12 Şubat 2018 Pazartesi

Keiki,Orkide Sorunları

Bebek orkide bakımı (Kekiki ayırma)



Bazen orkidelerin dallarında keiki denilen bebekler oluşur.Keiki oluşumu için bitkinin şartlarında değişmeler gereklidir.Örneğin ; orkidenizi bir süre karanlıkta bırakarak keiki yapmaya teşvik edebilirisiniz.Bazende bitkiniz yaşlanır yada bakım şartları kötüdür, ölmeden önce keiki oluşturmak ister.

Peki oluşan bebek orkideler ana bitkiden nasıl ayrılmalıdır?Yani keiki nasıl ayrılmalıdır? sorusunu beraber cevaplayalım.


Öncelikle keikiyi çok erken ana bitkiden ayırmak bebeğinizin hayatta kalma şansını  önemli ölçüde azaltacaktır. Keikiyi ana orkideden ayırmadan  önce, bebeğinizin ürettiği köklerin 5-7 cm arasında olmasına, en azından 3 yaprak ürettiğine ve ideal olarak köklerin ve yaprakların koyu yeşil olduğuna emin olmalısınız. Keikinizin bu şartları sağladığına emin olduktan sonra  keskin, sterilize edilmiş bir bıçak kullanarak dikkatlice keikinizi keserek ayırabilirsiniz. Keikinin çok yakınından kesim yapmamaya dikkat edin çünkü bitkiniz mikrop kapabilir. Bitkiyi enfeksiyona karşı korumak için anne orkideye ve bebeğinizin kesilen kısmına isterseniz mantar ilacı kullanabilir  ya da mantar ilacınız yoksa kesilen yerlere toz tarçın sürebilirsiniz.

 Keikiyi kendi saksısına ekebilir, ya da  annesiyle aynı saksıya(saksınız yeterince büyük ise) ekebilirsiniz. İlk yıl için anneyle dikim yapmak avantajlı olabilir, çünkü anne bitki yavru bitki için uygun  koşullarını düzenlemeye yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, Keikiler ayrı saksılarda da yetiştirebilinir. Ayrı bir saksı kullanmak isterseniz, küçük , 10 cm lik saksılar idealdir. Orkide toprağı (substrat olarak da söylenir), sphagnum yosun (turba yosunu) ve ağaç kabuğunda olmalıdır. Ayrılan keikiyi saksıya dikmek, herhangi bir bitkiyi saksılamakla benzerdir. Saksının alt yarısını ağaç kabukları ile doldurun ardından keikinizi dikkatli bir şekilde yerleştirin. Bebeğinizin kökleri aşağı bakmalı ve bitkinin çevresini yavaşça bastırarak etrafını ve ağaç kabukları ile doldurun.  Köklerin kaplandığından, yaprakların açık kaldığından emin olun. 
spangium sarılmış keiki

Sphagnum yosunu ( turba yosunu) kullanacaksanız, yosunu fısfıs ile önceden nemlendirin, ancak tamamen de ıslatmayın. Hazırladığınız yosunu keikinizin kökleri etrafına dikkatlice sarın ve aynı yukarıda olduğu gibi  saksının alt yarısını ağaç kabukları ile doldurun ardından keikinizi dikkatli bir şekilde yerleştirin. Bebeğinizin kökleri aşağı bakmalı ve bitkinin çevresini yavaşça bastırarak etrafını ve ağaç kabukları ile doldurun.  Köklerin kaplandığından, yaprakların açık kaldığından emin olun. 


Keikizi sularken  sulamalar arasında ağaç kabuklarının kuruduğundan emin olun . Çok fazla sulama köklerin çürümesine neden olur. keikiler yetişkin orkidelerden farklı olarak daha fazla neme ihtiyaç duyar bu nedenle ektiğiniz keikinin üstüne şeffaf bir poşet geçirip ara  sıra havalandırabilirsiniz.Keikinizi büyüme dönemi boyunca yani yeni yaprak çıkartıncaya kadar doğrudan güneş ışığından uzak tutun .


Orkidenizin  çiçek açması  için neler yapılmalıdır? Çiçek açmayan orkideler için ne  yapmak gerekir?

Phalaenopsis cinsi , orkidelerin  çiçeklenmesi için çok özel koşullar gerektirir; bu şartları   ev ortamında  sağlamak oldukça güçtür. Bitkinize  çiçek açtırmak istiyorsaniz, sicaklığı 13 C derece olan bir ortama koymalısınız. Bununla birlikte bitkiniz gün boyunca parlak ve dolayli güneş ışığı almalıdır.Çoğu orkide yetiştiricisi ve seracı çiçeklenmeyi teşvik etmek için satış öncesi orkideleri 13 derecelik serin ve aydınlık ortamlarda 3 hafta kadar tutarlar.

Bitkinizi 13 derece olan serin bir alana koyup beklediniz ve kök kısmına yakın kısımlardan çiçek sapının çıktığını görünce bitkinizi oda sıcaklığına tekrar geri alabilirsiniz.Çiçek sapının görüldüğü andan  itibaren  bitkinizi her hafta orkide besini ekleyerek tomurcuklanma başlayana kadar sulamalısınız.Karanlık ortama koyduğunuz andan itibaren tüm süreç yaklaşık olarak 8 haftada  sürer.Yani 8 hafta sonunda çiçekli bir orkideniz olur.


Çiçeklenme sonrasında orkide bakımı nasıl olmalıdır?

 Çiçeklenme bittiğinde çiçek sapı 3 gözün 2 cm üstünden kesilir.Çiçeklenme bittikten sonra orkideniz yeni kökler çıkarmaya başlayacaktır.Haftalık olarak sulamaya devam edin.Bu dönemde herhangi bir orkide besini vs de kullanmayın .orkidelerde saksı değişimi için en uygun zaman çiçeklenmenin bittiği dönemdir.Çiçeklenme dönemi sonrasında bırakın kendini yenilesin ve dinlenme dönemine girsin. 

Orkidelerde tomurcuk dökülmesi neden olur?

 Orkideler, çevresel değişikliklere karşı çok hassastır. Strese girdiği durumlarda, besinini saplara, yapraklara ve köklere yönlendirmek için tomurcuklar dökerler. Tomurcuk dökülmeleri ; yanlış aydınlatma, sıcaklık dalgalanmaları, duman (sigara içilen ortamlar) veya zararlı enfeksiyonlar nedeniyle olabilir. Orkideler parlak doğrudan güneş ışığına dayanamaz, ancak çok düşük ışık seviyelerini sevmezler.Hava cereyanı , klima, ısı menfezleri ve hatta fırından etkilenip tomurcuk dökebilir. Meyvelerden çıkan etilen gazı bile bir orkideyi etkileyebilir. Zirai ilaçlar , fungisitler orkidenizde tomurcukların dökülmesine  sebep olabilir

Orkidelerde yapışkan damlacıklar neden olur?



Genelde ilk yapmanız gereken zararlı böcekler yönünden orkidenizi gözlemenizdir. Yaprak bitleri ve unlu bitler orkide bitkilerinde sık rastlanan zararlılardır.Bu zararlılar varsa orkideniz yapışkan damlacıklar üretebilir.Damlacık üretimine genelde havanın çok kuru olduğu ya da aşırı sulama yapıldığı durumlarda da rastlanabilir.Çözüm olarak hangisini yanlış yapıyorsanız onu düzeltmeniz önerilir.

Orkidelerin genel bakımıyla ilgili bilgi almak için lütfen burayı tıklayın.

Orkide hastalık ve zararlıları hakkında bilgi almak için de burayı tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder