17 Şubat 2018 Cumartesi

Brugmansiya

Brugmansia

Brugmansia diğer adıyla Angel Trompets yani melek borazanı olarak bilinir.Brugmansialar sıklıkla  daturalarla karıştırılır veya aynı olduğu düşünülür. Ancak bu yanlış bir varsayımdır. Brugmansia ve daturalar doğrudan birbirleriyle ilişkili değildir (iki ayrı cinste listelenmiştir). Brugmansia odunsu bir ağaçken , daturalar otsu bir çalıdır.Her iki cinsin çiçekleri birbirine benzer ancak çiçek yönleri farklıdır.Brugmansialarda  çiçekler aşağıya doğru sarkar. Daturalarda çiçek dik durur. Birçok kişi  yalnızca tropikal iklimlerde yetişebileceğini v. Brugmansiaların  tropikal ağaçlar olduğu doğru olsa da, daha soğuk iklimlerde de yetiştirmek gerçekten kolaydır. Brugmansialar büyük saksılarda kolayca yetiştirilebilir.

Brugmansialara, çapı en az 40 cm olan oldukça büyük bir saksıda,gece gündüz sıcaklıkları 10 C nin üzerinde olduğunda dışarıda bakılabilir.Saksıda brugmansiaları dışarıda tutarken dikkatli bir şekilde sulanmasını sağlayın. Çok fazla suya ihtiyaç duyuyorlar ve sıcaklıkların iyice arttığı dönemde brugmansiaların günde iki defa sulanması gerekebilir. Bitki büyümeye, boy uzatmaya oldukça elverişlidir.Ancak çok büyük bit bitki istemiyorsanız her zaman budamasını yapabilirsiniz.Bitki budamadan dolayı olumsuz belirtiler göstermez.

Kış mevsiminde brugmansiayı korumak için iki seçeneğiniz olduğunu hatırlatmak isterim. Birincisi,  brugmansiayı ev içine alarak saklamak diğeride karanlık ve 10 derecenin altında olan bir yerde kışı geçirmesini sağlamaktır. Brugmansia ev içerisine aldığınızda, muhtemelen herhangi bir çiçek görmeyeceksiniz, ancak bitkiniz güzel yapraklarını koruyacaktır. Diğer seçenekte,yani karanlık ve 10  derecenin üstünde bir yere aldığınızda bitkiniz uykuya geçecek, bitkiniz ölüyor gibi görünecek ve yapraklarını dökecektir.Bu durum sizi hiç korkutmasın.Bu dönem öncesinde isterseniz budama da yapabilir ve ayda bir kez sulamaya devam edebilirsiniz.Baharla beraber bitkinizi ev içine alabilir ve sulamayı arttırabilirsiniz.Yaklaşık bir hafta içinde bazı yaprakların ve dalların büyümeye başladığını görmeye başlayacaksınız.Brugmansiayı dışarıya geri koyduktan sonra, büyümesi çok hızlı olacak ve yalnızca birkaç hafta içinde yemyeşil, nefes kesen, çiçek dolu bir brugmansia ağacına kavuşacaksınız.

Bazı brugmansia türleri, kış boyunca tomurcuk yapmaya devam edebilirken, çiçeklenmeyi teşvik etmek için brugmansiaların önemli derecede ışık alması gerekecektir.

Brugmansialarda hastalık ve zararlılar

Bakteriyel Yaprak Spotu - Xanthomonas campestris bakterileri kaynaklı pv. Hederae, yaprak lekesi hastalığı yüksek nemin görüldüğü ortamlarda ortaya çıkabilir.Bitkinin yapraklarında sarı bir çerçeve  ile çevrili küçük kahverengi lekeler dizisi olarak görülür ve hızla yayılabilir. Göründüğünde, hava dolaşımını artırmak için bitkilerinizi budayıp, hastalığın geliştiği tüm yaprak ve dalları ortamdan uzaklaştırın.

 Downy Mildew - Bu yaygın mantar hastalığına bir dizi mantar patojeni neden olur. Bitkinin yaprak üstlerinde düzensiz sarı noktalar fark ederseniz ve alt tarafında sıvı ve pamuklu oluşumlar görürsünüz, bununla beraber bitkinizde küf kokusunu hissederseniz. Birkaç hafta boyunca 7-14 günlük aralıklarla yaprakların her iki tarafına uygulanan neem yağı (neemazal) ile kolayca tedavi edebilirsiniz.

 Külleme - Toz küfü, mildiyö küfüne çok benzer ve aynı şekilde müdahale edilmelidir. Bununla birlikte, mantar sporları yaprağın alt kısmında olmak yerine, yaprağın üstünde tozumsu, yağlı bir madde şeklinde görünür. Tedavi edilmediği takdirde her iki hastalık da ölümcül olabilir ve tedavi olarak bu hastalıklara karşı etkisi olan mantar ilaçları kullanmalı ve hava akımını da arttırarak nem seviyesini azaltmalısınız.

Kök Çürüklüğü - Pythium gibi yaygın görülen  toprak mantarlarının sebep olduğu bir hastalıktır. Hasta bitkiler solabilir  ancak bitkinizi kazmadığınız sürece kökleri kontrol etmedikçe, kök çürüklüğüne sahip olduğunuzdan emin olamazsınız. Siyah, kahverengi  ve yumuşamış kökler görürsünüz.Bitkiniz drenajlı deliği olmayan saksılarda ve uygun toprak karışımı olmayan ortamlarda yetiştirdiğiniz takdirde bu sorunla karşılaşabilirsiniz.Uygun toprak karışımı bol perlitli, organik gübreli topraklardır.

 Verticillium Wilt - Veriterillium solgunluğu, yıkıcı ve çok yaygın bir problemdir. Brugmansia dokularına kök sistemi vasıtasıyla giren ve hızla çoğalan patojenik mantarın sonucudur.Bitkiniz yaprakları sararmış ve solgundur. Verticillium solgunluğu için herhangi bir tedavi yoktur, ancak steril topraklarda ekim yapıldığında (cocepeat gibi) görülmezler.

 Virüsler - Tütün mozaiği ve domates virüsleri, brugmansia arasında en sık görülen virüslerdir. Tütün mozaikleri, deforme olmuş meyveler ve çiçeklerle birlikte, yaprak üzerinde sarı ve yeşil alanlardan oluşan belirgin bir mozaik desenine neden olur. Domates leke  solgunluğunda ise bitki büyümesini durdurur ve yapraklarda sarı damarlar ve  kahverengi ila siyah çizgilere neden olur. Her iki durumda da yapabileceğiniz pek bir şey yoktur, diğer bitkilere bulaşmamasını sağlamak için hasta bitkilerinizi yoketmelisiniz.

Brugmansia temel bakımı

Brugmansia en iyi gelişimini yarı gölge alanlarda ve yüksek nemli ortamlarda gösterir.Bitkiniz için en iyi konum sabah güneşini alabileceği , ancak öğle güneşinden korunaklı alanlardır.Bitkinin konumu seçtikten sonraki en önemli husus iyi drenaj ve tutarlı nemdir. Brugmansia bakımı yaz aylarında açık havada ve 2 günde veya gerektiğinde daha çok sulama ve   ayda en az bir kez bir sıvı bitki besini sağlandığı sürece diğer bitkilerden daha zor değildir.

 Brugmansia ilkbaharda budamaya iyi yanıt verir. Özellikle bahar döneminde yapılan sert budamalar büyüme ve çiçeklenmeyi teşvik edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder