27 Nisan 2018 Cuma

Humik asit nedir ?

 Humik Asit

Hümik asit genellikle bitki metabolizmasını ve besin alımını arttıran , bitki gelişimini arttıran doğal bir bitki büyüme stimülatörü olarak adlandırılır.Hümik asit, doğanın en verimli topraklarında bulunan organik maddelerin ana bileşenlerinden biridir.

Bugün kullanılan birçok doğal hümik asit  ürünü vardır. Genellikle granüler (tanecikli) veya sıvı formda bulunurlar ve koyu kahverengidirler. Hümik asit ve türevleri ; fulvik asit ve humus çoğu toprakta, bataklık su yollarında ve bataklık yosunlarında bulunur.

Bu organik bileşikler, çeşitli şekillerde ve bileşimlerde, dünyanın kömür yataklarının (leonardit) üzerinde de bulunur. Leonardit humusun sürekli olarak mikroorganizmalar tarafından parçalanmasıyla elde edilir.

Hümik asit, doğanın sunduğu en iyi doğal şelatlama (yani önemli minerallerin toprakta emilemlerine ve yayılmalarına neden olur)ürünlerinden biridir. Sadece katyon değişim kapasitesini (CEC) ya da toprağın besin tutma kapasitesini arttırmaz, aynı zamanda bitkilerin alımını kolaylaştırmak için  kalsiyum ve diğer mikro besinleri de tutar.

Hümik asit, toprakta pozitif yüklü katyonları çeken veya tutan çok sayıda negatif yüklü anyon içerir. En önemlileri olarak; kalsiyum, amonyum, magnezyum ve demir ile büyüyen bitkiler için iyi bir mikro elementler barındırır.

Katyonların bu şelasyonu, bitki üretimini , meyve ve sebze verimini artırma açısından muhtemelen humik asitin en önemli rolüdür. En popüler hümik asit markalarının CEC'si, 100 gramda 500 ila 600 milieşdeğerdir.

Bu, yüksek kaliteli turba yosununun CEC'sinden yaklaşık beş kat daha fazla ve toprak humusu CEC'sinin iki katı kadardır. En iyi sonuçlar, hem hümik hem de fulvik asit açısından zengin olan humus gibi malzemelerin doğal  birikintileri kullanılarak elde edilir.

Hümik asit ayrıca topraktan sızan kalsiyum ve diğer pozitif yüklü mikro katyonları toprağın moleküllerine bağlayarak kaybını önler. Mikorizal mantarların (yararlı mikroorganizmaları) arttırarak  bitki köklerinin gelişmesine ve kolayca köklenmesine izin verir.

Yararlı mikroorganizmalar, diğer elementleri kolayca toplar ve değiştirir ve böylece gerekli besinleri doğrudan kök bölgesine taşıyarak paylaşırlar.

Bitki kökleri benzer bir iş yapsa da, hümik asidin içindeki yararlı mikroorganizmalar daha geniş bir alana yayılır ve gerekli minerale ve besinleri işlerler . Bitkinin kök sisteminin ve besin alımının artmasıyla , bitkiden alınan verim de artar. 

Hümik asit, toprak iyileştirme için  iyi bir yatırımdır. Bir yetiştiricinin isteyebileceği en doğal organik madde kaynaklarından biridir.

Hümik asitin kuzeni olan Fulvik asit, genellikle sıvı halde bulunan asit karışımlarının daha konsantre, daha küçük partiküllü bir şeklidir. Bitki metabolizmasını artıran ve aynı zamanda besin alımını artırarak kök gelişimini artıran bir bitki büyüme güçlendiricisi olarak adlandırılır.

Fulvik asit doğal olarak toprakta kompost haline getirilerek veya organik madde çürümesinin yıllarca sürmesiyle üretilir. Fulvik asit toprağı yenileyebilir ve gübreler için mükemmel bir tamamlayıcıdır. Ayrıca besin emilimini geliştirmek ve aynı zamanda toprağın CEC değerini yükseltmek için kullanılır.

Humik asit ve ya fulvik asidin işe yarayıp yaramadığını görmek için yakındaki bir bataklıktan veya sulak bir alandan geçin ve kendi gözlerinizle görün. Bataklık ve düşük sulak alanlarda bulunan kayalık topraklar genellikle sebze yetiştirmek için kullanılır.

Bataklıklar  her iki asit bakımından  zengindir ve gezegenimizdeki en verimli alanlardandır.

Toprakta bulunan, hümik ve fulvik asit demir alımında yardımcı olur. Demir, kolayca oksitlenip pasa dönüştüğü için topraktaki kullanımı zor metallerden biridir. Oksitlendikten sonra demir bitkilere ulaşamaz hale gelir, ancak hümik ve fulvik asit sadece demiri çözmekle kalmaz, aynı zamanda demiri daha verimli bir şekilde almak için bitkinin köklerindeki hücreleri de uyarır.

Demir, klorofil üretimi içinönemli  bir katalizördür, çünkü bitkiler daha fazla demir alırken, besin yapmak için  yeşil pigmenti daha fazla yaparlar. Bazı besinlerin yapımında enerji kullanılır, bazı besinlerde çiçek ve meyve içinde saklanır ve bazıları kök bölgesinde bitki büyümesini teşvik eden mikropları beslemek için köklerden ayrılır. Kök bölgedeki hümik asit de nitratların ve diğer temel elementlerin alımını uyarır.

Hümik ve fulvik asitler, deniz yosunu ekstreleriyle birleştirildiğinde daha iyi çalışır. Deniz yosunu ekstreleri, oksinler ve sitokininler gibi doğal bitki büyüme hormonları ile yüklenir. Hümik ve fulvik asitler, bitkiler üzerindeki etkilerini arttırmak için değiştirilebilir bir formda oksinleri tutar.

Kısaca Humik asidin faydalarını gelin beraber özetleyelim;

1.Humik asit topraktaki sertleşmeyi çözer ve böylece bitkinin daha iyi köklenmesini sağlar.

2.Yumuşayan toprak daha iyi havalanır ve suyu tutma oranı artar.

3. Topraktaki tuz oranını azaltarak, kurak toprak oluşumunu engeller.

4.Kireçli topraklarda pH artmıştır.Kireçli topraklara uygulandığında ; ph seviyesini düzenler.

5.Topraktaki Kalsiyum, Fosfor , Demir ve iz elementlerin (Magnezyum, Çinko ) serbest hale gelmesini ve bitkilerce kolayca alınabilmesini sağlar.

6.Toprakta bulunan yararlı mikroorganizma seviyesini arttırır.

7.Koloitlerin çökmesini önler. yani toprağınız daha yumuşak ve nemli kalır.

8.Bitkinin iyi beslenmesini sağladığından , çiçeklenmesini ve meyve tutulum oranını arttırır.

9.Sulamayla kaybedilen minerallerin ve organik materyallerin kaybını önler.

10.Tohumun kısa sürede çimlenmesini sağlar. Özellikle kabuğu sert, çimlendirilmesi zor tohumlar hümik asidin içine atılır.Tohumlar humik asitle iyice kaplanır. Ekim öncesi herhangi bir tohum ekim makinesiyle yapılcaksa kurutulur ancak saksı ve bahçe tipi ekilecek tohumlar için tohumların kuruması şart değildir.

11.Bitkinin bağışıklık düzeyini arttırır. Özellikle virüslerin ve böceklerin neden olduğu hastalıklara karşı etkilidir, bitkilerde direnç oluşturur.

Hümik asit nasıl kullanılır?

Hümik asit toz şeklinde kuru olarak uygulanabilir, ancak daha çok bir sulama kabı, püskürtücü veya sulama sisteminde su ile karıştırılır. Sıvı hümik asit suyla seyreltildikten sonra kullanıma hazırdır. Uygulama oranları çok düşük olmasına rağmen, bunlar optimaldir, bu yüzden daha fazla uygulama yapmak  iyi değildir.Önerilen miktarlara uyun, daha çok vermek daha iyi olduğu anlamına gelmez.

Tozu, suyla seyrelterek kullanmak istediğinizde, sıvı tankına eklemeden önce iyice çözünmesi için arzu edilen toz miktarını ayrı bir kapta suyla karıştırın. Tercihen açık havada uygulama yapın.

Basit uygulama kuralları:

Toz: Bir galon suya 0.5 ila 1 çay kaşığı toz karıştırın. Islanana kadar toprağa ya da sprey yapraklarına batırın.

Sıvı: Toprak uygulaması için 1:10  ve 1:50 (L başına 20 mL) veya yapraktan püskürtme için daha zayıf olan oranlarda seyreltin. Seyreltmeden önce iyice çalkalayın.İlk defa kullacaksanız mutlaka aldığınız ürünün etiketini okuyun,sulandırmayı önerilen miktarlarda uygulayın, son kullanma tarihi geçmemiş ürünler tercih edin. Yapraktan uygulayacaksanız mutlaka önce bir iki kez bir bitki yaprağında deneme yapın, sonra tüm bitkiye uygulayın.

Humik asit ne zaman uygulanır?

Humik asidi gübre verdikten sonra uygularsanız, verdiğiniz gübrenin etkinliği artacak ve bunun neticesinde verim de artacaktır. Aldığınız humik asit markalarında içinde fulvik asit oranı yüksek olanlar daha hızlı etkilidir. Doğal ve en etkili olanlar leonardit kaynaklı olanlardır.

Ayçiçeği, soya, huhubat, tahıl ürünlerinde ekim öncesi , toprak hazırlığı yapıldıktan sonra uygulanmalı , ikinci uygulama ise yaklaşık 15-20 gün sonraya planmalıdır.

Meyve ağaçlarında ; Çiçeklenmeden önce kök diplerine uygulanmalıdır.

Domates-biber- patlıcan gibi sebze fidesi yetiştiriciliğinde tohumlar humik asitle bekletilerek ekilebileceği gibi, fidelerin şaşırtma döneminde de fide kökleri humik aside batırılarak uygulanabilir.

Süs bitkisi yetiştiriciliğinde ise ilkbahar başından , gelişme dönemlerinin sonuna kadar 20-30 günde bir seyreltilerek kullanılır. Süs bitkisi tohum ekiminde de  tohumlar humik asit içinde bekletilerek , çimlendirilmesi teşvik edilir. Ve yine şaşırtma döneminde de köklere  çok seyreltielerek uygulanabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder