19 Ocak 2018 Cuma

Lavanta (Lavender)

Lavanta (Lavender)

Lavanta , yaygın olarak yetiştirilen bitki olup, kokusuyla popülerdir. Bakımı oldukça kolay olan  bu bitki, çeşitli peyzaj çalışmalarında ve kuraklığa meyilli alanlar için mükemmel bir adaydır.

Lavanta tohumlarının çimlenmesi yavaş olduğundan, fidan şeklinde  satın almak bu bitkiyi yetiştirmenin en güvenilir yoludur.Bu bitki iyi drene edilmiş topraklarda sıcak, güneşli koşullar altında en iyi gelişimini gösterir. Organik madde bakımından zengin bir alkali toprakta yetiştirildiğinde yağ ve koku oranı yükselir , bu nedenle lavanta yağı elde etmek için bu özellikteki topraklara ekilmelidir.  

Lavanta kurak bölgelere özgü olduğundan, bitki nemli veya aşırı ıslak koşulları tolere etmeyecektir;  Yeterli drenaj alan ve iyi hava sirkülasyonu sağlanan yerlere , yeterince uzak aralıklarla ekilmelidir.Lavanta bitkisi çok az bakım gerektirir. 



Düzenli budama, lavanta bitkilerinin görünümünü güzelce tutmakla kalmaz aynı zamanda  büyümeyi teşvik etmeye ve çiçeklenmeye yardımcı olur.

Genel olarak, lavanta bitkilerinin  hasat edilebilmesi için 1 yıl kadar bir zaman geçmesi gereklidir.Bitkinizin hasadını günün erken saatlerinde, bitkinizin henüz açılmayan tomurcuklu saplarını keserek yapın.Topladığınız bitkileri demetler halinde bağlayıp başaşağı olacak şekilde asın.Bitkilerinizi  güneş almayan , karanlık alanlarda bekleterek kurutun.

İç mekanda büyüyen lavanta bitkilerinin bakımı, bahçede yetişenlerden farklı değildir.En önemli şey bitkinizi fazla sulayıp çürütmemekte. Bununla birlikte, içeride lavanta yetiştirirken, bitkilerin bol ışık ve iyi sıcaklık aldığından emin olun. 

Lavanta çalıları parlak, güzel kokulu çiçekler taşır ve 20 yıl veya daha fazla yaşayabilir. Bununla birlikte, altı ya da sekiz yıl sonra, odunsu görünümlü ve daha az çiçekli olurlar.Lavanta bakımı için anahtarlar iyi drenaj ve az gübredir. Lavantayı iyi drene edilmiş, kayalık topraklarda, mümkünse eğimli arazilere ekin. Dikimden sonraki ilk yılda onları hafifçe gübreleyin. Bundan sonra yıllarda kesinlikle gübrelemeyeceksiniz.

Lavantalar kurak ve karasal iklim bitkisi olmakla birlikte donlardan etkilenir.Lavantalar hasattan sonra  sonbahar aylarında budanabilir ancak asla sert bir budama önerilmez.

Lavantanızın dallarının odunlaştığını fark ettiğinizde iyileşmeye yardımcı olmak için budama yapmanız gerekir.Budama yaparken dal uzunluğunun üçte biri kadar olan kısmını kesmelisiniz.Daha derin budamalar bitkinizin soğuklardan etkilenmesine sebep olur.Odunsu dallar budanmalı ancak bitkinin köküne yakın kahverengi kısımlar ölü zannedilerek budanmamalıdır.Bu kısımlardan, bitki filiz verir.Ölü dalları veya bitkinize şekil vermek amaçlı budama yapmalısınız.Budama yaparken dallar üzerinde yaprak kalmalıdır.

Lavanta bitkileri besinden yoksun toprakları gerçekten çok severler. Lavantayı çok fazla gübrelemek aşırı yapraklı bitki yetişmesine ve asla çiçeklenmemesine neden olabilir. Lavanta gübrelemenin en iyi (ve sadece) zamanı, bahar döneminde yetiştirme sezonunun başlangıcındadır. En iyi şey, bitkinin etrafına iyi bir kompost hazırlamaktır. Bu işlem, gelecek yıl için bol miktarda besin sağlayacaktır. Alternatif olarak, lavantanıza az miktarda yavaş salınımlı gübreleler verebilirsiniz.Ama dediğimiz gibi sadece ilkbahar başında ve ekildiği ilk yıl.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder