30 Nisan 2018 Pazartesi

Terlik orkide (Paphiopedilum)

Terlik orkide (Paphiopedilum)


Paphiopedilumlar görünüşleri nedeniyle "terlik orkide" olarak adlandırılırlar. Evde bakımları oldukça kolaydır ve yetiştirilmeleri Afrika menekşelerine çok benzer.

Genelde Ağustos ayı gibi çiçeklenme dönemine girerler ve sonbahara kadar 6-8 hafta çiçekli kalırlar.Diğer orkide türlerinde olduğu gibi çiçeklenme için gece ve gündüz sıcaklık farkının olmasına ve 15-18 derece civarlarında gece serinleyen ısıya ihtiyaç duyarlar.

Sulama ve nem

Sulama bitkinizin ekili olduğu toprağa yani substrata bağlı olarak değişir.Phalaneopsis orkideler gibi ağaç kabuklarından oluşan substrata ekilebilir veya bu karışıma biraz spangium yosun eklenebilir.Sulama bitkinizin kabuklu veya sfagnum yosun karışımı ve ışık - ısı miktarında  bağlı olacaktır. Terlik orkideler (Paphiopedilum), diğer bazı orkide türlerinden daha sık sulamaya ihtiyaç duymaktadırlar çünkü su depolamak için hiçbir psödobulbe sahip değildirler. Kabuk daha az su tutar, bu yüzden daha sık sulama gerektirir - her beş günde bir genellikle yeterlidir. Eğer bitkiniz yosunlu bir karışıma ekilmiş ise köklerin çürümesini önlemek için aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Yosun daha çok su tutar bu yüzden sık sulamadan kaçınmalısınız.

Sulama yaparken, suyun bir dakika boyunca saksıdan akıp gitmesi lazım. Terlik orkide (Paphiopedilum) saksısını lavaboya yerleştirin ve ılık su kullanın. Saksıdaki suyun tamamen akıp gitmesi gereklidir. Tuzla yumuşatılmış veya damıtılmış su kullanmayın.Tercihen içme suyu Terlik orkideler  (Paphiopedilum) için oldukça uygundur.Sulama yaparken bitkinizi böcek , akar gibi akarlar açısından mutlaka gözlemleyin, sararan yaprakları temizlemeyi unutmayın.

% 45 ila% 70  arasındaki nem oranları Terlik orkideler (Paphiopedilum)için  oldukça uygundur.

Işık

Terlik orkideler (Paphiopedilum) "düşük" ışı isteği olan orkideler grubuna aittir. Doğu penceresi idealdir; Batı veya güney pencereleri, perdeyle gölgelenmişse  kullanılabilir. Bitki çok fazla ışık alıyorsa bunu yapraklarından  anlayabilirsiniz. Kenarlarda kırmızımsı bir leke, bitkiniz için daha fazla gölge sağlamanız gerektiği anlamına gelir. Eğer Terlik orkideniz (Paphiopedilum)  çiçek açmıyorsa, yeterince ışık almadığından olabilir. Yapraklar çok soluk veya sararmışlarsa, bitki çok fazla ışık alıyor demektir. (Afrika Menekşeleri ile yaklaşık olarak aynı ışık yoğunluğu tercih edilir.)

Sıcaklık

Paphiopedilumlar sıcaklık isteği olarak iki farklı gruba ayrılır, sıcak ve soğuk sevenler. Benekli yapraklı türler ılıman bölgelerde yetiştirilir ve ev ortamında yetiştirilmeye oldukça uygundur.  İdeal olarak, gece 15-18 derece ve gün boyunca 25-30 derece en uygun sıcaklıklardır. Pencereye yakın sıcaklıkların genel ev sıcaklığından daha soğuk veya daha sıcak olacağını unutmayın. Terlik orkideler (Paphiopedilum), ılıman iklimlerde dışarıda yetiştirilebilir. Bitkiler  40 derecelere kadar sıcaklıklara dayanabilir.

Daha koyu yeşil ve düz yapraklı soğuk seven türleri ise 12-15 derece gece sıcaklığı ve 23 dereceyi aşmayan gündüz sıcaklığı ister. Soğuk seven Terlik orkide (Paphiopedilum)  türü çoğunlukla Hindistan'dan gelmektedir

Satın aldığımız türler genelde bu iki türün melezleridir. İdeal olarak, gece 15-18 derece ve gün boyunca 25-30 derece en uygun sıcaklıklardır. Düzenli olarak sulandıklarında, gölgelendiklerinde ve nemli koşullarda tutuldukları sürece, yaz sıcağını iyi tolere ederler. Benekli yapraklı  olan çeşitleri, iyi bir bakımla  yılda iki kez çiçek açabilir.

Daha önce söylediğim gibi artık o kadar iyi melezler üretiliyor ki  hem daha çok çiçeklenme (yılda 2 veya 3) gösterebiliyor, hem de çiçeklenme zamanı oldukça uzun oluyor.( Paphiopedilum Pinocchio)


Gübreleme

Terlik orkideleri (Paphiopedilum) gübrelemek için herhangi bir dengeli orkide gübresi ( 20-20-20, vb.) kullanılabilir. Gelişme döneminde  seyreltilmiş gübre her hafta uygulanabilir. Ayda bir kez saksı karışımından birikmiş tuzları temizlemek için temiz su kullarak yıkama yapmalısınız.

İpuçları

Terlik orkidenizin (Paphiopedilum) etrafındaki nemi artırmak için suyla dolu çakıl taşları kullanın. Saksıda su kalmamasına dikkat edin çünkü kalan su kökleri kolayca çürütebilir.

Terlik orkidenizi (Paphiopedilum) bitkilerinizin çok olduğu yerlere koymayın. Bitki kalabalığı böcek istilası ve mantar ile ilgili sorunlara yol açabilir.Kışın özellikle küçük bir fan, Terlik orkidenizin (Paphiopedilum) etrafında  hava sirkülasyonunun sağlanmasına yardımcı olacaktır. Tüm orkide türleri için havalandırma şarttır.

Terlik orkidenizin  (Paphiopedilum) çiçekleri bittiğinde, çiçek sapını yaprakların hizasından  kesin. Sulama ve gübrelemeye devam edin ve bir yıl içinde yeniden çiçeklenme görülecektir. bazı türleri sürekli çiçek verir. Yıl içinde pek çok kere çiçeklenmesi söz konusudur.

Saksı değişimi her ilkbaharda yapılmalı içi boş, çürümüş , kahverengi kökler temizlenip, fungusitlenip yeni saksı harcına dikilmelidir.Saksı tercihi olarak şeffaf saksılara ihtiyaç yoktur. Plastik saksılar tercih edilebilir ancak mutlaka bol drenaj delikli olmalı ve kökler iyi havanlamalıdır.. Substrat olarak ağaç kabuğu ve varsa spangium yosunu karışımı uygundur.


2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Orkide bakımıyla ilgili paylaştığınız faydalı bilgiler için teşekkürler. Orkide çiçeği; gerçekten sevgi ve ilgi istiyor. Biz de annemle birlikte yıllardır orkide çiçeği bakımıyla ilgileniyoruz. Hem araştırarak öğrendiklerimiz hem de tecrübe ettiklerimizi bir yazıda topladım. İzninizle, ben de faydalı olması adına orkide bakımıyla ilgili öğrendiklerimi sizinle paylaşmayı isterim: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/cicek-bakimiyla-ilgili-pratik-bilgiler/

    Sağlıcakla kalın, çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ben bu Çiçek nasıl alabilirim teşekkür ederim

    YanıtlaSil