim ve fiyatı nedir
YanıtlaSilKohlerıa nın tum renklerını nereden bakıbda sıparıs verebılırm acaba yardımcı olurmusunuz
Silevimdeki çiçekler youtube kanalında dolu var satıyor
SilOldukça açıklayıcı oldu benimde narçiçeği renginden kohlera m var iyi günler
YanıtlaSilBen de kıtmızı var başka renklerine ulaşamadım elinde olan varsa şsterim bana yaza bilir
YanıtlaSil