Gala çiçeğini yetiştirmek kolaydır. Bu bitkiler genellikle çok fazla dikkat gerektirmez. Uygun yer seçimi ve sıcaklık gala çiçeğini yetiştirirken dikkate alınması gereken önemli konulardır. Gala çiçekleri gevşek, iyi drene edilmiş toprağa ekilmelidir.. Sıcak iklimlerde tam güneş veya kısmi gölgede olmalıdırlar. Gala çiçekleri tipik olarak ilkbaharda ekilir. Ancak, don tehlikesi geçene kadar beklenmeli ve toprak gala çiçeklerini dikmeden önce yeterince ısınmalı. Gala çiçekleri daha iyi sonuç elde etmek için oldukça derin, yaklaşık 10 cm derine ekilmelidir. dikilmeli ve yaklaşık bir ayağı aralıklı yerleştirilmelidir. Bir kez dikilmiş, bölge iyi sulanmalıdır. Gala çiçeği ekildikten sonra toprağı sürekli nemli tutulmalı ve en azından aylık belirli dozlarda gübrelenmelidirler.
Bitki Profili
Gala çiçeğinin diğer isimleri: Arum, Calla, Zantedeschia
Menşei: Güney Afrika'daki kuru bataklıklar
Yükseklik: 80 cm'ye kadar
Renkler: beyaz, sarı, leylak, pembe, bordo-siyah veya turuncu
Çiçeklenme ; Mayıs ve Ağustos arasındaki çiçeklenir.Her çiçek sapında tek çiçek açar.
Zehirlidir bu yüzden ekilirken bu konuya dikkat edilmelidir.
Soğuklara ve donlara oldukça dayanıksızdır. Bu nedenle saksıda yetştirilmesi gerekebilir.
Gala çiçeği sonbahar ve kış aylarında dışarıda olmamalı, ancak aşırı sıcak olmayan bir odada, pencere kenarında oldukça güzel yetiştirilir. Bitki maalesef çok zehirlidir ve dikkatle kullanılmalıdır.
Gala çiçeği kış bakımı
Çiçeklenme sona erdiğinde , gala çiçeği dinlenmeye ihtiyaç duyar. Bitkinin uykuya geçmesi için yaprak kısımlarının ölmesi gereklidir. Çiçeklenmeden sonra sulamayı mutlaka kesin ve bitkiyi güneş almayacağı karanlık bir alana taşıyın.Gala çiçeğinin dinlenme dönemi toplanda 2-3 ay sürer.
Her ne kadar gala çiçeği sıcak iklimlerde yeraltında kalabilirlerse de, serin alanlara kaldırılmalı ve saklanmalıdır. Sonbaharda, genellikle ilk dondan sonra rizomları toplayın ve rizomları kışa saklamak için birkaç gün boyunca kurumasına izin verin. Gala rizomları turba yosununda veya talaşda saklanmalı ve donlar geçip bahar gelinceye kadar kadar serin ve kuru bir alanda, tercihen karanlıkta tutulmalıdır.Bu dönemde gala rizomları çoğalabilir, baharda donlar geçtikten sonra ayrılarak tekrar ekilebilir.gala çiçeği 16 derecenin altındaki sıcaklıklara genelde pek dayanamaz.Bahçede yetiştirecekseniz uygun iklimde topraktan çıkarmayabilirsiniz.Bitki gelişim gösterecek ve yeni rizomlar oluşturacaktır.
Dikim zamanı
Gala çiçeği için en ideal zaman ; Mart ayından Mayıs ayına kadar olan dönemdir. Yaz mevsiminde bitki dışarıda tutulabilir.Gala çiçeği 16 derecenin altındaki sıcaklıklara genelde pek dayanamaz.Gelişimini gösterdiği en iyi sıcaklıklar 24-27 santigrat derecedir.Gala çiçeği bu sıcaklarda çiçeklenmeye başlar.
Toprak ve saksı seçimi
Gala çiçeği balçık gibi toprağı çok sevmez. Su akıp gitmeli ve toprakta biraz nem tutabilmelidir.Saksıyı mutlaka drenaj delikli seçmeli ve saksı tabanına iyi drenajı sağlamak için pomza taşı koymalısınız.
Humuslu toprağa biraz kum karıştırabilir yada torf ,perlit ve kum karışımı tercih edebilirsiniz.Toprak değişimini her sene yapmalısınız.Saksı değişimlerinde, yaprak temizliklerinde, kısacası btikiye dokunduğunuz her durumda eldivem mutlaka giymelisiniz. Bitkinin çıkardığı sıvılar zehirlidir.Bebek ve hayvanlardan özellikle sakınmanızı tavsiye ederim.
Sulama
Gala çiçeğinin toprağı her zaman nemli olmalıdır, çünkü genellikle kurak bölgelerde yetişen, ancak neme ihtiyacı olan bir bataklık bitkisidir. Çok uzun süren kuraklığa, bitki genelde dayanamaz. Bu nedenle bu zarif bitki düzenli olarak sulanmalı, ama aşırı değil. Toprağın yüzeyi hafifçe kuruduğunda, sulama için hazırdır.
Gübreleme
İlkbahar ve yaz aylarında, zambak çiçeği döllemek için, çiçeklenme süresini düzenli olarak sıvı gübre kullanabilirsiniz. Her iki haftada bir düzenli olarak suya eklenmelidir. Sonbahar ve kış aylarında gübre kullanılmaz.
Gala çiçeğinde , çiçekler neden yeşil olur?
Gala çiçeklerinin bazı türlerinde özellikle beyaz olanlarda tomurcuklar başlangıçta yeşildir ve oldukça normaldir.Bu tomurcuklar olgunlaştıkça , çiçeklerin açmaya başlası ile kendi rengine döner.Ancak açan çiçekleriniz yeşil renkte ise ;toprağının iyi drene olduğundan, iyi güneş aldığından emin olun.Bununla beraber çiçek rengini sağlamak için Fosfor oranı yüksek gübreler kullanabilirsiniz. Solan çiçekleri bitki üzerinde bırakmayın ve mutlaka kesin.
Tohumla üretim
Gala çiçeğini tohumla üretme oldukça sıkıcı bir süreç olabilir, çünkü bitkiler filizlenmiş olsa bile, gelişimi çiçeklenene kadar genellikle yıllar sürer. Bu yüzden genellikle tohumlama yoluyla üretme önerilmemektedir.
Rizomla çoğaltma, bölme
Galaçiçeği, bütün rizomlu bitkileri gibi, bölünerek yetiştirilebilir. Büyüme süresi boyunca, ana rizom, kullanılabilecek daha küçük rizomlar geliştirir. Sonbaharda rizomlar ayrılabilir.
Küçük rizomların ana rizomdan ayrılması keskin ve temiz bir bıçakla yapılmalıdır. Bundan sonra, ana bitki gibi küçük rizomlarda dikilebilir.
Yaprak bitleri ve Örümcek Akarları
Bitkinizin kış döneminde dinlendiği dönemde örümcek akarları veya yeşil sinekler tarafından istila edildiğini fark ederseniz, önce bitkiyi bir bulaşık sabunu ve su karışımıyla yıkamalısınız. Bu uygulama yardımcı olmazsa, böcek ilacı kullanmanız gerekir. Etkilenen tüm bitki parçalarını da kesmelisiniz. Bitki genelde dayanıklıdır, kolayca ölmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder