Aslen tropikal kökenli bir bitkidir.Bu nedenle aydınlık , sıcak ve nemli olan iklim özelliklerinde iyi yetişirler.
Sulama
Genel olarak, Afrika menekşeleri, toprağı nemli tutacak kadar sulamaya ihtiyaç duyar, ancak fazla sulanmamalıdır. Çok fazla su Afrika menekşelerinizi kök çürüklüğü, taç çrüklüğü, külleme gibi ölümcül hastalıklara maruz bırakacaktır. Aşırı sulama ayrıca denitrifikasyona neden olabilir, yani bitkinin ihtiyaç duyduğu azotu almasını önler.
Su, oda sıcaklığında olmalıdır. Su çok soğuk olduğu zaman, Afrika Menekşelerinin köklerini etkiler ve yaprakların kıvrılmasına neden olur. Ayrıca, üstten sulama yaparsanız, soğuk su yaprak lekelenmesine neden olabilir. Bu durumun tek istisnası, bitkilerin etrafındaki nemi hızlı arttırma amaçlı sisleme sulaması yapılabilir. Sisleme şeklinde sulama bitki güneşe maruz kalsa bile yapraklarda kahverengi lekelere neden olacak kadar damlalar bırakmaz.
Asla yumuşak suyu kullanmayın. Yumuşak su, tuz içeriğini arttırır. Bu, hem pH hem de toprak elektrik iletkenliğini değiştirecek ve böylece Afrika Menekşesinin suyu ve besin maddelerini alma kabiliyetini azaltacaktır.
Yüksek klorlu su kullanmaktan kaçının. Klor aslında fotosentezin gerçekleşmesi için gerekliyken, Afrika menekşesinin çok az, yani 70-100 ppm'e ihtiyacı vardır. Eğer klor kokusu alırsanız, bu suyu bitkileri sulamak için kullanmaktan sakının. Çok fazla klor içeren su kullanmanın sonuçları; yaprakların yanması ve çiçeklenmenin azalmasıdır. Çok klorlu suya sahipseniz ve alternatif bir kaynak yoksa, suyu ağzı açık bir kaba koyun ve klorun uçması için bir gece bekletin.
Işık isteği
En yaygın karşılaşılan durum, Afrika menekşelerinin yeterince güneş ışığı almamasıdır. Bu gibi durumlarda, Afrika menekşeleri çiçek açmayı durduracak ve yaprakları sarıya dönüşmeye başlayacaktır.Bitkinin yaprakları ve sapları uzayacaktır.
Yetersiz güneş ışığı zararlı olabilir, ancak çok fazla güneş ışığı da sorunlara neden olabilir.Çok fazla güneş ışığı yapraklar ve çiçekler üzerinde kahverengi lekeler üretecektir. Bu güneş yanığına benzeyen nekroz şeklinde görülür. Buna ek olarak, çok fazla güneş ışığı yaprakların kıvrılmasına da neden olabilir ve alacalı yaprakları olan türlerin yaprakları tamamen yeşile dönebilir.
Afrika menekşeleri, dolaylı güneş ışığı aldığında en iyi performansı gösterir. Afrika menekşeleri, doğrudan güneş ışığına günün erken saatlerinde dayanabilir diğer tüm durumlarda doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. En iyi sonuçları elde etmek için, menekşelerinizi, günün çoğunu, yani batı veya güney pencereye yerleştirecekseniz ışıkların bir kısmını filtrelemek için jaluzilerinizi ayarlayın ya da ince bir perde kullanın. Yani güneşi filitreleyin.
Güneş ışığının süresi ve yoğunluğunun mevsime göre değişeceğini unutmayın. Kış aylarında, Afrika Menekşelerinizin normalde alacağı daha fazla güneş ışığı almasına izin vermeniz gerekebilir. Ayrıca, Afrika Menekşelerinizi her tarafta eşit miktarda güneş ışığı alacak şekilde döndürmeniz önemlidir. Haftada bir kez veya her sulamada bir tur döndürünüz. Eğer Afrika Menekşeleri bu şekilde döndürülmezse, ışığa doğru bükülmeye başlar ve pencereye en yakın kısımları daha fazla büyür. Bu reaksiyon Afrika Menekşelerinize özgü değildir. Neredeyse tüm bitkiler için geçerlidir.
Afrika menekşelerinde yapay aydınlatma
Afrika menekşeleri için yapay aydınlatma kullanacaksanız, ilk olarak büyüme lambası seçerken, hem kırmızı hem de mavi spektrumlarda ışık yayılması sağlamak önemlidir. Kırmızı ışık, Afrika Menekşe çiçeklenmesi için gereklidir. Mavi ışık ise, fotosentezin gerçekleşmesi için gereklidir yani yeşil yaprakların gelişimi ve bitkinin karbonhidrat üretimi (besin) yapmasıiçin hayati öneme sahiptir.
Yapay aydınlatma kullanırken bitkinin ışık kaynağına yakın olduğu durumlarda ışık yoğunluğunun artacağını unutmayın. Bu nedenle, yetiştirme ışığınızı bitki üzerindeki uygun mesafeye monte etmek önemlidir. African menekşeleri, büyüme ışığına çok yakınsa, çok fazla güneş ışığından, yani yaprak kavrulmasından kaynaklanan semptomlara benzer belirtiler göstermeye başlayacaktır.Yetiştirme ışıkları genellikle standart Afrika menekşelerinin tepesinden 50 cm üzerine monte edilmelidir. Yavru Afrika menekşeleri için, yetiştirme ışıklarının, bitkilerin üstlerinden yaklaşık 30 cm üstüne yerleştirilmeleri gerekir.
Işıklandırma için diğer önemli bir faktör ise Afrika Menekşesinin çiçek açması için her gün en az sekiz saat karanlığa ihtiyaç duyduğunu hatırlamak gereklidir. Afrika menekşeleri, florigen (çiçeklenme hormonu) üretmek için yeterli ışık süresine ihtiyaç duyarken, çiçeklenme hormonun etkili olması için aynı zamanda karanlığa ihtiyaç vardır. Bu nedenle, Africaka menekşeleri, günde en fazla 16 saat ışık almalıdır. Ve sonuç olarak da 8 saat karanlık da gereklidir.
Sıcaklık ve Hava Kalitesi
Genel olarak, Afrika Menekşelerinin çevresindeki hava sıcaklığını 21 dereceye mümkün olduğunca yakın tutmalısınız. En azından sıcaklıkların 15 derecenin altına düşmemesine ve 27 derecenin üzerine çıkmasına izin vermeyin. Ayrıca, aşırı sıcaklık değişimleri daima önlenmelidir, ancak gece ve gündüz sıcaklıkları arasında hafif sıcak dalgalanmalarının bir önemi yoktur. Aslında, bazı Afrika Menekşesi melezleri en iyi şekilde çiçek açması için 10 derecelik sıcaklık dalgalanmalara ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, Afrika Menekşeleriniz aşırı sıcaklıklara maruz kalırsa, hatta kısa bir süre bile olsa şoka girebilir. Sıcaklık çok yüksek olduğunda, bitkinin büyümesi duracak; yapraklar kurumuş ve titrek görünecek ve çiçekler düşmeye başlayacaktır. Sıcaklığın çok yüksek farkederseniz,ortamın ısısını kademeli olarak yaklaşık 21 dereceye düşürün. Bunu yaparken, sıcaklık değişiminin, terleme ve buharlaşma hızları üzerinde benzer bir etkiye sahip olacağını unutmayın. Bu nedenle, bitkilerinizin aşırı ısıya maruz kalma süresine bağlı olarak, sulama sıklığını çoğaltmanız gerekebilir.
Sıcak hava Afrika menekşelerinin her ne kadar şoka girmesine sebep olsa da soğuk hava kadar ölümcül etkilere sebep olmaz.Soğuk havadan etkinen bitkilerin yapraklarıve çiçekleri hızla solgunlaşmaya başlayacaktır.Soğukluk derecesi arttıkça ve aşırı nem de varsa, taç çürüklüğü- kök çürüklüğü gibi ölümcül hastalıklara sebep olan mantarların gelişmesine davetiye çıkarır.Kökler çürür, bitkinin gövdesi kahverengi bir renk alır .Kök çürüklüğü 36 saat gibi oldukça kısa bir zamanda hızla gelişebilir.
Afrika menekşelerinde kök çürüklüğü tedavisi
Afrika Menekşeniz soğuk hava koşullarına maruz kaldıysa, bitkiyi hemen sıcak bir yere taşıyın. Sonra, kararan ve yumuşayan tüm dokuları çamaşır suyu ile dezenfekte ettğiniz bir bıçak ile keserek çıkarın, ardından kesilen yerlere hidrojen peroksit ( oksijenli su) veya toz tarçın sürebilirsiniz.Bu işlem çürümenin yayılmasını önleyecektir. Sulama ve gübrelemeyi de bırakın ve yüksek nemli bir alanda bitkinizi muhafaza edin. Bunu yapmak için Afrika Menekşenizi şeffaf bir plastik pet bardak içine yerleştirin ve üzerine şeffaf streç film ile kapatabilir veya ters olacak şekilde başka bir bardak kapatarak sera ortamı oluşturabilirsiniz. Afrika Menekşe hayatta kalacaksa, birkaç gün içinde iyileşme belirtileri göstermeye başlaycaktır. Bununla birlikte, tam iyileşmesi için Afrika menekşenizi yaklaşık bir hafta boyunca sera ortamında tutmalısınız.
Nem isteği
Nispeten ılık sıcaklıklarda olduğu gibi, nem de, Afrika menekşelerinin sağlığı için hayati önem taşır. Doğal yaşam alanlarında, Doğu Afrika'nın Usambara Dağlarında, nispi nem genellikle yaklaşık yüzde 70 ila 80'dir. Bu nem seviyesini evde korunması zor olsa da, Afrika menekşelerinizde en az% 50 ila% 60 nem sağlamaya çalışmalısınız. Nem seviyesi bu değerlerden çok daha düşükse, Afrika Menekşesinin terleme hızı su emme kabiliyetinden daha büyük olacaktır. Sonuç olarak, tomurcuklar açılmayacak, bitki büyümesi yavaşlayacak ve yapraklar kurumuş ve sararmış görünmeye başlayacaktır.
Afrika Menekşelerinde nem miktarını arttırmanın bir çok yolu vardır. Öncelikle, Afrika Menekşelerinizi bir araya getirerek uygun bir mikro iklim yaratabilirsiniz. Bu, kendi başına, bitkilerinizin çevresindeki nemi yüzde 15 oranında artırabilir.. Yüksek nemi korumak şart olsa da, muhtemel tehlikeli mantarların büyümesini önlemek için Menekşelerinize yeteri kadar hava dolaşımı sağlamak ve yetişmek için de yeterli alana sahip olmanız da önemlidir.Nemi arttırmanın diğer bir yolu da orkidelerde olduğu gibi nem tepsisi hazırlamaktır.
Gübreleme
İyi bir Menekşe besini, yaklaşık olarak eşit miktarda birincil besinler, azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) içermelidir. Bu elementler normal olarak ön etikette bulunur ve örneğin 14-12- 14, standart Afrika Menekşeleri için önerilen formüldür.Yavru Afrika Menekşeleri, genellikle biraz farklı bir forma ihtiyaç duyacaktır. Yavru menekşeler için 7-9-5 NPK'lı bir gübre önerilir.
Aslında Afrika Menekşeleri için üretilen birçok gübre, menekşeler için zararlı olabilecek tuzları içerir.Örneğin Üre, yaygın olarak kullanılan azot kaynağıdır çünkü ucuzdur ve kök yanıklığına neden olduğu bilinmektedir. Kök yanıklığının neden olduğu hasar Africa menekşelerinin su ve besin maddelerini düzgün bir şekilde emme yeteneğini azaltır. Bunun en bariz belirtileri soluk yapraklar ve azalan çiçeklerdir.Bu nedenle, African Violets için uygun bir gübre seçerken üre azotu içermediğinden emin olun. Bu, gübre etiketindeki Garantili Analiz'e bakarak kolayca tespit edilebilir.
Menekşelerinize gübre seçerken, yüzde 100 suda çözünür olduğundan emin olun. Menekşe gübreleriniz yüzde yüz suda çözünür değilse,tüm besin öğelerini absorbe edemeyebilir. Yani bitkiniz fayda yerine zarar görür.Toprakta tüm elementler birikir ve kirliliğe sebep olur.
Gübrelerdeki Birincil besin maddeleri olan azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K), Afrika Menekşeleri ve diğer bitkiler tarafından normal büyüme ve üreme için gerekli olan 16 elementin üçünü temsil eder. Diğer 13 temel element bor (B), kalsiyum (Ca), karbon (C), klor (Cl), bakır (Cu), hidrojen (H), demir (Fe), magnezyum (Mg), manganez (Mn) , molibden (Mo), oksijen (O), kükürt (S) ve çinko (Zn) içerir. Bunlardan kalsiyum, magnezyum ve sülfür bazen ikincil besinler veya elementler olarak adlandırılırken karbon, hidrojen ve oksijen genellikle serbest element olarak adlandırılır, çünkü bunlar normal olarak hava ve sudan elde edilir.
Esas elementlerin her biri önemli bir işleve sahiptir. Bu unsurlardan herhangi birinin yokluğunda, Afrika Menekşesi düzgün büyüyemez veya çoğalamaz. Birincil öğelerden azot, genel büyüme ve yeşil yaprak ve sapların gelişimi için önemlidir. Fosfor, sağlıklı köklerin üretiminde yardımcı olur ve çiçek üretiminde hayati bir rol oynamaktadır. Potasyum, bitki karbonhidratlarının, bitki enerjisini veren bileşimlerin birikimi ve taşınması için gereklidir.
İkincil elementlerden, kalsiyum genel büyüme ve çiçek gelişiminde önemlidir. Magnezyum, fotosentezin ve klorofil üretiminin düzgün işleyişi için gereklidir. Kükürt, proteinlerin sentezinde önemli bir rol oynar ve bir Afrikalı Menekşe'nin hastalığa karşı direncini arttırmaya yardımcı olur.
Serbest elementler, karbon, hidrojen ve oksijen, fotosentez sırasında üretilen bitki karbonhidratlarının bileşenleri. Geriye kalan yedi elementten bor, genel büyüme ve çiçek gelişiminde önemlidir. Demir, klorofil üretiminde bir katalizör sağlar. Klor, bakır, manganez, molibden ve çinko fotosentezde önemli bir rol oynarken bakır da besin maddelerini kullanılabilir enerji kaynaklarında metabolize eder.
Bu sınıflandırmalar, basitçe, bir bitkinin belirli bir öğenin ihtiyaç duyduğu miktara göre ayırt etmeye yardımcı olur, herhangi bir öğenin diğerlerinden daha az önem taşıdığı anlamına gelmez. Örneğin, büyük elementlere kıyasla, bitkiler çok düşük miktarlarda mikro besin öğelerine ihtiyaç duyar. Tamamen, dokuz büyük element ve yedi mikrobesin vardır. Ana unsurlar kalsiyum, karbon, hidrojen, magnezyum, azot, oksijen, fosfor, potasyum ve sülfürdür. Mikrobiyotikler bor, klor, bakır, demir, manganezdir.
Afrika menekşelerinde saksı değişimi
Birçok başarılı Afrika Menekşe yetiştiricisi yılda bir-iki kez toprak ve saksı değişimini önermektedir.Saksı değişimi için en sık önerilen yöntem kalıp saklama yöntemidir. Yöntem çok basit olmakla birlikte, aynı zamanda yeniden kök gelişmesinin neden olduğu şok potansiyelini en aza indirir. İlk adımınız, uygun bir kap ve iyi bir saksı toprağı seçmektir. Bunu yaptıktan sonra, yeni saksınızı alıp, yükseklik farkını telafi etmek için altta yeterli miktarda menekşe toprağını koyun. Yeni saksınızı hazırlarken saksı büyüklüğünün bitki çapının 1/3i olacak şekilde seçtiğinizden emin olun.
Yeni saksınızın altına toprağı koyduktan sonra, Afrika Menekşenizi mevcut saksısından çıkarın. Bunu yapmak için elinizi tencerenin üstüne koymanız yeterlidir, bitkinin tacı parmaklarınız arasında kalsın. Bunu yaparken yaprakların veya sapların herhangi birisine zarar vermemeye özen gösterin. Sonra, saksıyı ters çevirin. saksınız plastik ise, kök topunu gevşetmek için alt kısmını itmeniz yeterlidir. Saksınız çömlek ise, kök topunu gevşetmek için potun altına hafifçe vurun.Bu durumda ise yaramazsa toprağı sulayıp saksı değişimini yapabilirsiniz.Menekşenizi altına toprak koyduğunuz yeni saksısına naklettikten sonra etrafında kalan boşlukları toprak ile doldurun ve can suyunu verin.
Bir çok menekşe yetiştiricisi saksı değişiminden kaynaklanan şoku azaltmak için saksının üzerine şeffaf bir poşet geçirerek 3-4 gün bekletmeyi önerir.
Afrika menekşeleri için toprak
Afrika menekşeleri için iyi bir saksı toprağı aslında hiçbir tuz içermez. İyi bir saksı toprağı çok hafif ve gözenekli, toprağı nemli tutarken havalandırmayı geliştiren, ancak hantal olmayan bir kalitede olmalıdır. Böyle bir saksı toprağı içeriği spagnum yosunundan (turba) yapılmış olmalı, perlit , vermikülit ve strafor parçaları (köpük) içermelidir. Bu, karışım toprağın düzgün havalandırılmasına katkıda bulunurken hafif ve gözenekli olmasını da sağlar. Buna ek olarak, turba yosunu kendiliğinden çok asidik olduğundan, pH'ı düzeltmek için az miktarda kalsiyum karbonat veya bir miktar kireç eklenecektir. Afrika menekşeleri için pH değeri 5.8 ile 6.2 arasında olmalıdır.Toprağının pH'sı önemlidir, çünkü eğer çok yüksek veya çok düşükse, Afrika menekşeleri besin maddelerini düzgün bir şekilde ememez.
Merhaba ben bu rosa bouquet menekşe den istiyorum
YanıtlaSilMerhaba nasıl satın alabilirim ?
YanıtlaSil