29 Nisan 2018 Pazar

Cymbidium orkideler


Cymbidium türü Orkideler

Cymbidium orkideler , özellikle kesme çiçekçilikte veya  uzun ömürlü çiçekleri için tercih edilir. İki ana tip cymbidium vardır ; standart ve minyatür olanlar. Yaz gecelerinin ılık (21 derecenin üzerinde) olduğu yerlerde, sadece minyatür cymbidiumlar tavsiye edilir, çünkü sıcak havaya dayanıklı ve sıcak havalarda da çiçek açabilir.

Işık, cymbidiumlar için önemlidir. Yüksek (aydınlık)ışıklı ama serin sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar. Özellikle yaz aylarında yüksek yaz sıcaklıkları bitkilerin çiçeklenmesini engelleyebilir. Bitkilere mümkün olan azami güneş sağlanmalı,ancak cymbidium yaprakları yanmamalıdır. Günün ortasında sadece hafif gölge veya yaklaşık yüzde 20'lik gölge anlamına gelir. Serin bölgelerde , tam güneş tolere edilir. Yapraklar koyu yeşil değil, elma rengi yeşil (açık yeşil )olmalıdır.

Sıcaklık  standart ve minyatür cymbidiumlarda bir diğer kritik faktördür. Yaz aylarında, standart cymbidiumlar genellikle gündüz sıcaklıklarında 25 ile 30 derecesinde olmalı, ama yaz mevsimi boyunca ve  sonbaharda (Ağustos-Ekim) çiçek açması için gece sıcaklığı 15 derece olmalıdır. Kışın en uygun sıcaklıklar gece boyunca 12-15 derece  ve gün boyunca 18-23 derece arasında olmalıdır. Bitkiler tomurcukdayken, sıcaklıklar 18-23 derece arasında olabildiğince sabit olmalıdır. Minyatürler, standartlardan  beş ila 10 derece daha yüksek sıcaklıklarda durabilirler. Çoğu cymbidium hafif donları tolere edebilir ve hayatta kalabilir, ancak bu önerilmez. Sıcaklık 4 dereceye düştüğünde içeriye getirin. Ilıman iklimlerde, yıl boyunca dışarıda yetiştirilebilirler. İçeride aydınlık ve serin bir yer, kış ayları için en iyisidir.Tomurcuk düşmesini önlemek için çiçek salkımı gelişimi sırasında sıcaklığı 15 ° C'nin altında tutun. Bitkileri  daha sıcak bir ortama taşımadan önce çiçekler açılıncaya kadar bekleyin. Çiçeklenme genellikle altı ila sekiz hafta sürer. Çiçekler solunca, çiçekli gövdeyi tabandan  kesin.

 Genellikle ilkbahar ve yaz ayları tüm bitkilerin gelişim gösterdiği dönemdir.Cymbidiumlar da bu süre zarfında  fazla suya ihtiyaç duyarlar. Büyüme mevsiminde sulamayı arttırarak, cymbidiumun toprağını nemli tutun. Psödobulblar yaz sonunda geliştiğinde suyu azaltın. Kış aylarında çok az nemli tutun.Tercihen kurudukça sulayın.

Açık havada nem, İstanbul gibi kıyı şehirlerinde yeterlidir. Özellikle bitkilerde tomurcuk varsa, kış aylarında nem oranı yüzde 40 ila 60 arasında olmalıdır. Botrytis hastalığı bir çeşit mantar hastalığıdır ve  çiçeklerde lekelenme şeklinde görülür.Nem fazla ise botrytis hastalığını önlemek için hava sirkülasyonu sağlayın.

Cymbidiumların çiçek açması en  uygun gübre; büyüme mevsimi boyunca  ilkbahar sonuna kadar, yüksek-nitrojenli gübre (30-10-10 gibi) kullanılır. Yaz sonunda, çiçek sapını oluşturmak için yüksek-fosfor, çiçeği güçlendirici gübre (10-30-20 gibi) kullanın. Her hafta gübreleyin. Kışın ayda bir kez gübrelemeniz yeterlidir.

Cymbidiumlarda saksı ve toprak değişimi genellikle çiçeklenmeden sonra, genellikle her iki yılda bir ilkbaharda ya da  cymbidium hastalığında yapılır. Cymbidiumlarda toprak olarak; su tutucu bir saksı karışımı seçin; turba yosunu ve perlit ile orta dereceli köknar kabuğu yaygın bir karışımdır.

Cymbidiumlarda saksı değişimi yaparken ;bitkiyi eski saksısından çıkarın ve eğer büyük bir psödobulb kümesini oluşturduysa, bunları saksının merkezine dikin .Ektiğiniz  parçalar 5 psödobulbtan fazlasını (kök)içermemelidir, aksi takdirde çiçeklenme azalır.

Cymbidiumlarda saksı değişimi esnasında ; kökleri dokunarak kontrol edin ve tüm eski kökleri temizleyin.Sterilize edilmiş makas ile hastalıklı veya ölü kökleri yok edin. Ölü kökler kahverengi, yumuşak, buruşmuş veya içi boştur.

Beyaz ve sert olması gereken geri kalan sağlıklı kökleri, yaklaşık 15-20cm  civarına kadar kısaltın.
İki yıllık büyüme için yeterli alana sahip bir saksı seçin .Toprağı uzun süre nemli kalacağından ve köklerin çürüme ihtimaline karşılık saksınızda mutlaka drenaj deliği olmalı,tercihen toprak saksı kullanmalı ancak çok fazla büyük saksılar da tercih edilmemelidir.

Cymbidiumların hastalık ve zararlıları diğer orkidelerle aynıdır.Cymbidium ve diğer orkide türlerinin  hastalıkları hakkında bilgi almak için burayı tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

1 yorum: